PÅ JAKT ETTER MER OL-SUKSESS: Tiril Eckhoff slo til med OL-bronse for fire år siden. Hun kommer til Sør-Korea i form.
PÅ JAKT ETTER MER OL-SUKSESS: Tiril Eckhoff slo til med OL-bronse for fire år siden. Hun kommer til Sør-Korea i form. Foto: Pedersen, Terje

Trives best når presset er størst

Tiril Eckhoff og Marte Olsbu drømmer om suksess i Sør-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De norske skiskytterjentene strålte om kapp med sola da de møtte media før OL-starten lørdag. Til og med CNN ville ha et intervju med sørlandsjenta Marte Olsbu.

– Det var litt annerledes spørsmål. Ikke så mye faglig rundt skiskyting, ler Olsbu, som stiller i sitt første OL.

Gråt av glede

Hun har venninnen Tiril Eckhoffs bronsemedalje fra Sotsji som et av sine beste OL-minner.

– Da satt jeg i sofaen og felte noen tårer. Jeg kjenner Tiril godt, og det var stort å oppleve at hun lyktes, sier Olsbu.

– Tenkte du allerede da at dette er noe du selv kunne oppleve?

– Ja, selvfølgelig. Det var litt sånn at jeg satt hjemme og tenkte at en dag så har jeg lyst til å komme til OL å gjøre det samme.

– Hvor realistisk er det?

– Det er veldig vanskelig å si. Jeg har noen pallplasser fra verdenscupen tidligere. Så med fullklaff kan det skje.

SPRINTLAGET: Tiril Eckhoff,t.v. Marte Olsbu, Synnøve Solemdal og Ingrid Landmark Tandrevold er klare for første øvelse.
SPRINTLAGET: Tiril Eckhoff,t.v. Marte Olsbu, Synnøve Solemdal og Ingrid Landmark Tandrevold er klare for første øvelse. Foto: Pedersen, Terje

For ustabile

Både Olsbu og nevnte Echkoff er medaljekandidater på en god dag. Problemet til de norske jentene har vært stabiliteten. For Eckhoff handler det mye om at hun ofte presterer best når presset er som størst. Slik som i forrige OL, eller VM på hjemmebane der hun svingte fra det håpløse, til VM-gull på noen dager.

– Det er kanskje sånn at jeg trives best med litt press. Det er jo mesterskap jeg trener for, og i år har jeg trent med tanke på dette mesterskapet. Så det er liksom da man skal lykkes, sier Eckhoff.

Likevel erkjenner hun at seieren i Antserselva var kjærkommen for en tynnslitt selvtillit etter en sesong som stort sett har vært elendig resultatmessig.

– Det var deilig å vise for seg selv at jeg kan vinne. Det var veldig viktig for tryggheten inn mot OL, sier Eckhoff, som ikke tør love repetisjon av medaljerushet i 2014.

– Men OL er gøy, sier hun med et lurt smil.

X-faktor

Storebror og trener, Stian Eckhoff, mener søsteren er god nok til å ta gull i Korea.

– Tiril har det som skal til. Hun er laget av noe spesielt, og har den x-faktoren at hun kan lykkes i store mesterskap. Men vi må innse at vi har vært for ustabile i år. Men vi har vært her lenge og trent, og kjent på vindforholdene på stadion. Og det tror jeg blir en stor fordel for oss når det begynner. Vi vet hva som møter oss, sier Stian Eckoff til TV 2.