Lovbrudd avdekket etter at 15-åring begikk drap på Sørlandssenteret

I en fersk rapport konkluderer fylkesmannen med at barnevernet og helsevesenet brøt loven da en 15 år gammel jente tok livet av Marie Skuland (17) i fjor.

KNIVSTIKKING: En 17 år gammel jente døde etter å ha blitt knivstukket på Sørlandssenteret onsdag kveld.
KNIVSTIKKING: En 17 år gammel jente døde etter å ha blitt knivstukket på Sørlandssenteret onsdag kveld.

Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder konkluderer i en fersk rapport med at både helsevesenet og barnevernet brøt loven i oppfølgingen av den drapssiktede jenta fra Kristiansand.

Det var Fædrelandsvennen som omtalte saken først.

I rapporten konkluderes det med at barnevernet i Kristiansand kommune ikke ga 15-åringen forsvarlige tjenester, og at de ikke lot henne selv medvirke i sin egen livssituasjon på en forsvarlig måte.

Den drapssiktede er i dag blitt 16 år gammel.

– Ikke god nok hjelp

Jenta knivdrepte 17 år gamle Marie Skuland inne på Sørlandssenteret like utenfor Kristiansand 26. juli i fjor.

Hun har selv fått komme med kommentarer til Fylkesmannen. Til dem skriver hun i et brev:

«Ansvarsfraskrivelsen er massiv og tragisk. Jeg har hatt samtale med så mange ulike fagpersoner i helsevesenet og barnevernet, men ingen har hatt mot eller vilje til å se på seg selv med kritiske blikk. Barnevernet må tåle prøvelser og kritikk. Min historie hadde vært annerledes dersom jeg hadde blitt møtt på en mer forståelsesfull, omsorgsfull og forutsigbar måte. Det har vært et strevsomt år. Endelig har jeg nådd en slags endestasjon, selv om utfallet ble katastrofalt og usedvanlig fortvilende.»

I rapporten går det fram at den drapssiktede vokste opp med psykisk og fysisk vold, før hun ble flyttet til et fosterhjem i 2013. I 2016 brøt hun ut av fosterhjemmet, og bodde i tiden etter dette på flere institusjoner, samt at hun hadde en rekke innleggelser i psykisk helsevern.

Klaget

Allerede i mai 2017 klaget jenta til fylkesmannen, fordi hun mente det var en rekke kritikkverdige forhold i hennes sak. Dette var altså to måneder før hendelsen på Sørlandssenteret.

I en pressemelding skriver Sørlandet sykehus at de tar selvkritikk.

– Vi greide ikke hjelpe henne godt nok da hun var i behandling hos oss i ABUP. Det beklager jeg, sier Oddvar Sæther, direktør ved Klinikk for psykisk helse.

Sykehuset har brutt loven på flere punkter, konkluderer fylkesmannens rapport med.

– Tilsynet kommer etter en fatal hendelse, og viser at vi ikke er gode nok til å utrede og behandle unge som står i en svært vanskelig situasjon med komplekse lidelser. Det berører oss sterkt, sier Sæther.

Rømt

15-åringen hadde rømt fra en barnevernsinstitusjon da hun knivstakk to personer på Sørlandssenteret.

I tillegg til 17-åringen som ble drept, ble en kvinne i 20-årene knivstukket. Drepte Skuland var sommervikar ved Coop obs på senteret.