KREVER FORBUD: Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender går til kamp mot giftstoffer i skismøringen.
KREVER FORBUD: Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender går til kamp mot giftstoffer i skismøringen. Foto: SCANPIX/MONTASJE

Krever forbud mot giftig skismøring: – På mange måter er det skisportens nye doping

Skismøring inneholder giftige fluorkarboner som er umulige å bryte ned i naturen. Nå krever Framtiden i våre hender et forbud mot giftig skismøring i alle norske skirenn og i OL i 2022.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Snart braker det løs i vinter-OL i Pyeongchang. Der skal Marit Bjørgen, Johannes Høsflot Klæbo og de øvrige norske langrennsstjernene kjempe om det edleste metallet.

Men langrennselitens bruk av skismøring bekymrer. En type skismøring som blir brukt inneholder giftige flourkarboner.

Allerede i 2020 innfører EU et forbud mot bruk av fluorkarboner. Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, krever nå at alle norske skirenn blir giftfrie innen neste år og at vinter-OL i 2022 blir et mesterskap uten bruk av giftstoffer i skismøringen.

– Skismøringen som brukes i vinter-OL inneholder miljøgiftige fluorkarboner. Stoffene brytes ikke ned i naturen, de forurenser drikkevann og hoper seg opp i dyr, mennesker og miljø. Forskning viser at disse miljøgiftene kan skade lever og foster, og svekke immunforsvaret til pattedyr. Derfor må vi nå raskt erstatte fluorsmøring med giftfrie alternativer. Vinter-OL i 2022 må bli en giftfri folkefest, sier Bakken Riise til TV 2 Sporten, og legger til:

– På mange måter er miljøgiftig fluorsmøring skisportens nye doping. På toppnivå brukes miljøgiftige fluorprodukter i alle renn for å vinne små marginer, til tross for de negative konsekvensene vi vet dette har for miljøet, dyr og mennesker. Et forbud mot fluorsmøring i OL og andre renn vil sikre like spilleregler for alle, slår hun fast.

PFOA/PFOS:

PFOA/PFOS Perfluoroktansulfonat og perfluoroktansyre (PFOS/PFOA) har vann- og fettavstøtende egenskaper. Stoffene finner du blant annet i impregneringsmidler, tekstiler (fritidstøy), maling og lakk, brannskum (forbudt fra 2007 i Norge) og skismøring.

Stoffene brytes svært sakte ned i naturen. Stoffene kan hope seg opp og lagres i mennesker og dyr. De kan være giftige for livet i vann, gi fosterskader og er sannsynligvis kreftfremkallende. Det er muligens en sammenheng mellom PFOA i blod og overvekt.

Kilde: Miljødirektoratet/Erdetfarlig.no

Har vedtatt fluorforbud
Kommunikasjonssjef Espen Graff Norges skiforbund viser til at Skiforbundet allerede har innført et forbud mot produkter som inneholder fluor.

– Langrennskomiteen i Norges Skiforbund innfører et fluorforbud i klassene til og med 16 år, men først når det finnes sikre kontrollmetoder som kan identifisere fluor under skiene før start i skirenn. Metoder for kontroll finnes ikke per dags dato, men flere arbeider for å få dette på plass, heter det i en melding på Skiforbundets nettside.

Det gleder Anja Bakken Riise. Men hun etterlyser at skitoppene og politikerne gjør mer.

– Det norske skiforbundet har allerede gått inn for at man ikke skal bruke miljøgifter i skirenn for barn under 16 år. Det er ingen grunn til at dette skal gjelde skisporten i sin helhet. Både OL og alle norske skirenn bør bli giftfrie så fort som mulig. EU innfører et forbud mot miljøgiftige flourkarboner i 2020, mener Framtiden i våre hender-lederen.

– Nå må også norske politikere komme på banen. De bør forby eller i det minste innføre en kraftig avgift på miljøgiftige fluorkarboner. Dette vil sette fart på utviklingen av giftfrie smørealternativer, og kan gi norske ski-utøvere et fortrinn når EU-forbudet kommer på plass, fordi vi da vil være godt forberedt og vant til å gå uten giftig smøring, fortsetter hun, før hun kommer med følgende klare oppfordring til den norske langrennsleiren:

– Jeg ønsker Bjørgen og de andre norske skiheltene masse lykke til i årets OL! Jeg sikker på at de verken trenger doping eller giftig skismøring for å vinne. I tida fremover håper jeg de norske skiheltene også tar ledertrøya også i kampen mot farlige miljøgifter og for giftfrie skirenn. Det vil både skisporten og miljøet tjene på, konkluderer lederen for Framtiden i våre hender.

Ikke enig i forbud for utøvere over 16 år
Administrerende direktør i skismøreprodusenten Swix, Tomas Holmestad, opplyser at de er fullstendig klar over fluorproblematikken.

Han er imidlertid ikke enig i kravet om et fluorforbud for utøvere som er 16 år og oppover.

