SVT-dokumentar: 16 norske løpere med unormale blodverdier

SVTs omtalte dopingdokumentar hevder 16 norske skiløpere har hatt mistenkelige høye blodverdier. Sannsynligheten for doping pekes på som høy i tre tilfeller.

DOPINGDOKUMENTAR: SVTs dopingdokumentar hevder 16 norske skiløpere har hatt mistenkelig høye blodverdier. Foto: Olsen, Geir
DOPINGDOKUMENTAR: SVTs dopingdokumentar hevder 16 norske skiløpere har hatt mistenkelig høye blodverdier. Foto: Olsen, Geir

Ingen navn blir nevnt i forbindelse med bloddoping i den svenske dokumentaren. Sveriges Television (SVT) har samarbeidet med Sunday Times, tyske ARD og magasinet Republik om å se nærmere på mulig doping i langrennssporten.

De har fått tilgang til en database med over 10.000 prøvesvar fra nesten 2000 skiløpere på øverste nivå. I onsdagens Uppdrag granskning-episode blir det påpekt at over 70 medaljevinnere i OL og VM siden 2001 har hatt unormalt høye blodverdier.

SVT hever det for Norges del er snakk om 16 løpere med blodverdier som ifølge eksperter kun kan forklares som naturlig i ett av 100 tilfeller.

Dokumentarskaperne har snakket med fire eksperter, der en av dem er den amerikanske legen James Stray-Gundersen. Han mener det er høy sannsynlighet for doping for tre av de norske utøverne.

– Det er kaldblodig juks, sier Stray-Gundersen om noen av de høye blodverdiene.

Astma

Amerikaneren har forsket på blodmanipulasjon, og han har tidligere jobbet for Vedens Antidopingbyrå (WADA) og Den internasjonale olympiske komité (IOC).

– Vi har bare informasjon om innholdet fra mediene. Skiforbundet ønsker ikke å kommentere prøver eller tester vi ikke har noen kunnskap om, men alt vi driver med i norsk langrenn tåler dagens lys. Anklagene fra SVT er godt kjent fra tidligere dokumentarer og vi har ved en rekke anledninger tilbakevist og forklart hva som er årsakene til suksessen, sa Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, til ABC Nyheter tidligere onsdag.

Annen halvdel av onsdagens dokumentar tok for seg problematikken rundt bruken av astmamedisin. Saken til Martin Johnsrud Sundby ble brukt som eksempel.

Ifølge SVT har 70 prosent av alle norske OL-medaljer siden 1992 blitt vunnet av utøvere som tar astmamedisin. Tallet for svenskene ligger på 50 prosent, viser gjennomgangen i dokumentaren.

Viser til granskningsutvalget

Graff slår tilbake mot påstandene og viser til den omfattende rapporten til det uavhengige granskningsutvalget.

– Utvalget gikk grundig gjennom medisineringen i norsk langrenn i fjor. Norges Skiforbund er glad for at man prøver å avsløre jukserne, men utfordringen så langt er at også uskyldige løpere og lag som egentlig fortjener ære for sine fantastiske prestasjoner nok en gang blir mistenkeliggjort. For øvrig viser vi til Det Internasjonale Skiforbundet (FIS) som har det overordnede ansvaret for dopingkontroller og oppfølging av disse, sier han.

– Ikke noe nytt

Antidopingprofilen Inggard Lereim føler ikke det kom fram noe nytt i SVTs mye omtalte dokumentar om mulig dopingjuks i langrennssporten.

– Dette er for så vidt ikke noe nytt, er hans første kommentar når NTB spør ham om det han nettopp har sett.

I onsdagens dokumentar kommer det fram at over 70 medaljevinnere i OL og VM siden 2001 skal ha hatt unormalt høye blodverdier. Det blir hevdet at 16 norske skiløpere har hatt mistenkelige høye verdier, og at sannsynligheten for doping pekes på som høy i tre av tilfellene.

– For det første må man lure på om det er reelle tall de har fått tak i. Det er jo kun to i FIS (Det internasjonale skiforbundet) som har tilgang til dette, og hvem av dem er det som eventuelt har smuglet ut en så svær tabell? Det er 10.000 prøvesvar, og det er et kolossalt arbeid å gå gjennom og vurdere det, sier Lereim og fortsetter:

– Det er veldig vanskelig å forsvare seg mot sånne angrep som ikke er personifiserte. Jeg synes synd på utøverne som blir generelt mistenkeliggjort på grunn av en sånn reportasje. Samtidig skal vi være glade for at vi har kritisk og gravende journalistikk.

(©NTB)