BRENTE FREDSDUER LEVENDE: Flere av duene som ble sluppet fri i Seoul, ble grillet levende. Her fra åpningen i 1988.
BRENTE FREDSDUER LEVENDE: Flere av duene som ble sluppet fri i Seoul, ble grillet levende. Her fra åpningen i 1988. Foto: Michel Lipchitz

«Grillet» due, skidronning og «klaka» toalett

DEKKER OL: Ernst A. Lersveen.
DEKKER OL: Ernst A. Lersveen.

Pomp og prakt preger alltid åpningssermonier i OL.

Vi har sikkert mye flott i vente her også i Pyeongchang. Men due-slipp blir det neppe. For sist Sør-Korea arrangerte OL - i Seoul i 1988 ble duer sluppet fri under åpningssermonien som et symbol på fred.

Og det passet jo godt med tanke på naboen i nord, men mange av duene ble tatt av OL-ilden. Fuglene ble rett og slett brent levende. Tradisjonen med dueslipp på OL-åpninger sluttet der ...

Heldig var heller ikke Arne B. Sletsjøe under lekene i Seoul. Han brakk åra da han padlet semifinale og håpet om medalje «gikk i dass» for Sletsjøe og de tre andre i kajakken.

Det er tradisjon at de aktive møter pressen to dager før de skal ut å forsvare nasjonens ære. Først ut var kvinnelaget som skal gå 15 km. I langrenn. Og her var det iallfall ikke snev av pomp og prakt (se bildet).

KALD GYMSAL: Langrennslandslagets pressetreff ble en kald opplevelse.
KALD GYMSAL: Langrennslandslagets pressetreff ble en kald opplevelse.

Bortsett fra at det var en skidronning der, da. Vi møttes i Rorbua, som Olympiatoppen har kalt salen. Det er en slitt gymnastikksal - og der burde vi faktisk burde ha drevet litt gymnastikk for å holde varmen.

12 grader og frosne toaletter, huttetu!

Jeg leser på flere nettsteder at Astrid Uhrenholdt Jacobsen er vraket på laget på 15 kilometer. Det skurrer litt, alle de fire som skal gå: Marit Bjørgen, Ingvild Flugstad Østberg, Heidi Weng og Ragnhild Haga har flere pallplasseringen i verdenscupen. Uhrenholdt Jacobsen har ingen denne vinteren.

KALD MOTTAKELSE: Det norske damelaget holdt pressekonferanse i en klald gymsal. Så kald at toalettene var frosset fast.
KALD MOTTAKELSE: Det norske damelaget holdt pressekonferanse i en klald gymsal. Så kald at toalettene var frosset fast. Foto: Pedersen, Terje

Uhrenholdt Jacobsen har i virkeligheten aldri denne vinteren vært inne blant de fire beste løperne. Derfor er hun ikke vraket, hun har bare ikke vært god nok. Utfordringen til Uhrenholdt Jacobsen er at hvis de fire som går åpningsdistansen gjør det bra, så går de også neste distanserenn, 10 kilometer fri.