INNLAGT på sykehus MED alvorlig tarmsykdom:

– Følte meg verken «fit» eller «fab»

Lene Alexandra Øien (36) har i en årrekke levd av å se bra ut, og hjelper andre med å føle seg vel inn- og utvendig. Nå snakker hun ut om tarmsykdommen som tidvis har tatt fra henne kontrollen over vekta og selvfølelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Livsstilsveileder og tidligere modell Lene Alexandra Øien (36) har mottatt mye takknemlighet og ros for å være åpen om at hun lider av den kroniske tarmlidelsen ulcerøs kolitt.

Det er en sykdom som rammer endetarmen og de nedre delene av tykktarmen, men er også i stand til å angripe hele tykktarmen, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Typiske symptomer er blodig diaré og/eller blod fra endetarm, forstoppelse, magesmerter, vekttap og feber.

PÅ SYKEHUS: I slutten av januar ble Lene Alexandra innlagt på sykehus med kraftig forstoppelse. Foto: Privat
PÅ SYKEHUS: I slutten av januar ble Lene Alexandra innlagt på sykehus med kraftig forstoppelse. Foto: Privat

Traumatisk hendelse

Lene Alexandra Øien har lidd av ulcerøs kolitt siden hun var 14 år, og tror det kan henge sammen med en traumatisk hendelse fra den delen av livet hennes.

­­

– Det er mange grunner til at man kan få ulcerøs kolitt eller andre IBD-lidelser (inflammatorisk tarmsyndrom, journ. anm.), men jeg velger å tro det henger sammen med at jeg ble gruppevoldtatt da jeg var 12, sier Øien.

I ettertid fikk hun i tillegg diagnosene manisk depressiv og spiseforstyrret.

– Det var ikke en knallstart på voksenlivet akkurat, fortsetter den åpenhjertige 36-åringen.

Kan blusse opp av stress

Årsaken til ulcerøs kolitt er ukjent, men man tror at både arv og miljø kan spille en rolle. Ifølge Helsenorge.no tror man at det er en autoimmun tilstand. Det betyr at kroppens immunsystem – som vanligvis skal beskytte oss mot infeksjoner – begynner å angripe tykktarmen ved en feiltagelse.

FØR OG ETTER: Det er to dager mellom disse bildene. På bildet til venstre hadde Lene Alexandra en kraftig forstoppelse, og et par dager senere var magen flat. Foto: Privat
FØR OG ETTER: Det er to dager mellom disse bildene. På bildet til venstre hadde Lene Alexandra en kraftig forstoppelse, og et par dager senere var magen flat. Foto: Privat

Det antas også at stress kan få symptomene til å blusse opp.

– Mye av det jeg driver med gjør at jeg risikerer tarmproblemer, og jeg opplever at det kommer når stressnivået mitt er høyt, sier Øien.

Gravidmage

I slutten av januar ble hun innlagt på sykehus med en kraftig forstoppelse, og har delt bilder av magen slik den så ut da hun var forstoppet.

– Det ser jo ut som om jeg er gravid. Jeg følte meg verken «fit» eller «fab» da, sier 36-åringen og ler.

­– Men alt skjer av en grunn, og det syns jeg både er fascinerende og gir læring. Det gjør at jeg får enda større forståelse for folk som er overvektige eller sliter med ulcerøs kolitt og andre tarmsykdommer, fortsetter hun.

Øien forklarer at hun alltid har vært interessert i kropp og hvordan den fungerer.

­

– Jeg syns det er utrolig at det går an å se høygravid ut sånn uten videre. Samtidig må jeg innrømme at jeg ikke følte meg vel. Folk kan si det de vil, men vi bryr oss jo om hvordan vi ser ut. Og alle, inkludert meg selv, har en trivselsvekt. Det føltes ikke veldig bra å gå rundt med den magen, sier Øien.

Ikke lenger «Boobs-Lene»

I mange år har den tidligere modellen og fitness-utøveren levd av å se bra ut. Nå er hun livsstilsveileder og eier av eget firma som tilbyr kostholds- og treningsrådgivning.

Det som motiverer 36-åringen er å kunne fjerne seg stadig mer fra det gamle «Boobs-Lene»-stempelet (en referanse til hennes poplåt «My Boobs Are Okay» fra 2007) og tiden hun var kjent for lettkleddhet og reality-deltakelse.

Øien forteller også at hun alltid har brent for å hjelpe andre, og har derfor ingenting imot å være åpen om en tarmsykdom som mange syns det er flaut å snakke om.

– Jeg har alltid villet bistå folk i å bli sitt sterkeste jeg, men det har nok blitt enda viktigere etter jeg fjernet silikonet.

Hun legger til:

– Det kan kanskje virke som om jeg har endret meg mest utvendig, men jeg tror den største forandringen har skjedd innenfra. Kan jeg hjelpe folk med bakgrunn i egen kunnskap, så er det kjempefint.

Drømmeoverskrift

36-åringen er åpen om at mediekjøret de siste ti årene har vært slitsomt.
Hun håper at det en dag kan være mindre fokus på fortiden og kjærlighetslivet hennes, og at hun kan bli anerkjent for levebrødet og kompetansen sin.

– Hva er drømmeoverskriften om deg hvis man ser fem år fremover, da?

– «Lene Alexandra, en moderne moder Teresa», sier Øien og ler.

Hun fortsetter:

– Man får seg jo noen slag i trynet underveis, men alt i alt føler jeg at jeg er på rett vei.