Rom-Teslaen «kjørte feil»

Elon Musks røde Tesla går i bane i verdenrommet – et godt stykke lenger ut enn opprinnelig planlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den første testen av SpaceX-raketten Falcon Heavy ble direktesendt og bejublet over hele verden.

Tesla-grunderen Elon Musk, som har et mål om å sende mennesker til Mars, kunne tirsdag kveld norsk tid slå fast at testen var vellykket.

Klokken 21.46 ble verdens kraftigste rakett sendt opp fra Kennedy Space Center i Florida.

De tre rakettene som utgjør Falcon Heavy ble returnert til jorden; to av dem landet som planlagt, mens den tredje styrtet i Atlanterhavet.

Tilbake i rommet svever Musks private Tesla Roadster fra 2008, med en dukke kalt «Starman» bak rattet.

– Jeg syns det ser helt latterlig og umulig ut, sa Musk på en pressekonferanse tirsdag.

Opprinnelig var planen å sende bilen så langt ut at den etter hvert skulle gå inn i en elliptisk bane som på et tidspunkt ville gå midt mellom Solen og Mars.

Fikk ekstra fart

I den tredje såkalte «burn out» fikk Teslaen ekstra fart, og endte mye lenger ut i verdensrommet.

Med dukken Starman i førersetet befant bilen seg natt til onsdag i bane mot Asteroidebeltet.

Asteroidebeltet er den delen av solsystemet vårt som ligger mellom banene til planetene Mars og Jupiter, og i beltet finnes det asteroider og småplaneter der de største har en gjennomsnittsdiameter på over 400 kilometer og de minste legemene har størrelse med støvpartikler, ifølge Wikipedia.

Til nå har 12 ubemannede romsonder passert gjennom Asteroidebeltet uten kollisjoner.

Selv om Teslaen, som er montert på en sonde som ble frigjort da rakettene returnerte til jorden, kom litt lengre ut enn planlagt er Musk fornøyd.

Slik var Teslaen montert:

Starman in Red Roadster

Et innlegg delt av Elon Musk (@elonmusk)

– Sprø ting kan bli virkelig. Jeg trodde ikke dette ville fungere, men når jeg ser raketten ta av, ser jeg tusen ting som kunne gått galt. Det er fantastisk at det fungerte, sa Musk itl Space.com.

Vil kolonisere Mars

Bilen skal kunne gå i bane i rommet i milliarder av år, dersom den ikke blir truffet av noe på sin ferd, mens Space X videreutvikler sine storslagne planer.

– Kanskje den blir oppdaget av en fremitid romvesen-rase som tenker «Hva i huleste? Hva var det de folkene gjorde? Tilba de denne bilen? Hvorfor plasserte de en liten bil i bilen?». Det vil virkelig forvirre dem, sa Musk.

Oppskytingen tirsdag er første skritt mot en større plan. SpaceX- og Tesla-grunnlegger Musk har konkrete planer om hvordan koloniseringen av Mars kan starte om fem år.

Han har tidligere skissert hvordan man skal kunne dyrke planter der for dermed å gjøre det mulig for mennesker å leve på planeten.

Musk sier planen er å bruke det planlagte interplanetariske transportsystemet BFR (Big Fucking Rocket) i en krympet størrelse som gjør det rimelig nok til å kunne utføre en rekke oppgaver og få framtidige Mars-oppdrag til å bli overkommelig kostnadsmessig.