Styreleder hevder hun ble truet av sykehus-direktør: – Du vil bli knust

Styreleder for Helse-Nord, Marianne Telle ble utsatt for grove trusler av sykehusdirektør. –Budskapet var ikke til å misforstås, sier Telle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en lengre og opphetet lokaliseringdebatt skulle styret i Helse-Nord i desember i fjor vedta etablering av et tilbud om avanserte metoder for å behandle hjerteinfarkt i Bodø.

I forkant av styremøtet, hvor beslutningen skulle fattes, ble styreleder Marianne Telle oppringt og truet på telefon av direktøren ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tor Ingebrigtsen.

Det var Dagens medisin som omtalte saken først.

Sterke anklager

– Budskapet i samtalen var klar. Hvis det ble opprettet et PCI tilbud ved Nordlandssykehuset så vil jeg personlig ansvarlig starte en dekonstruksjon av universitetssykehuset i Nord-Norge. Det opplevde jeg som en sterk anklage, forteller Marianne Telle, styreleder i Helse-Nord i et åpenhjertig intervju med TV 2.

– Det var en påstand om at jeg og styret i helse-nord ikke hadde universitetssykehusets beste i fokus i den forstand at det er et regionsykehus for hele befolkningen, sier Telle.

Ble satt ut

Det andre han var klar på (Tor Ingebrigtsen, red.anm) var at UNN hadde definisjonsmakt ovenfor sin eier som er Helse-Nord så vi hadde å høre på de, og det tredje var at hvis ikke vedtaket ikke gikk i den retningen han ønsket, så ville dette få personlige konsekvenser for meg, sier Marianne Telle.

– Hvordan oppleves en slik telefonsamtale?

– Jeg ble satt ut. Budskapet var tydelig. Han brukte formuleringen «vi» hele tiden. «Vi» er rasende på deg. Du vil bli knust. Du vil ikke ha noen ting igjen, så det var en samtale hvor jeg var lite ordrik, sier Telle alvorlig.

Truslene er alvorlig

Hun tok da direkte kontakt med administrerende direktør i helse Nord Lars Vorland som reagerte sterkt på de alvorlige truslene.

– Det er klart at trusler er alvorlige, og jeg merket på reaksjonene til styrelederen at hun oppfattet dette som svært alvorlig og det er jo det som er alvorligheten i selve saken, sier Lars Vorland, administrerende direktør i Helse-Nord.

Marianne Telle vurderte på et tidspunkt å anmelde truslene til politiet.

TV 2 har gjort gjentatte forsøk på å få Tor Ingebrigtsens versjon av saken.

Nekter for trusler

I en e-post til TV 2 torsdag kveld skriver Tor Ingebrigtsen blant annet;

– Først og fremst vil jeg understreke at jeg absolutt ikke bagatelliserer at Marianne Telle hadde en vond opplevelse. Jeg har respekt for at hun oppfattet samtalen slik hun gjorde. Og jeg har beklaget det. Men jeg holder fast ved at jeg ikke har fremsatt trusler mot henne.

På det tidspunktet sto vi i en situasjon der jeg oppfattet at det var en betydelig risiko for at styret i Helse Nord ville gjøre et vedtak som ikke ville være fornuftig for pasientene i regionen, skriver Tor Ingebrigtsen, direktør ved universitetssykehuset Nord-Norge.

– Min intensjon og hensikt var å forklare Marianne Telle – som styreleder – at risikoen, etter mitt syn, var under kommunisert i styresaken.

– Jeg ønsket å få frem hvilken betydning dette har, på en tydelig måte, i håp om at hun kunne ta dette med i sine vurderinger av saken, sier Ingebrigtsen i e-posten.

Sa opp

Tirsdag valgte Ingebrigtsen å si opp sin stilling som direktør universitetssykehuset Nord-Norge.

– Kunne Tor Ingebrigtsen i det hele tatt ha fortsatt som direktør ved UNN?

– Etter min mening så kan han ikke det. Jeg har selv nulltoleranse for trusler, og jeg har ikke opplevd det selv, heldigvis, sier Lars Vorland, administrerende direktør i Helse-Nord.

– Så det er til det beste for alle parter at Ingebrigtsen nå trekker seg?

– Slik saken har utviklet seg så mener jeg det ja, sier Vorland.

Vurderte politianmeldelse

Marianne Telle vurderte på et tidspunkt å anmelde truslene til politiet, men etter et møtet med Tor Ingebrigtsen hvor han beklaget sin oppførsel, valgt hun å ikke gå til politiet.

Et møtet med Tor Ingebrigtsen og styreleder i UNN, Jorhill Andreassen i ettertid var utslagsgivende for håndtering av situasjonen.

– I det møtet fikk jeg en uforbeholdent unnskyldning, beklagelse og en forsikring om at det her skulle han (Tor Ingebrigtsen, red.anm) veldig gjerne ha vært ugjort, ,men at det ikke skulle bagatelliseres. Vi hadde en avtale om at dette ikke skulle politianmeldes og grunnen til det var at vi begge to mente at dette ikke tjente verken helse-nord, de involverte og UNN sin sak at dette kom i offentlighetens lys, sier Marianne Telle.

– Ble du noen gang truet til taushet?

– Nei absolutt ikke, sier Telle.