GRØNT I DESEMBER: Da Lillestrøm slo Sarpsborg 08 i cupfinalen på Ullevaal i desember, var det på en strøken gressmatte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GRØNT I DESEMBER: Da Lillestrøm slo Sarpsborg 08 i cupfinalen på Ullevaal i desember, var det på en strøken gressmatte. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

NFF-presidenten freder naturgresset på Ullevaal så lenge han sitter

Tross prinsippvedtak om kunstgress på nasjonalarenaen.

Valgkomiteen i NFF har innstilt Terje Svendsen for en ny toårsperiode som fotballpresident.

Dersom ikke noe uventet skjer under fotballtinget neste måned blir 61-åringen gjenvalgt - og går i så fall langt i å garantere fortsatt naturgress på Ullevaal Stadion i de neste to årene.

Svendsen legger ikke mye vekt på prinsippvedtaket i forbundsstyret fra 2006, om at det framtidige spilleunderlaget på nasjonalarenaen skal være kunstgress.

- Jeg kjenner til at det ligger et vedtak der man har gjort en vurdering på at det kanskje skal komme kunstgress en gang i framtida. Det er ikke en aktuell problemstilling som har vært drøftet i min presidentperiode, og jeg ser heller ikke noe behov for at det skal drøftes i den kommende perioden, fastslår Svendsen overfor TV 2 Sporten.

Norges beste bane
Ullevaal Stadion er flere ganger blitt kåret til eliteseriens beste bane, av spillerne selv, etter at banemester Hilde Taklo Knutzen overtok ansvaret i 2010.

Og selv om utviklingen i våre to øverste divisjoner går i retning av kunstgress de aller fleste steder - for øyeblikket 10 av 16 eliteserieklubber og 12 av 16 klubber i Obos-ligaen - så ser Svendsen få argumenter for å skifte ut naturgresset på Ullevaal.

- Nå har også Vålerenga bygget egen stadion med kunstgress, og det spilles færre kamper på Ullevaal. Det å holde Ullevaal som naturgressbane skal la seg gjøre framover. Jeg er konservativ, og foretrekker naturgress, sier fotballpresidenten.

Det betyr ikke at han er enig med dem som hevder den galopperende kunstgresstrenden i norsk fotball bremser utviklingen på elitenivå - snarere tvert imot.

- Hvordan posisjonerer vi oss internasjonalt hvis klubbene der ute spiller på gress, og vi spiller på kunstgress?

- Jeg tror en forutsetning for å hevde oss i Europa, er at vi har gode kunstgressbaner. Da kan vi drive aktiv spillutvikling og utvikle gode fotballspillere. Det er ingen tvil om at kunstgress har bidratt til at man kan spille hele året og sørget for mye større aktivitet. Den fordelen er langt større enn ulempene. Og våre beste spillere er alle på naturgress i det daglige, så for landslag er det ikke sikkert at det har så stor betydning, mener Svendsen.

- Får mye gratis på kunstgress
TV 2 har den siste uka rettet fokuset på kunstgressutviklingen i norsk fotball, både fra et sportslig og miljømessig perspektiv.

Pål André Helland har tatt til orde for at NFF burde vurdere å subsidiere klubber som velger naturgress.

- Hvis NFF har råd til det, ville det vært det beste, sier RBK-vingen, som er bekymret for utviklingen på elitenivå.

- Det er mye enklere å være god på kunstgress enn på naturgress. Du får mer gratis i touchen, og det blir ikke de nærkampene som vi ser på gress. Den delen av spillet blir det mindre og mindre av. Vi må huske hva vi var gode på da landslaget tok seg til sluttspill og Rosenborg gikk videre i Champions League. Det var ingen som tok oss på innsats og duellkraft, sier Helland.

Dersom en norsk toppklubb legger kunstgress på sin stadion, kan de få 3,9 millioner i støtte gjennom tippemidler. Velger klubben derimot naturgress, får de ingenting.

I Sandefjord gjorde man nylig et midlertidig vedtak på å beholde naturgresset på sin Komplett Arena, selv om man bare plukket ett skarve poeng på kunstgress i hele fjorårssesongen.

- Det går fortere på kunstgress, det blir en helt annen måte å spille på. Når vi drar til bortekamp, er over halvparten på kunstgress. Det ser jeg på som en ulempe, sier Erik Mjelde.

Trener Magnus Powell hevder han aldri ville blitt fotballspiller, med sin kraftfulle og fysiske spillestil, dersom han hadde vokst opp med kunstgress.

- Ungdommer som vokser opp nå blir ikke sklitaklet eller skitne på hendene. De rekker ikke fram i taklingene fordi ballen går så fort. Det blir mer styring av press, mener Powell.

Deila: - Ikke skyld på kunstgresset
Han møter motstand fra en av eliteseriens kanskje største kunstgresstilhengere, Vålerenga-trener Ronny Deila.

- Powell tror ikke han ville kommet til sin rett i dag?

- Det tror jeg er feil. Hvis han hadde spilt på kunstgress siden han var liten ville det vært helt naturlig for ham. Kanskje han ville fått bedre ferdigheter også. Han var en kraftbunt, og det trøkket ville han hatt i dag også, sier Deila, som likevel er enig med Powells observasjon om lite duellspill:

- Det går fortere på kunstgresset, og ikke så mye dueller. Det er sannhet.

- Og det er ingenting som slår en god gressbane. Men det er mye bedre med kunstgress enn en dårlig gressbane. Man får brukt anlegget mye mer og gir mer til mange.

- Hvis du fikk bestemme, ville det vært naturgress på deres nye stadion?

- Nei, det ville det ikke vært. Jeg synes det er veldig greit med kunstgress. Jeg husker hvordan det var tidligere, da man måtte kjøre land og strand rundt for å finne en ålreit gressbane til langt uti mai. Dårlige gressbaner, hvor man står og sparker ballen i lufta, har ikke noe for seg.

- Ingen skal fortelle meg at man får bedre ferdigheter av å spille på en dårlig gressbane, i stedet for en god kunstgressbane. Fotballen har utviklet seg vanvittig de siste 15-20 årene, og vi har slitt med å henge med. Men vi må ikke skylde på kunstgresset. Vi må heller trene bedre og mer, sier Deila.