– Swix har i hele vår og høst jobbet sammen med interesseorganisasjonen «Tøffest uten fluor» og Skiforbundet i en arbeidsgruppe om fluorproblematikken, og var en aktiv pådriver i forkant av forbundets vedtak om fluorforbud i renn med deltagere under 16 år. Dette fordi vi har opplevd at flest mulig bør være aktive lengst mulig, og at skirenn for denne aldersgruppen bør handle om mestringsglede og ikke om prestasjon og marginer. Vi forstår imidlertid Skiforbundets syn på at man ikke håndhever dette forbudet før man har en effektiv kontrollmekanisme på plass, sier Homestad til TV 2 Sporten.

SWIX-SJEF: Thomas Holmestad. FOTO: Privat
SWIX-SJEF: Thomas Holmestad. FOTO: Privat

Før han fortsetter:

– For 16 år og oppover mener vi et fluorforbud er feil, da de uheldige effektene fluorsmøring gir kan så godt som elimineres med rette tiltak. Vår langsiktige målsetning er imidlertid å finne produkter uten fluor med bedre ytelse, som da på sikt vil løse dette uten forbud, konkluderer han.

Direktøren avviser at alle typer skismøring som blir brukt inneholder giftige fluorkarboner.

– Nei, dette er i beste fall en veldig unyansert påstand. Skismøring kommer i en rekke ulike varianter og med mye ulikt innhold. Swix har en rekke fluorfrie alternativer. Fra i år er disse tydelig merket med «Fluor Free». En forbruker som ønsker et fluorfritt alternativ har altså mulighet til å velge det, sier han.

– Består av ulike former
Tomas Holmestad er klar over at fluorproduktene i forbindelse med skismøring er lite miljøvennlige.

– Når det gjelder fluorproduktene, er det dessverre nødvendig å bli litt teknisk for å kunne forklare. Fluor er nemlig ikke fluor, men består av en rekke ulike former med ulik helse og miljøprofil. Siden på 80-tallet, har fluorinerte vokser og pulvere vært en del av skisport på toppnivå. Fluor har unike vann- og smussavvisende egenskaper. Fluorforbindelser har også gode tørrfriksjonsegenskaper, og til sammen gjør dette at de er veldig egnet til bruk i skismøring. Etter noen år oppdaget forskere at mange fluorforbindelser, som PFOS og PFOA, har egenskaper som gjør de lite miljøvennlige, oppsummerer Swix-direktøren.

På bakgrunn av det gjorde Swix endringer.

– PFOS og PFOA har aldri vært benyttet som råvarer i skismøring fra Swix, men de oppstod som en forurensing i produksjonen. Dette skyldes den såkalte C8-teknologien som ble benyttet i produksjonen av fluorforbindelsene, sier Holmestad, og fortsetter:

– Etter hvert som kunnskapen om PFOAs miljøpåvirkningen ble tilgjengelig så tok Swix beslutningen om å endre produksjonsteknologi og gå over til forbindelser med bedre miljøprofil. Dette arbeidet startet tilbake i 2009 og etter flere år med testing og produktoptimalisering lanserte Swix i 2013 nye LF-glidere, påpeker han.

– Ingen sammenheng mellom kreftfare og produkter med ny teknologi
Swix-sjefen mener de nye produktene vil ligge langt innenfor EUs nye regelverk som trer i kraft 2020.

– Her er vi stolte over å ligge foran våre konkurrenter. Forskning har ikke påvist noen sammenheng mellom kreftfare og produkter med teknologi basert på Future Cera-teknologien, sier han.

Og slår fast:

– Fra 2020 forbyr EU i praksis produkter basert på C8 teknologien. Våre faste glidvokser med Future Cera-merking ligger godt innenfor det nye regelverket. Når det gjelder fluorpulverne våre (FC) er vi snart i mål med nye råvarer og teknologi, og vi er trygge på at vi innen 2020 også vil ha disse basert på Future Cera-teknologien. Vi er glade for at EU er en aktiv pådriver på dette området, konkluderer Swix' administrerende direktør.

Skismøring-produsenten er samtidig uenig i funnene Framtiden i våre hender gjorde i rapporten deres som ble lagt frem.

– Når det gjelder testen fra Framtiden i Våre hender, så viser den en urovekkende høy konsentrasjon av PFOA i et ToKo produkt. Vi har fått tak i flere pulver fra den samme produksjonsserien og sendt til uavhengige laboratorium som har kommet tilbake med helt andre tall på PFOA innhold, langt innenfor lovverket og lavere enn våre konkurrenter. Vi har informerte Fremtiden i Våre hender om analyseresultatene våre i fjor uten at de tok hensyn til dette når de publiserte sine egne funn. Vi var også i kontakt med laboratoriet som Fremtiden i våre hender benyttet og fikk bekreftet at analysemetoden som de bruker har en feilmargin på 50%. Framtiden i våre hender har ikke ville svare oss på dette. Dette beklager vi, og vi kan derfor ikke kjenne oss igjen i resultatene på den testen Framtiden i våre hender linker til vedrørende dette produktet.

