HYPPIGE BESLAG: Bare i løpet av en uke i januar i år beslagla amerikanske myndigheter 66 håndvåpen i håndbagasjer på flyplasser i USA. 56 av dem var ladde.
HYPPIGE BESLAG: Bare i løpet av en uke i januar i år beslagla amerikanske myndigheter 66 håndvåpen i håndbagasjer på flyplasser i USA. 56 av dem var ladde. Foto: TSA

Fant over 3000 ladde våpen i håndbagasje på flyplasser i USA

I løpet av 2017 beslagla amerikanske sikkerhetsmyndigheter i snitt 11 håndvåpen hver eneste dag på flyplasser landet rundt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

At USA har verdens høyeste tetthet av våpen i privat eie er ingen nyhet, men at stadig flere tar med seg ladde våpen i håndbagasjen når de skal ut å fly, bekymrer det amerikanske innenriksdepartementet.

I en fersk rapport fra Transport Security Administratin (TSA) fremgår det at det i fjor ble funnet 3.957 håndvåpen i sikkerhetskontrollen.

Det er et rekordstort antall, ifølge TSA-rapporten, der det fremgår at antallet beslaglagte våpen på amerikanske flyplasser har økt med 16 prosent fra 2016.

80 prosent var ladde

TSA har utarbeidet en liste over på hvilke flyplasser det ble beslaglagt flest våpen i 2017, og på topp troner Hartsfield-Jackson-flyplassen i Atlanta, Fort Worth internasjonale flyplass i Dallas og George Bush-flyplassen i Houston.

Av alle de beslaglagte våpnene var rundt 80 prosent ladde.

I tillegg til skytevåpnene beslaglegger flyplassmyndighetene også store mengder stikkvåpen. Det ble også avslørt 198 forbudte gjenstander som var forsøkt gjemt og fordekt på ulike vis.

STOR VARIASJON: På dette bildet vises (oppe til venstre) både en falsk bombe og et bombebelte som var ment for øvelser. Mannen som hadde tatt det med seg i håndbagasjen drev med trening, og fikk beskjed om å transportere slike gjenstander på annet vis. Nede til høyre: en mine uten sprengstoff som også ble funne ti håndbagasje i 2017.
STOR VARIASJON: På dette bildet vises (oppe til venstre) både en falsk bombe og et bombebelte som var ment for øvelser. Mannen som hadde tatt det med seg i håndbagasjen drev med trening, og fikk beskjed om å transportere slike gjenstander på annet vis. Nede til høyre: en mine uten sprengstoff som også ble funne ti håndbagasje i 2017. Foto: TSA

Blant dem var kniver maskert som hårbørster, stikkgjenstander skjult i leppestift og kniver plassert inne i sjampoflasker opplyser TSA.

Skal vi tro TSA er det også et stort problem at amerikanske reisende pakker håndgranatkopier i bagasjen. Dette vil de ha en slutt på.

– Når disse dukker opp på røntgenbildene, vet vi ikke om de er ekte eller falske før TSAs eksplosiv-eksperter blir tilkalt. Granatene kan føre til stengte terminaler og kontrollposter, noe som ofte fører til kansellerte eller forsinkede flyvninger, slår sikkerhetsmyndighetene fast.

STIKKVÅPEN: Dette er noen av stikkvåpnene som TSA fant i amerikanske reisendes håndbagasje i fjor.
STIKKVÅPEN: Dette er noen av stikkvåpnene som TSA fant i amerikanske reisendes håndbagasje i fjor. Foto: TSA

– Glemmer at de har våpen i bagasje og klær

Myndighetene erkjenner at mange våpen kan ha havnet i bagasje eller klesplagg uten at den reisende har ment å ta dem med.

– Mange av de som har tatt med seg skytevåpen, ammunisjon og kniver sier de ikke visste at de hadde gjenstandene med, skriver TSA.

Myndighetene kommer derfor med følgende oppfordring til reisende:

– Hvis du tar med en bag, en koffert eller en jakke eller en annen gjenstand du ikke har brukt på en stund, forsikre deg om at du ikke tar med deg noe forbudt ved et uhell.

i 2015 skrev Washington Post at det nå er flere skytevåpen i USA enn det er innbyggere. Mens det bor 317 millioner mennesker der, skal det finnes 357 millioner skytevåpen i privat eie.