erik tandberg (85) om tesla-gründerens rakett:

– En ny æra for romteknologi

Romfartseksperten mener det bare er et spørsmål om tid før det første mennesket kan sette sine føtter på Mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tesla-grunnlegger Elon Musks SpaceX skjøt tirsdag kveld opp verdens kraftigste romrakett, Falcon Heavy.

Oppskytingen er første skritt mot en større plan om hvordan koloniseringen av Mars kan starte om fem år.

Først skal to raketter frakte med seg livsnødvendig infrastruktur.

I 2024 er planen at fire raketter skal sende opp de første menneskene, samt utstyr og forsyninger.

– Hadde påstanden kommet fra noen andre, hadde jeg vært lite optimistisk. Men Elon Musk har utrettet ting før som han ikke trodde var mulig. Han har bommet på tid, men vi skal ta det alvorlig, sier den anerkjente romforskeren, Erik Tandberg.

ENTUSIASTISK: Erik Tandberg mener vi står overfor en ny æra innen romteknologi, og er positiv til at flere aktører kommer på banen.
ENTUSIASTISK: Erik Tandberg mener vi står overfor en ny æra innen romteknologi, og er positiv til at flere aktører kommer på banen. Foto: Poppe, Cornelius

Krevende tidsramme

Tandberg er ikke i tvil om at menneskene kommer til å lande på Mars, men han mener tidsrammen er krevende.

– Problemene vi står overfor med å komme oss til Mars, er relativt sett ikke større enn det vikingene sto overfor med å komme seg til Amerika, sier han.

Både NASA og Donald Trump har indikert at veien videre går via månen. Det er trolig den enkleste løsningen, ifølge romfartseksperten.

– Det som trolig blir resultatet er at vi oppretter en base for å utvikle drivstoff på månen for lengre ferder. På vei til Mars vil man bruke månen som en fyllestasjon, sier han.

På den måten trenger man heller ikke så store raketter. Han tror et samarbeid mellom nasjoner er høyst sannsynlig for å få det til - til og med mellom USA og Russland.

Se grafikkanimasjon av oppskytingen her:

Ny æra

– Oppskytningen tirsdag var et viktig skritt framover. Vi er nå uløselig knyttet til en utvikling som omfatter fremtidige reiser til andre himmellegemer, mener Tandberg.

Han forklarer at statlige aktører, internasjonalt samarbeid og kommersielle aktører kan bidra til en ny driv i utviklingen av romfart og romteknologi.

Elon Musk er ikke den eneste som utvikler teknologi på dette feltet. Det er flere andre aktører som også bygger store bæreraketter lik Falcon Heavy. Blant andre Amazon-grunnlegger, og historiens rikeste mann, Jeff Bezos.

– Dette er en ny æra for romteknologi. Vi står ved et veikryss nå for å bestemme hvor vi skal videre. Om det går like fort som Elon Musk vil er usikkert, men det blir store forandringer, sier Tandberg.

Revolusjonerer reiser

Planen til Elon Musk er å bruke det planlagte interplanetariske transportsystemet BFR (Big Falcon Rocket) i en krympet størrelse som gjør det rimelig nok til å kunne utføre en rekke oppgaver og få framtidige Mars-oppdrag til å bli overkommelig kostnadsmessig.

De samme rakettene kan også brukes som transportsystem for å frakte folk mellom hvilke som helst byer på jorda på under en halvtime.

En reise mellom Bangkok og Dubai vil ta 27 minutter, og en tur fra Tokyo til New Delhi vil vare i 30 minutter.

Starten

Vitenskapsformidler Anne Mette Sannes og astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard mener tirsdagens Falcon Heavy-oppskytning helt klart markerer starten på at menneskene kan bli interplanetariske.

– Oppskytningen var i en helt egen klasse. Hadde ikke dette gått, ville alle prosesser blitt forsinket. For hver meter raketten beveget seg, jo nærmere kom vi månen og Mars, sier Sannes.

– Det var en stor dag i historien, som revolusjonerer alt med romfart, legger Røed Ødegaard til.