minst tre tilfeller i norge:

«Eline» (28) ble uønsket gravid etter at app sa hun ikke var fruktbar

APP: Flere kvinner har blitt uønsket gravide etter å ha brukt appen Natural Cycles som prevensjon. Det har også kommet varsler i Norge.
APP: Flere kvinner har blitt uønsket gravide etter å ha brukt appen Natural Cycles som prevensjon. Det har også kommet varsler i Norge. Foto: Alexander Klanderud/TV 2
Prevensjonsappen Natural Cycles er under tilsyn etter flere titalls henvendelser om uønskede graviditeter. Norske «Eline» ble gravid mens appen sa at hun ikke var fruktbar.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er bare én uke siden aborten når TV 2 snakker med 28 år gamle «Eline». Hun ønsker å fortelle sin historie anonymt.

– Det går bedre nå, men det var en veldig tøff opplevelse, sier hun.

Hun hadde brukt prevensjonsappen «Natural Cycles» i rundt ett og et halvt år da hun plutselig oppdaget at hun var gravid.

Appen fungerer slik at den ved hjelp av informasjon om menstruasjon og måling av kroppstemperatur, signaliserer hvilke dager man ikke er fruktbar. Dersom appen viser «rød dag», betyr det at man er fruktbar og bør bruke kondom.

– Jeg fulgte appens signaler og brukte kondom på de røde dagene. Men så uteble mensen en dag, og jeg fant ut at jeg var gravid, forteller 28-åringen.

Under tilsyn

Den populære appen er godkjent som prevensjonsmiddel i EU, men er for tiden under tilsyn av legemiddelverket i Sverige. Det har kommet minst 60 henvendelser om uønskede graviditeter i Sverige, av kvinner som har brukt appen.

Fire svenske sykehus har meldt appen til det svenske Läkemedelsverket.

– Undersøkelsene av prevensjonsmiddelet Natural Cycles er i aller høyeste grad pågående. Vi har avsluttet den første fasen der vi har begjært produsentens svar på ulykkesrapportene. Nå går tilsynet videre til neste steg, som innebærer å samle inn informasjon for å kunne ta stilling til om det er nødvendig med tiltak, uttalte gruppeleder Ewa-Lena Hartman i en pressemelding forrige uke.

Varsler i Norge

I Norge uttalte Statens legemiddelverk til TV 2 i forrige uke at de ikke har fått varsler om appen.

Etter saken ble omtalt av TV 2 opplyser Legemiddelverket imidlertid at de har fått én henvendelse.

– Vi har mottatt én e-post fra en kvinne om at hun og en venninne har benyttet appen og blitt gravide, sier Ingeborg Hagerup-Jenssen, lagleder for medisinsk utstyr i Statens legemiddelverk.

«Eline» har selv ikke varslet om den uønskede graviditeten. Hun mener det er for lite informasjon om hvordan man varsler på nettsidene til Statens legemiddelverk.

– Personlig tror jeg det er flere som har opplevd dette i Norge. Jeg forsøkte selv å varsle etter å ha lest saken, men det var utrolig tungvint, mener hun.

– Gå via legen

Statens legemiddelverk opplyser at appen regnes som medisinsk utstyr. Ved feil på medisinsk utstyr oppfordres privatpersoner som regel til å oppsøke for eksempel apoteket der utstyret er kjøpt.

– For en app blir dette annerledes og privatpersoner er velkomne til å melde per e-post eller benytte skjemaet ment for helsetjenesten. Vi vil se på hvordan meldeplikten for medisinsk utstyr kan komme tydeligere frem på Legemiddelverket sine nettsider, sier Hagerup-Jenssen.

Skjemaet, som i utgangspunktet er ment for helsetjenesten, finnes på nettsidene til Legemiddelverket. Hagerup-Jenssen oppfordrer også til å varsle via sin fastlege.

– Blir man gravid etter bruk av appen tenker vi det er riktig å anmode sin lege om å melde dette inn til Legemiddelverket som svikt eller uhell ved bruk av medisinsk utstyr, sier hun.

Fortsetter bruken

Tidligere har kvinnen bak appen, Elina Berglund, uttalt til Business Insider at hun ikke er overrasket over tallene om uønskede graviditeter i Sverige. Hun understreker at appen opplyser at den er 93 prosent sikker.

– Det er på linje med hva vi forventer. Det er ikke gøy i det hele tatt å se at det er uønskede graviditeter, men igjen, det er ingen prevensjonsmidler i dag som er 100 prosent trygge. Hvis man vil ta industrien fremover med innovasjoner, er dette dessverre noe man ikke kan unngå, sier hun.

Til tross for den uønskede graviditeten tror «Eline» at hun kommer til å fortsette å bruke «Natural Cycles» som prevensjonsmiddel.

– Jeg synes det er vanskelig, for i utgangspunktet mener jeg at dette er et bra konsept. Man er ikke fruktbar alle dager i måneden, og jeg liker ideen om hormonfri prevensjon. Men jeg kommer nok til å være mer oppmerksom på å legge inn en ekstra buffer, sier hun.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook