SYKDOM: Geir Atle Johansen har vært mye hjemme med datteren Saga (4,5) på grunn av sykdom.
SYKDOM: Geir Atle Johansen har vært mye hjemme med datteren Saga (4,5) på grunn av sykdom. Foto: Privat

Saga (4) var syk «hele» det første året:

Leker kan være smittebomber i barnehagen: – Viruset kan overleve i flere uker

I løpet av det første året Geir Atle (37) og kona Elisabeth (36) hadde barn i barnehagen, var samtlige sykedager brukt opp før mai.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Omgangssyken og influensa sprer seg som bare det, og spesielt i barnehagene.

Januar og februar er høysesong for både barn og voksne til å bli syke.

For Geir Atle Johansen (37) og hans kone Elisabeth (36) ble det første året med barnehagebarn en prøvelse.

Før mai hadde både han og kona brukt opp samtlige sykedager.

– Hvor ofte barna er syke har variert ganske mye. I det siste har vi hatt en god periode, men det første året Saga gikk i barnehagen var hun syk hele tiden. Det er ingen fasit, og det går litt i bølgedaler, forteller faren til TV 2.

Tre uker

Amerikanske forskere har funnet ut at bakterier trives svært godt på overflaten av myke plastleker. Timevis etter at et sykt barn har lekt seg ferdig i barnehagen, er det fare for at den samme leken gir et friskt barn virus.

– Hvor lenge viruset kan overleve på leker og liknende kommer an på om viruset ligger beskyttet i oppkast eller diaré-rester. Vi vet at viruset kan overleve flere uker i romtemperatur, men eksakt tidsangivelse er ikke mulig å gi da viruset foreløpig ikke har latt seg undersøke med tradisjonelle metoder, forklarer seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, Tone Lange til TV 2.

At virus kan sitte så lenge på lekene synes Geir Atle Johansen er ekkelt å tenke på.

– Jeg vet at vår barnehage vasker lekene, men jeg vet ikke hvor ofte, og om de har noen spesielle rutiner på det.

Leder for den aktuelle barnehagen, Tone Holme, innrømmer at de kunne vært bedre på rengjøring av leker.

Sunn fornuft

– Det vi har hørt er at bakterier og virus sitter mest i kosedyr. Vi er ikke kjempegod til å vaske leker, men vi er veldig god på håndhygiene. Vi regner med at foreldrene passer på at de vasker barnas kosedyr før de tar det med i barnehagen, sier Holme til TV 2.

Private barnehagers landsforbund (PBL) opplyser at de har retningslinjer som de forventer at barnehagene skal følge hvis virus bryter ut, og at de anbefaler barnehager som har utbrudd av smittsom sykdom å vaske lekene daglig. De baserer sin rådgiving fra Folkehelseinstituttet sine retningslinjer.

– Barnehager som har utbrudd av smittsomme sykdommer må iverksette særskilte tiltak, og skjerpe hygienerutiner. Til vanlig bruker man sunn fornuft, og vasker lekene ved behov, sier kommunikasjonsdirektør i PBL Marius Iversen til TV 2.

Smittsomt

Seniorforsker Tone Lange, sier at det største problemet med virus som for eksempel omgangssyken er at det er så smittsomt.

– Det du selv kan gjøre for å beskytte deg mot smitte er å ha god håndhygiene. Det betyr hyppig håndvask med såpe og rennende vann, spesielt før du lager mat, før du spiser mat og etter du har vært på toalettet, forklarer forskeren.

At folk passer på å opprettholde karantenetiden er også svært viktig.

Når det gjelder omgangssyke er smitterisikoen størst når man har symptomer med oppkast og diaré, og barna bør holdes hjemme i minst 48 timer etter at symptomene har opphørt.

– Hvis barna kommer for tidlig tilbake, kan de smitte andre barn i barnehagen og de ansatte, påpeker Lange.

Barnehageleder Tone Holme sier at desember var ille, og at flere sykdommer kom oppå på hverandre. Nå har det roet seg litt ned i barnehagen, og Holme er glad for at de sjeldent opplever utbrudd av epidemier.

Umulig

Pappa Geir Atle Johansen mener at deres barnehage gjør en god jobb, og at de ikke kan arresteres for at barna blir syke.

Han sier at ledelsen er flink til å sende ut melding når epidemier bryter ut og at de har gode rutiner.

– Barn putter leker og hender i ansiktet hele tiden selv om de lærer at de ikke skal det, så det er nesten umulig og ikke bli syk. Vi har hatt syke barn i en uke nå, og jeg har også blitt smittet selv, sier Johansen.