POSITIV: Tonje Steen er glad for at det gjøres fremskritt i arbeidet mot livmorhalskreft.
POSITIV: Tonje Steen er glad for at det gjøres fremskritt i arbeidet mot livmorhalskreft. Foto: Privat

Ny metode kan utrydde livmorhalskreft:

– Tør nesten ikke tro at det er sant

En ny metode får å ta livmorhalsprøve gjør det lettere å oppdage kreftformen tidligere.
– Dette er virkelig et stort fremskritt, mener Thea Steens søster, Tonje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye testen blir tatt på samme måte som celleprøven man har i dag, men det som etterpå skjer i laboratoriet blir annerledes, forteller leder for Kreftregisterets livmorhalsprogram, Ameli Tropé.

Dersom norske kvinner følger rådene fra Kreftregisteret, mener ekspertene at sykdommen kan være borte innen få år, det skriver NRK, som først omtalte saken.

Nå skal prøven fra livmorhalsen gjennom en maskinell test for HPV-smitte, mens alle prøver tidligere ble undersøkt i mikroskop.

– Hvis HPV-prøven er positiv ser man på den i mikroskop for å se om man har celleforandringer, forteller Tropé.

Dersom testen er negativ kan man komme tilbake for ny prøve om fem år i stedet for tre år slik praksis er i dag, og det vil fortsatt være like trygt, eller til og med tryggere.

Kan utrydde kreften

Den nye metoden kan være revolusjonerende i kampen mot livmorhalskreften i Norge fordi den vil fange opp flere celleforandringer som man kan behandle, og dermed redusere antall tilfeller av denne krefttypen.

– Men det viktige er fortsatt at man tar livmorhalsprøve, understreker Tropé.

I 1995 ble livmorhalsprogrammet innført. Kvinner mellom 25 og 69 år anbefales å ta livmorhalsprøve regelmessig, og når det nærmer seg tid for ny prøve sendes det ut brev med påminnelse. Hvert år er tar omlag 400.000 norske kvinner livmorhalsprøve.

Hadde det ikke vert for dette programmet hadde man hatt omlag 1000 flere tilfeller av livmorhalskreft årlig. Til sammenlikning var det 342 tilfeller av sykdommen i Norge i 2016.

– Og man kan se enda bedre resultat hvis flere kvinner går og tar sin livmorhalsprøve, sier Tropé.

I tillegg får jenter i syvende klasse på barneskolen tilbud om å ta HPV-vaksinen, samt at jenter født i 1991 og senere, får tilbud om gratis vaksine.

Tropé forteller at den nye metoden kan være med på å nærmest utrydde livmorhalskreften i Norge.

– Hvis alle som får tilbud om vaksinen tar den, pluss at vi har HPV-test i primær screening, er det så få tilfeller igjen i Norge at jeg tror ikke vi kommer til å se mye av denne kreften i fremtiden, sier hun.

– Helt fantastisk

Tonje Steen, søsteren til Thea Steen som jobbet utrettelig for å sette fokus på livmorhalskreft frem til hun døde av sykdommen i 2016, har fått med seg nyheten om den nye metoden.

– Det er jo utrolig spennende å se at de har kommet så langt. At man kan ha en sånn type test som er mye sikrere og som gjør at de kan oppdage grove celleforandringer tidligere, er utrolig flott. Dette er virkelig et stort fremskritt, sier hun til TV 2.

Steen trekker spesielt frem utsagnet om at dette kan utrydde livmorhalskreften i Norge.

– Jeg tør nesten ikke tro at det er sant, men at det går den veien er jo helt fantastisk, sier hun.

– Det er klart at jeg vil jo tro at alt fokuset som har blitt satt på livmorhalskreft de siste årene har vært med på å sette et større press rundt dette og at det er større pågang, så det er spennende, legger hun til.

STOR INNSATS: Thea Steens arbeid mot livmorhalskreften lever videre gjennom Sjekk Deg-kampanjen og Thea Steens minnefond.
STOR INNSATS: Thea Steens arbeid mot livmorhalskreften lever videre gjennom Sjekk Deg-kampanjen og Thea Steens minnefond. Foto: privat

Arbeidet fortsetter

Den dag i dag lever Theas arbeid videre, blant annet gjennom Sjekk Deg-kampanjen hun startet i 2015, som skal bidra til at flest mulig unge jenter unngår kreftsykdommen og får gode fremtidsmuligheter.

– Å tenke på at frem i tid så har vi kanskje ikke behov for Sjekk Deg-kampanjen lenger, det hadde vært helt sinnsykt, sier Tonje Steen.

Tonje Steen forteller at hun hver dag merker konsekvensene av arbeidet til søsteren, enten det er snakk om henvendelser eller at det skjer noe i forbindelse med Theas minnefond eller Sjekk Deg-kampanjen.

– Det er fortsatt stort å gjøre noe og hennes arbeid og navn lever videre, altså. Det er flott og det er fortsatt en veldig viktig ting, sier hun.

Vellykket prøveprosjekt

Den nye metoden ble først tatt i bruk for tre år siden i Hordaland, Rogaland og det som den gang var Sør- og Nord-Trøndelag, og resultatene har vært gode.

– Man finner mer celleforandringer, og oppmøtet er like bra selv om man tar HPV-prøven først i stedet for celleprøven, forteller Tropé.

Nå skal prosjektet rulles ut i resten av landet.

– Vi begynner gradvis i 2019. Prøvefylkene går over til den nye testen for alle kvinner over 34 år i løpet av våren 2018.

Vanlig å ha infeksjon

Av alle som er over 34 år, har cirka seks til syv prosent HPV-infeksjon når de tar prøven, viser resultater fra prøvefylkene, men det trenger ikke å være farlig. Som med en forkjølelse klarer kroppen som regel å kvitte seg med infeksjonen på egenhånd.

Får man positivt svar på en HPV-prøve skal man altså ikke bli redd. Det betyr ikke at man har eller kommer til å få kreft, understreker Tropé.

– Så når vi tar HPV-prøve er det egentlig bare for å følge opp kvinnen mer nøye for å se at man ikke får celleforandringer, forklarer hun.

– Oppdager man celleforandringer kan man behandle det før det utvikler seg, legger hun til.

Samtidig understreker hun at det fortsatt er trygt å ta en vanlig celleprøve.

– Men med HPV-testen kan man finne forandringer enda tidligere og man slipper å ta prøven så ofte, forteller hun.