– De kunne stoppet salget umiddelbart
Framtiden i våre hender mener på sin side at produsenten av skismøring ikke gjør nok.

– Swix kunne fint valgt å slutte å selge fluorprodukter til privatmarkedet i morgen. At de ikke gjør det, viser at de ikke setter hensyn til miljøet høyt nok. Det er bra at Swix samarbeider med Tøffest uten fluor, som gjør mye bra. Det er også positivt at Swix jobber med å finne alternativer, men C6-teknologi, som de satser på nå, er et miljøgiftig sidespor de ikke burde tråkket opp, slår leder Anja Bakken Riise fast.

Og:

– Swix sin løsning føyer seg dessverre pent inn i historien om miljøgiftenes problem: Etter hvert som reguleringene kommer, velger de å gå over til et nært beslektet stoff som vi vet langt mindre om. Det vi vet, gir imidlertid grunn til bekymring: Stoffet brytes ikke ned. Det betyr at konsentrasjonene i miljøet kommer til å øke etter hvert som flere og flere går over til samme teknologi. Siden giftighet alltid er et spørsmål om mengde, vil det bare være et tidsspørsmål før vi får se negative effekter i miljøet som disse kortkjedede fluorkarbonene som C6-teknologien-representerer.

– Vi har gitt dem full innsikt
Hun avviser også at Swix ikke har fått svar på undersøkelsen om giftstoffer i skismøring.

– Påstanden fra Swix om at vi ikke har svart dem, stemmer rett og slett ikke. Vi har gitt Swix full innsikt i våre undersøkelser av miljøgiftig skismøring, og vi har bedt dem om tilbakemelding på deres egne analyser. Dette til tross, har vi ikke mottatt noe dokumentasjon fra Swix som viser at våre labanalyser ikke stemmer, mener Riise.

– Hva mener dere er den beste løsningen?

– Den mest miljøvennlige løsningen vil være å kutte all bruk av fluorkarboner i skismøring, og erstatte dem med nedbrytbare stoffer. Hensynet til miljøet bør veie tyngre enn hensynet til at skiløpere skal komme i mål noen sekunder raskere enn de ville gjort uten fluorkarboner. Derfor vil vi ha et forbud mot miljøgiftig smøring i alle skirenn, svarer lederen for Framtiden i våre hender.

Framtiden i våre hender sine krav:

Alle norske skirenn må bli giftfrie innen neste år. De viktigste rennene er renn for barn og unge (under 16 år).

Vinter OL må bli giftfritt innen 2022.

Politikerne må forby de farligste miljøgiftene (som PFAS) og avgiftsbelegge dem i påvente av EU-forbud.

Vår oppfordring til forbrukerne: Kjøp giftfritt (og billig!).

Slik jobber Swix for å hindre giftige utslipp i sine produkter:

– Vi jobber med denne problemstillingen langs fire ulike akser, sier direktør Thomas Holmestad:

A. Merking av voks: Det er viktig for oss at kunden selv kan velge produkter basert på kunnskap. Vi har derfor valgt å merke våre fluorfrie glidprodukter tydelig med "Fluor free". I tillegg merker vi produktene med C6-teknologi tydelig med "Future Cera" slik at kunden ved å velge dette velger det mest miljøvennlige fluorproduktet på markedet.

B. Avfallshåndtering:
et er bevist at mer enn 90% av skivoks ender på gulvet i smørefasilitetene (smøreboder, containere, telt ++). Den eksterne miljøpåvirkningen av smøring kan derfor så godt som elimineres dersom dette avfallet leveres til forbrenning istedenfor å dumpes i naturen. Swix jobber sammen med skiforbundet og har fått på plass regler for arrangører av skirenn knyttet til dette avfallet. Vi jobber også med kommunikasjon til sluttbruker om at dette avfallet leveres til forbrenning og ikke dumpes i hager eller på gårdsplasser.

C. Arbeidsmiljø:
Smøring av ski, med eller uten fluor, fører til et arbeidsmiljø med betydelig mengder svevestøv, spesielt ved bruk av såkalt "rotorbørste" som de fleste smørere på høyt nivå benytter. Dette kan være skadelig, og vi jobber derfor bevist med å få skismørere til å ta arbeidsmiljø på alvor. Problemet løses ved bruk av vernemaske ved opphold i lokaler det det smøres mye ski. Vi samarbeider med Skydda for å distribuere gode vernemasker for formålet. Vi jobber også med Skiforbundet og har fått på plass regler for opphold i smøreområder på deres arrangement.

D. Forskning på framtidige løsninger:

– Vi i Swix ønsker å skape en mer bærekraftig framtid og få på plass produkter med høyere ytelse enn dagens fluorprodukter uten fluor. Vi har deltatt i og deltar fortsatt i mange prosjekter der dette er fokus, og det investeres betydelig med midler i dette. Vi er opptatt av å jobbe på tvers av industrier for å finne løsninger på problemstillingen, da en rekke andre industrier har langt større forbruk og utslipp av fluor enn skismøringsindustrien. Løsningen vil vi trolig finne sammen.