FÅR IKKE DELTA I OL: Sergej Ustjugov, her fotografert foran Alexander Bolsjunov på herrenes 15 km fellestart i Val di Fiemme i januar.
FÅR IKKE DELTA I OL: Sergej Ustjugov, her fotografert foran Alexander Bolsjunov på herrenes 15 km fellestart i Val di Fiemme i januar. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ustjugov, Legkov og Co. fikk endelig «nei» til OL

47 russere fikk ikke medhold i ankene sine mot IOC.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyser CAS, idrettens voldgiftsrett, i Pyeongchang fredag formiddag (lokal tid).

Det betyr at sagaen rundt en rekke russeres mulige deltakelse i lekene i Sør-Korea omsider er over etter mye frem og tilbake de siste ukene.

Frikjent for doping - nektet OL-deltakelse

Og det betyr at profiler som Alexander Legkov, Sergej Ustjugov, Jevgenij Belov og Maxim Vylegzjanin altså ikke blir å se i OL.

– CAS har avvist ankene til de russiske utøverne. I beslutningen har CAS bedømt at IOC-prosessen ikke kan beskrives som en utestengelse, men heller som en valgbarhetsbeslutning, sa generalsekretær i CAS, Matthieu Reeb, til pressen fredag morgen.

De var blant en rekke utøvere som tidligere denne uken valgte å anke IOCs beslutning om ikke å invitere de til OL inn for CAS.

Bakgrunnen for anken var blant annet av flere russere forrige uke ble frikjent for doping i CAS. IOC gikk i etterkant av den dommen ut og sa at de hadde full makt over hvem de inviterer til OL - uavhengig av om enkelte har blitt frikjent for doping eller ikke.

CAS' beslutning fredag viser at IOC har sitt på det rene og altså står fritt til å invitere/ikke invitere hvem de vil.

– En kaotisk situasjon på alle mulige måter den ene og den andre veien. Det gjør ikke så mye fra eller til hva jeg tenker om det. Jeg prøver å holde fokus på det som skal skje sportslig, sa Martin Johnsrud Sundby på fredagens pressetreff i forbindelse med herrenes OL-skiathlon søndag.

– Det er ikke så enkelt å være utøver oppi alt dette. Da blir det ikke enklere å tenke og mene mye om det. Jeg velger å mene og synse minst mulig siden jeg har mye sportslig å tenke på om dagen.

Da fyres det med langt skyts fra russisk hold. Tidligere sportsminister Vitaly Mutko, som selv er utestengt fra OL etter avsløringene om statsstyrt doping i forbindelse med lekene i Sotsji for fire år siden, mener invitasjonsprosessen ikke er transparent.

– Det er er som i en privat klubbturnering. Men når alt kommer stykket, er dette OL. Dette vil redusere konkurransen og oppmerksomheten til lekene, sier Mutko til det russiske nyhetsbyrået TASS ifølge insidethegames.

Torsdag kom nyheten om at anken til 13 andre russere også ble avvist - den gang fordi CAS mente de ikke hadde mandat til å dømme i saken. Blant de 13 var skøytestjernene Pavel Kulizjnikov og Denis Juskov.

Disse nektes deltakelse

Fredagens dom i CAS betyr imidlertid ikke at OL blir helt fritt for russere.

IOC har, som kjent, valgt å invitere 168 russere til lekene, men alle disse vil konkurrere som såkalte «OAR»-utøvere: Olympic Athlete from Russia.

Men de følgende 47, 45 utøvere og to ledere, ble altså nektet deltakelse fredag:

Victor Ahn, Vladimir Grigorev, Anton Shipulin, Evgeniy Garanichev, Ruslan Murashov, Ekaterina Shikhova, Sergei Ustyugov, Ksenia Stolbova, Ekaterina Urlova-Percht, Maksim Tcvetkov, Irina Uslugina, Yulia Shokshueva, Daria Virolainen, Dmitri Popov, Roman Koshelev, Mikhail Naumenkov, Alexei Bereglasov, Valeri Nichushkin, Anton Belov, Sergei Plotnikov, Evgeniya Zakharova, Ruslan Zakharov, Anna Iurakova, Alexey Esin, Yulia Skokova, Elizaveta Kazelina, Sergey Gryaztsov, Ivan Bukin, Denis Arapetyan, Artem Kozlov, Gleb Retivikh, Alexey Volkov, Alexander Legkov, Maxim Vylegzhanin, Evgeniy Belov, Alexander Bessmertnykh, Evgenia Shapovalova, Natalia Matveeva, Aleksandr Tretiakov, Elena Nikitina, Maria Orlova, Olga Fatkulina, Alexander Rumyantsev, Artem Kuznetcov, Tatyana Ivanova, Albert Demchenko, Sergei Chudinov