FARLIG TRIO: Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Alexander Aamodt Kilde.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.
FARLIG TRIO: Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Alexander Aamodt Kilde. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix.

– Sjelden vært bedre mulighet for Norge til å bryte «forbannelsen»

Norge, OL og utfor har aldri vært den perfekte kombinasjonen. Ifølge Aksel Lund Svindal er Kjetil Jansrud, og ikke han selv, den største favoritten til å gjøre noe med det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Om jeg sier at du er den største favoritten, hva sier du da?

– Da sier jeg at jeg ikke er helt enig. Beat Feuz er nummer én i verden, og jeg er rangert som nummer to. Og jeg vil trekke frem Kjetil – uten å skulle skyve noe over på han. Men det har blitt kjørt ett verdenscupløp her, og det vant Kjetil. Og han var rask i dag. Så han trives åpenbart bra her.

Det sier Aksel Lund Svindal til TV 2 mindre enn tre dager før Norge igjen skal forsøke å kapre utforgullet - noe vi aldri har lykkes med tidligere.

– Fordel Lund Svindal

Fire sølv har det blitt, og ofte med små marginer, men aldri gull.

Da passer det bra at både Jansrud og Lund Svindal likte det de så på trening.

– Jeg synes løypen var ganske bra. Den var litt annerledes enn jeg hadde sett for meg, faktisk. Jeg trodde den skulle ligne mer på den vi ser til vanlig i verdenscupen. Hastigheten er ikke så lav, men den føles lavere i og med at underlaget er veldig «snilt». Det er litt som å kjøre på et stuegolv. Det rister ikke hele tiden. Så det er en annen type utfor enn det vi har kjørt i januar, i alle fall, sier Lund Svindal.

– Er det fordel eller ulempe for Lund Svindal?

– Det bør egentlig være en fordel. For jeg og Kjetil kjører på akkurat samme utstyret, og han var rask her i dag og vant for to år siden. Så med tanke på det, og at vi ofte er gode på de samme tingene, så er det at han trives så godt her en fordel for meg også.

Jansrud: - Aldri vært borti bedre forhold

Jansrud viste at han trives med nest beste tid på torsdagens trening.

– På sett og vis er det en bakke som passer meg. Men det er vanskelig å definere helt hva som er bra for meg. Jeg burde håndtere det meste. Men jeg er veldig glad i den typen løype vi har her – måten man beveger seg på ski på over hoppene, og snøen her er veldig bra. Jeg har aldri vært borti bedre forhold. Så jeg trives på det, sier han,

– Snøen minner vel litt om den dere kjører på i USA?

– Ja, men snøen er ikke så tørr som den amerikanske. En del av utfortraseene våre blir jo brukt veldig mye vann på. Det blir nesten en skøytebane. Det er helt greit, men det gjør jo at ting er veldig urolig. Her er det annerledes. Her putter man vannet «inni» og prepper over, noe som gjør at det blir litt likt USA. Og det blir som et parkettgulv. Man kan konsentrere seg om skikjøringen og ikke taktikken. Og traseen er morsom å kjøre.

– Man må ikke fokusere så mye på det at det går dårlig

Men gode treningstider - og forhold til tross: å bryte «forbannelsen» i OL i utfor blir ikke enkelt.

– Marginene har ikke tippet vår vei tidligere. Det handler ikke om flaks, men vi har ikke hatt marginene med oss. Jeg tror det er detaljer. Samtidig prøver vi å bli litt bedre hvert år. Det gjør at vi står her bedre forberedt enn i Sotsji. Og da kan det fort tippe vår vei. Og det har jo tippet vår vei i ganske mye annet før, så jeg tror det er litt tilfeldig at gullet ikke har kommet til Norge. Så skal vi prøve å hente det, sier Jansrud.

– Er det noe dere tenker mye på?

– Det blir et klimaks om det går. Man må ikke fokusere så mye på det at det går dårlig når det gjelder. Det har sjelden vært bedre mulighet for at en nordmann skal ta gullet. Da er det bare å kjøre!