VÆRET SNUR: Helgen som kommer gir ikke like godt skiføre som den forrige.
VÆRET SNUR: Helgen som kommer gir ikke like godt skiføre som den forrige. Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix

Været snur – nå blir det slutt på dette

Torsdag forsvinner finværet. Lavtrykk fra vest og høytrykk fra øst gjør at vi går en helg med vekslende vær i møte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige helg bød på fantastisk vær i hele landet. Det var ordentlig vinterkulde, men solen skinte fra blå himmel.

De samme fantastiske forholdene kan vi dessverre ikke håpe på i helgen som kommer, det sier vakthavende meteorolog i Storm, Ina Ynnesdal.

– I hvert fall ikke sør i landet. Nord-Norge kan være litt heldigere. De kan få en del vind, men der blir det lite nedbør og i ytre strøk blir det lettere skydekke, sier hun.

I sør derimot, ser det noe verre ut.

– Vi får litt den ene fronten etter den andre. Det innebærer også nedbør, sier hun.

Nedbør på Vestlandet

Torsdag er det altså slutt på finværet. Kraftige lavtrykk som ligger over Island sender fronter mot oss. Samtidig gjør et høytrykk som ligger over Russland at disse frontene kommer noe tregere innover Sør-Norge enn normalt.

Lavtrykkene fra Island sørger resten av uken for sterk vind fra sør, stigende temperaturer og mye nedbør, og sistnevnte er det Vestlandet som merker mest av.

– Det blir Vestlandet som er vinneren, eller taperen hvis du vil kalle det det, i forhold til nedbørsmengde. Det kommer nok også litt spredt nedbør på Østlandet, men det blir litt mer periodevis, sier Ynnesdal.

Hvilken form nedbøren tar, om den kommer som regn eller snø, vil variere noe ut fra hvor man oppholder seg.

Langs kysten kommer mye av nedbøren som regn og man må være forberedt på glatte veier, sørpe og slaps.

– I Bergen har vi våknet opp til noen nye centimeter med snø i dag, men i lavlandet i ytre strøk går det nok mer over til regn utover dagen. Men du skal ikke langt opp i høyden før det blir snø, sier Ynnesdal.

På Vestlandet må du for øvrig sjekke skredvarslene før du planlegger skitur lørdag. Selv om været er bra, gjør all nedbøren og den sterke vinden at skredfaren øker.

Den skumleste dagen er ikke den med uvær, men dagen etter.

MIDT I MELLOM: Lavtrykk i vest og høytrykk i Øst fører til vekslende vær i helgen. Foto: Storm
MIDT I MELLOM: Lavtrykk i vest og høytrykk i Øst fører til vekslende vær i helgen. Foto: Storm

Temperaturer rundt null

Er du skientusiast og gleder deg til å komme ut i løypene, kan meteorologen dessverre ikke love spesielt gode forhold.

– Hvis du kommer deg litt opp i høyden kan du få litt snø etter hvert, men det kommer helt an på hvor du befinner deg. Det er veldig lokale forskjeller, sier meteorologen.

– Noen steder er litt mer såkalte kuldehull og der kan du ha snø, mer enn sludd og regn som andre steder, legger hun til.

Temperaturene i vårt langstrakte land vil stort sett ligge rundt null punktet, med noen variasjoner.

Usikkert søndagsvær

På grunn av lavtrykkene som ligger over Island og høytrykket over Russland kan søndagsværet by på overraskelser, spesielt i Sør-Norge.

– Vi har et lavtrykk som kommer inn fra vest inn i Nordsjøen. Det er veldig usikkert hvor sterkt dette lavtrykket blir og hvor det går, sier Ynnesdal.

– Høytrykket ved Russland hindrer det tradisjonelle værsystemet. Da blir det en kamp mellom høytrykket i øst og lavtrykkene, nesten stormsentrene, ved Island hvor vi blir liggende midt mellom, legger hun til.

Mens noen prognoser har vist at lavtrykket kan føre til storm på Vestlandet, har senere prognoser vist at det heller vil gå innover Danmark. Akkurat hvor disse lavtrykkene og frontene havner og hvilken vindstyrke de har, er altså usikkert, men det som er sikkert er at de fører til vekslende vær.

– Men nedbør blir det nok stort sett uansett, sier Ynnesdal.

Også Østlandet kan få en smak av denne nedbøren, men akkurat hvor kommer an på hvor lavtrykket kommer inn over landet.

– For de som reiser til fjells i helgen kan det være lurt å følge med på værmeldingen og være forberedt på at prognosene kan endre seg, sier hun.

Nord-Norge blir værvinneren

På tross av lavtrykk og høytrykk som vil kjempe mot hverandre over landet i helgen, er det ingen tvil om hvem som blir vinneren av helgeværet denne gangen. Det blir Nord-Norge, selv om heller ikke de får like gode forhold som forrige helg.

– De slipper billigst unna. Det kan være litt skyer i perioder, og det er litt nedbør i sikte, sier Ynnesdal.

Fredagen blir det i nord lite skyer og fint vær. Lørdag kommer det inn litt nedbør fra vest, snø i innlandet og regn i kysten. Søndag blir det opphold og sol igjen. Vinden gir seg ikke og det blir kuling fra sørøst i perioder.

På søndagen er det mulighet for at solen titter frem i ytre strøk.

– Men som sagt kan vinden være litt sur og legge en liten demper på det. Det kan bli surt og kaldt, men fint.