Dadler trekkes tilbake i Norge på grunn av smittefare av hepatitt A.
Dadler trekkes tilbake i Norge på grunn av smittefare av hepatitt A. Foto: Bama

Dadler trekkes tilbake også i Norge

Bama kaller tilbake iranske dadler av merket Juicy Dates. Grunnen er mistanke om hepatitt A-smitte. Dadlene er den mistenkte kilden til et utbrudd i Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De aktuelle dadlene er solgt i pakker på 400 gram og har best før-dato 10.06.2018. De er levert til Rema 1000-butikker i Nordland og Troms. Batch-/lotnummer er L3130429 og L3130425, ifølge Matportalen.

Bama ber kundene om å kaste dadlene eller å levere dem tilbake til butikken.

Ifølge nyhetsbyrået Ritzau var det tirsdag registrert 13 smittetilfeller av hepatitt A i Danmark i løpet av kort tid. Dadlene er den mistenkte smittekilden, uten at dette er slått fast med sikkerhet. Samtidig frykter Statens Serum Institut (SSI) at det kommer til å dukke opp flere tilfeller. Grunnen er det går omtrent fire uker fra man har spist infisert mat til man eventuelt blir syk med hepatitt A.

– Og vi tror at en del dansker kan ha spist dadler i jula og muligens i januar måned, uttalte epidemiolog Luise Müller.

Rema 1000 opplyste tirsdag til NTB at norske butikker ikke var berørt, men torsdag kom kontrabeskjeden fra Matportalen og Bama Gruppen.

Symptomer på hepatitt A-infeksjon varierer fra milde til mer alvorlige og omfatter feber, kvalme, oppkast, mørk urin, lys avføring, magesmerter og ikterus (gulfarget hud og gult på det hvite i øynene). Diaré forekommer sjeldent. Hepatitt A gir vanligvis full restitusjon uten leverskade.

(©NTB)