OL-vinner Størmer Steira: – Naivt å tro at langrenn er dopingfritt i Pyeongchang

– Vi får bare håpe de blir tatt, sier den tidligere OL-deltakeren. Hun svarer kontant nei på spørsmål om hun tror langrennssporten er ren i Pyeongchang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristin Størmer Steira har lagt toppidretten bak seg, og når hun koser seg i langrennssporet nå er det oftest med datteren i pulk bak. Hun følger OL-oppkjøringen fra sidelinjen, og reagerer på rotet rundt de russiske deltakerne.

– Jeg synes jo det er veldig rotete, og må innrømme at jeg har vanskelig for å skjønne det helt selv, sier hun om prosessen rundt hvilke russiske utøvere som får delta.

Flere er nektet deltakelse i de olympiske leker, selv om de aldri har avlagt positiv dopingprøve.

I forrige uke fikk Alexander Legkov og 27 andre russiske utøvere medhold i anken etter straffen de er ilagt av Den internasjonale olympiske komité (IOC) etter OL i Sotsji i 2014.

Etter at Idrettens voldgiftsrett (CAS) behandlet anken til 39 russere, fikk 28 av dem sanksjonene strøket. Dermed blir resultatene fra Sotsji-OL stående for de aktuelle utøverne og Legkov og Co. men IOC vil allikevel ikke ha dem med i OL.

Torsdag er det ventet svar fra CAS på om de kan overprøve IOCs invitasjonsliste og sikre tillatelse til å delta.

– Jeg skulle ønske det var mer åpenhet rundt begrunnelsene, sier Steira til TV 2.

Tror ikke det er rent

At det to dager før åpnings-seremonien i Sør-Korea fremdeles er uklart om noen av Russlands største profiler får delta i OL, skjønner Steira er frustrerende for de det gjelder.

– Det er veldig leit hvis det er utøvere som er rene som må sitte hjemme og ikke få oppleve det store målet sitt, sier hun.

Etter at det ble avslørt at Russland i flere år har hatt et statlig organisert program for å skjule dopede utøvere, har flere hevdet at Størmer Steira kunne ha endt opp med flere medaljer i både VM og OL. Det ønsker hun ikke å tenke på.

– Jeg tenker at jeg hadde ikke fokus på det da, og ønsker ikke å ha det nå. Jeg hadde en fantastisk karriere, og tenker ikke på at det kunne vært annerledes, sier hun.

– Tror du det er mulig at langrennssporten er ren for doping nå i OL?

– Nei, det ville være naivt å tro at det er helt reint. Samtidig må vi bare ha tro på at de som dopes blir tatt. Jeg tror at det er veldig mye mindre enn det har vært, så jeg får bare håpe at jeg har rett i det, sier hun.