Sjokkerende video gikk viralt

Gravid tenåring skutt med el-pistol av politiet – slik går det med barnet

Videoen av tenåringsjenta som skriker flere ganger at hun er gravid og likevel blir skutt med el-pistol skapte internasjonale reaksjoner. Nå har barnet hennes uforklarlige kramper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Videoen av Dailene Rosario som blir skutt med el-pistol av politiet i New York i februar 2017, skapte sterke reaksjoner verden over.

I videoen ser man at jenta er omringet av politi. Hun trygler politiet om å ikke skyte henne fordi hun er gravid.

Videoen gikk viralt og mange raste mot at det ser ut som politiet bruker overdreven makt mot jenta.

Barnet får kramper

Hva som skjedde etterpå, har ikke vært kjent før nå. I juni ble barnet hennes født, og Rosario forteller i et eksklusivt intervju med Reuters at datteren er på sykehus for å utredes for sykdom etter flere uforklarlige kramper.

Første gang det skjedde var barnet to måneder gammelt.

– Hun fikk først hosteanfall, så sluttet hun å puste. Armene gikk rett ut og hun skalv mens ett av øynene gikk ut til siden, forklarer Rosario.

Dailene Rosario holder datteren Raileey på barneklinikken på Montefiore sykehuset i Bronx, New York.
Dailene Rosario holder datteren Raileey på barneklinikken på Montefiore sykehuset i Bronx, New York. Foto: Handout

Rosarios advokat, Scott Rynecki, sier han planlegger å saksøke politiet i New York for fem millioner dollar for helseplagene til barnet.

– Vi mener at vi har en sak mot politiet, og de som brukte el-pistol mot en kvinne med et barn i magen, sier Rynecki.

Fosterskader kan oppdages sent

Det er ikke dokumentert at støt fra el-pistol kan skade forster, rett og slett fordi det er for farlig å teste det. Men siden man vet at elektrisitet kan være helseskadelig, vil ikke leger utelukke at det kan skade et foster.

Kvinnelege ved Ohio State University Wexner Medical Center, Michael Cackovic, sier det kan være vanskelig å oppdaget potensielle skader.

– Det kan ha en umiddelbar effekt på fosteret når en kvinne blir skutt med el-pistol, men det vet man gjerne ikke før barnet er født eller blitt et større barn, sier Cackovic.

På bruksanvisningene til våpenet står det at gravide, små barn, eldre og hjertesyke, er blant gruppene hvor risikoen for helseskader er høy.

Raileey Rosario er nå sju måneder gammel. Hun utredes for sykdom etter flere krampeanfall. FOTO: Scott Rynecki/Handout via REUTERS
Raileey Rosario er nå sju måneder gammel. Hun utredes for sykdom etter flere krampeanfall. FOTO: Scott Rynecki/Handout via REUTERS

Til tross for at alle disse gruppene utgjør en tedjedel av den amerikanske befolkning, brukes el-pistol ofte mot mennesker som faller inn under disse kategoriene, skriver Reuters.

1000 dødsfall

Elektrosjokkvåpen er i bruk av mer enn 12.000 politibetjenter i USA.

Reuters har funnet mer enn 1000 tilfeller der personer har omkommet etter å ha blitt skutt av politiet med el-pistol. Mer enn halvparten av disse faller inn under høyrisiko-gruppene nevnt over.

Politiets bruk av elektrosjokkvåpen i USA er omdiskutert. Politiet hevder at strømpistolene kan redusere skader og ulykker ved arrestasjoner, men mange andre ønsker et forbud mot dem.