Snakker ut etter MDMA-dødsfallet

Mamma Mona (45): – Jeg fikk ha ham på armen da han døde

Mona og Arne Bratland mistet sønnen Haakon (21) til partydopet MDMA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I september i fjor opplevde Arne (54) og Mona Bratland (45) alle foreldres mareritt. Sønnen deres Haakon (21) var på ferie i England da de plutselig fikk en telefonen fra Utenriksdepartementet.

– De ringte med beskjed om at Haakon var innlagt på et sykehus i Essex, forteller Arne i God morgen Norge.

Alle foreldres mareritt

Etter å ha snakket med sykehuset fikk Arne beskjed om at Haakon hadde inntatt det narkotiske stoffet MDMA og at han kunne dø. Stoffet hadde ført til lavt oksygenopptak, hjertesvikt og store indre blødninger, og legene hadde lagt Haakon i kunstig koma.

Mona kastet seg på et fly til England, mens Arne ble hjemme med deres tre andre barn. Det siste døgnet med Haakon på sykehuset i Essex skulle bli svært viktig.

– Haakon lå i koma fra jeg kom og til han døde, forteller Mona. Da jeg fikk beskjed om at nå var det helt slutt, var det viktig for meg å få ligge ved siden av Haakon. At jeg kunne få lov til å ha ham på armen min da han døde.

– Det har vært en traumatisk opplevelse som det er vanskelig å skulle leve med i ettertid, men jeg er takknemlig for at jeg fikk den tiden likevel, fortsetter Mona.

De siste ordene Mona sa til Haakon har hun foreviget i en tatovering på underarmen.

"Ikke glem mamma Haakon gutt, for jeg trenger deg i livet mitt. Elsker deg"

SISTE MINNE: Mona Bratland har tatovert de siste ordene hun sa til sin sønn Haakon.
SISTE MINNE: Mona Bratland har tatovert de siste ordene hun sa til sin sønn Haakon.

Arne beskriver Haakon som en aktiv og glad gutt med sterk rettferdighetssans. Han hadde aldri prøvd narkotika tidligere.

Trendy dop

AKTIV: Haakon var en aktiv gutt fra ung alder.
AKTIV: Haakon var en aktiv gutt fra ung alder.

MDMA er et sentralstimulerende stoff som potensielt kan være dødelig bare ved én dose. Seksjonsleder ved RUStelefonen Sturla Naas Johansen forteller at antallet beslag har økt de siste årene, men at det er vanskelig å vite hvor mange prosent av befolkningen som har prøvd det.

– Det er ting som tyder på at det har blitt lettere å få tak i, dessverre, forteller Johansen i God morgen Norge.

Johansen synes også det er bekymringsfullt at MDMA har blitt trendy, fordi det kan føre til at grupper som vanligvis ikke ville prøvd et narkotisk stoff gjør det.

– Det blir ofte omtalt på en litt harmløs og ufarlig måte, forteller han.

Dopet brukes vanligvis i festsammenheng og gir en følelse av eufori og oppstemthet. Det er imidlertid vanlig å oppleve angst og depresjon når rusen har gitt seg.

Takle sorgen på sin egen måte

UNG DØD: Haakon skulle blitt 22 år i desember.
UNG DØD: Haakon skulle blitt 22 år i desember.

Tiden etter Haakons dødsfall har vært tøff for familien Bratland. Før jul delte Mona et innlegg på Facebook hvor hun advarer andre mot risikoen med å ta MDMA. Innlegget har blitt delt over 14.000 ganger.

Mona forteller at selv grunnleggende behov som å spise og sove ble vanskelig etter at Haakon døde.

– Jeg slet med mareritt. Jeg kunne våkne gråtende eller hylende. Jeg hadde masse traumer, forteller Mona.

Familien bestemte seg fort for at alle måtte få lov til å takle sorgen på sin måte. Det var ikke lov å ha dårlig samvittighet for egen reaksjon.

– Mitt behov trenger ikke å være min datters behov. Vi må møte hverandre med masse tålmodighet og kjærlighet. Man må fortsatt få lov til å ha det moro og gøy. Livet går videre, sier Mona.