ÅPENHJERTIG: Paige Spiranac vi hjelpe dem som har vært utsatt for nettmobbing.
ÅPENHJERTIG: Paige Spiranac vi hjelpe dem som har vært utsatt for nettmobbing. Foto: Foto: instagram.com/_paige.renee

Golffenomen ut mot nettmobbing: – Jeg ønsket ikke å leve lenger

Paige Spiranac (24) tar et oppgjør med nettmobbing, og avslører sjokkerende hets.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den profesjonelle golferen Paige Spiranac har over 1,3 millioner følgere på Instagram, og er blitt et internasjonalt fenomen på sosiale medier, mye takket være sin lettkledde profil.

Spiranac ble på tirsdag offentliggjort som ny modell for Sports Illustrated, og i den anledning langet hun ut mot nettmobbing.

Den amerikanske kvinnen debuterte i Dubai Ladies Masters for over to år siden, men det som i utgangspunktet skulle vært et stolt øyeblikk ble snart et mareritt, avslører hun.

Spiranac ble møtt med en bølge av hets og mishagsytringer etter å ha takket ja til å delta i turneringen, og hun skal også ha blitt drapstruet av nett-troll som mente hun seksualiserte sporten.

24-åringen forteller at hun møtte veggen i timene før debut-turneringen, og at hun ikke turte å forlate hotellrommet.

– Jeg var så redd. Jeg følte meg så hjelpeløs, og ble mobbet til det punktet at jeg ikke lenger ønsket å leve.

Nå ønsker hun å hjelpe andre som er i samme situasjon.

– Alle slags type folk blir nettmobbet hver eneste dag og det er ikke greit, sier Spiranac som har blitt en ambassadør for en frivillig organisasjon kalt Cyberspace.

– Det er på tide at vi begynner å forsvare ofrene istedenfor å be dem slette sosiale medier og ignorere hetsen. Det er på tide at vi begynner å utgjøre en forskjell, så jeg har dedikert mye av tiden min til å hjelpe andre, sier golf-fenomenet.

Spiranac har blitt kalt «verdens hotteste golfer,» men i intervjuet med Sports Illustrated avslører hun at hun også ble mobbet som barn på grunn av en medisinsk tilstand som fikk håret hennes til å falle av.

– Jeg hadde mange helsemessige problemer da jeg vokste opp. På toppen av hår-tilfellet hadde jeg også astma og sosial angst, sier hun.

– Jeg var et rart lite barn. Så jeg vet hvordan det er å være en «outsider», å bli mobbet, ikke ha venner, og å være den personen som ingen vil ha noe å gjøre med.

Slet med depresjon

Spiranac har også tidligere vært åpen om mobbingen hun møtte på nettet, og hun har fortalt at hun slet med depresjon i tiden etterpå.

– Når du ser på kommentarene, så er de ekstremt stygge. De angriper ikke bare meg, men foreldrene mine, familien min og vennene mine. De sier at jeg er en skam for golf. Jeg får de kommentarene ennå, og jeg må håndtere de hver eneste dag, sier hun.

– Jeg slet med depresjon etterpå, fordi jeg følte at jeg ikke var verdt noe. Man kjenner seg verdiløs, og uansett hva du gjør, så er det aldri godt nok.

–Reagerte på kleskode

Spiranac har tidligere latt seg provosere over det hun mener er gammeldags tenkning innenfor golfsporten. I juli i fjor kom nyheten om at LPGA-touren innfører nye regler om hva de kvinnelige golfspillerne har lov til å ha på seg under turneringer.

– Jeg respekterer og forstår at golf er innhyllet i tradisjon, og at visse regler og forskrifter må opprettholdes. Men som en ambassadør både for golf og en som jobber for fortsatt fremgang i kvinners rettigheter og likestilling i samfunnet, frykter jeg at disse nye reglene kveler veksten i kvinnegolfen, skrev Spiranac den gang.

Hun mente også at kvinner med enkelte kroppstyper kunne ende opp med å lide mer under de nye reglene.

– Ta det vage forbundet mot dype utringninger. Hva er det som utgjør en dyp utringning? Dette er sannsynligvis for å eliminere tilstedeværelsen av kløften. I så fall vil fyldigere kvinner med kurver bli funnet skyldig og bøtelagt langt oftere enn kvinner med en mindre byste. I en verden hvor kvinner kontinuerlig og på uønsket vis seksualiseres, gir disse reglene kvinner nok en grunn til at de skal skamme seg over sine kropper, og en påminnelse om at de for å respekteres må endre sin oppførsel på grunn av andres oppfatning.