FETISJER: Seksuelle fantasier kommer i like mange variasjoner som det finnes mennesker, forklarer sexologisk rådgiver.
FETISJER: Seksuelle fantasier kommer i like mange variasjoner som det finnes mennesker, forklarer sexologisk rådgiver. Foto: Colourbox

sexologen svarer deg:

«Jeg tenner på å se mannen min ligge med andre – er det normalt?»

En 21 år gammel mann lurer på hvorfor ereksjonen svikter når han har sex med kjæresten sin, mens en kvinne tenner på at mannen hennes ligger med andre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I denne spalten svarer de sexologiske rådgiverne Anders Røyneberg og Heidi Leona Norum på dine spørsmål.

Anders Røyneberg er sexologisk rådgiver ved Institutt for klinisk sexologi og terapi. Han har tidligere jobbet som psykiatrisk sykepleier ved ungdomsklinikken Sex og Samfunn i Oslo. Heidi Leona Norum er spesialist i sexologisk rådgiving.

Sammen svarer de på ulike spørsmål om seksualitet fra folk i alle aldre og livssituasjoner.

Har du spørsmål om sex og samliv? Send det gjerne inn her.

Spørsmål fra mann (21):

Jeg er i et relativt ferskt forhold, vi har vært sammen i seks måneder. I det siste har jeg kjent at jeg sliter med å holde med stiv under sex. Hva kan det skyldes? Jeg er utrolig forelsket i partneren min og kan ikke tenke meg at det er noe galt med henne i hvert fall!

Svar fra sexologisk rådgiver Anders Røyneberg:
Først og fremst er det viktig å vite at ereksjonssvikt er noe alle menn opplever i løpet av livet. I min praksis som sexologisk rådgiver opplever jeg at ereksjonsproblemer er tabubelagt for menn å snakke om. Dette til tross for at alle menn i mer eller mindre grad, deler denne erfaringen.

ANDERS RØYNEBERG: Sexologisk rådgiver ved Institutt for klinisk sexologi og terapi. Foto: Privat
ANDERS RØYNEBERG: Sexologisk rådgiver ved Institutt for klinisk sexologi og terapi. Foto: Privat

Så lenge du ikke har problemer med ereksjonen når du onanerer, er alt i orden med kroppen din. Da sitter nok dette problemet i tankene og følelsene dine. Svikter ereksjonen når du onanerer og du har mistet morgenereksjonen, bør du oppsøke lege for å sjekke at alt er i orden med helsen din.

Husk at det finnes mange i din situasjon, og at det ikke er noe galt med deg. Mest sannsynlig trenger du bare å bli mer trygg på deg selv og partner. Det kan ta tid, så ikke gi opp!

Mye av seksualiteten sitter i hodet og styres av følelsene og tankene våre. Den vanligste grunnen til at penis ikke blir hard når vi ønsker det, er stress, usikkerhet og prestasjonsangst.

Så hva er prestasjonsangst i denne sammenheng? Når fokuset blir på seksuell prestasjon, når du må bevise at du er flink og mestre det å ha sex, kommer det negative tanker om at penis vil kunne svikte deg. Du vil da bli stresset og distrahert av negative tanker. Mange menn beskriver disse tanker som «Nå skjer det igjen!» «Typisk meg, det går ikke» «Nå tror partner jeg ikke liker henne/han» og så videre.

Så lenge du ikke har problemer med ereksjonen når du onanerer, er alt i orden med kroppen din.
Anders Røyneberg, sexologisk rådgiver

Slike negative tanker øker stressnivået og kroppen vil ikke prioritere det å holde penis stiv. Kroppens reaksjon på stress og angst, blir en slapp penis. Klarer du å takle prestasjonsangsten, vil ereksjonen komme tilbake.

Så hvordan kan du takle og håndtere prestasjonsangsten?

Det finnes ulike metoder, for eksempel det å bedre kommunikasjon med partner for å skape en større trygghet, og det å fokusere på nytelse versus prestasjon. Selv om det oppleves vanskelig og utfordrende å si til partner at du er nervøs og stresset, kan det gjøre underverker for problemet ditt. Det er ikke slik at problemer forverrer seg når en snakker om de, snarere tvert i mot.

Kanskje det at du sier noe om det som er utfordrende, og at du trenger å stresse ned og slappe mer av, kan være starten på at du og partner får ett bedre sexliv?

Snakk gjerne om det du liker og ønsker av sex, og få partner til å gjøre det samme. Jo færre seksuelle utfordringer å dekke over, jo mer kan du slappe av med din partner. Håper svaret mitt var til hjelp og lykke til!

Spørsmål fra voksen kvinne:

Jeg har en fetisj/fantasi som både gleder og plager meg. I hele mitt seksuelle liv har jeg tent på å se mannen/kjæresten min ligge med andre. Jeg fantaserer hele tiden om dette. Dette har skapt problemer tidligere i livet mitt da sjalusien tar over etter økten er ferdig.

Nå som jeg er gift og lever i et trygt forhold er jeg redd jeg en dag vil gå for langt, ved å ta med en kvinne hjem som jeg kan dele med mannen min. Jeg tenker på dette hele tiden og slik har jeg vært hele livet. Er det normalt at kvinner tenner på å se mannen sin ligge med andre?

Svar fra sexologisk rådgiver Heidi Leona Norum:
Seksuelle fantasier og tenningsmønstre kommer i like stor variasjon som det finnes mennesker. Noen har et bredt spekter av fantasier, mens for andre er tenningsmønsteret mer spesifikt og gjentagende slik som du beskriver.

HEIDI LEONA NORUM: Sexologisk rådgiver. Foto: Privat
HEIDI LEONA NORUM: Sexologisk rådgiver. Foto: Privat

Det er lov til å ha fantasier om alt, og fantasiene er ofte til stor nytelse og glede for den det gjelder, men noen ganger kan det oppleves som problematisk eller ubehagelig om det er utfordrende å leve ut fantasiene på en god måte slik du forteller om. Ikke alle kan eller ønsker å leve ut fantasiene sine, og det er alltid viktig å forvalte seksualiteten og fantasiene sine på en måte som er sunn, sikker og samtykkende i likeverdige relasjoner.

Noen tenningsmønstre er mer uvanlige enn andre, og noen fantasier er snakket mer om og fremstilles forskjellig i forhold til kjønn. Det du beskriver, at du fantaserer og tenner på å se mannen din ha sex med en annen kvinne, finnes det dessverre ikke noe godt ord for så vidt jeg vet. Det er derimot en ganske vanlig fetish/tenningsmønster når det skjer i en konstellasjon hvor det er en mann som liker å se på at damen sin har sex med andre. Da kalles det gjerne for «cockold».

At noen tenningsmønstre eller fetisher er mer vanlige å ha, eller snakke om for ett kjønn, men ikke andre er det nok ingen annen forklaring på enn at kulturen vår er ganske begrenset i å anerkjenne seksuelt mangfold, og særlig kvinners seksuelle spekter. Det betyr derimot ikke at det er noe i veien med fantasiene du har, så lenge det gir deg og mannen din glede og nytelse og dere sammen finner en måte å forvalte det på som er ivaretagende ovenfor dere begge.

Det er lov til å ha fantasier om alt, men noen ganger kan det være ubehagelig om det er utfordrende å leve ut fantasiene på en god måte
Heidi Leona Norum, sexologisk rådgiver

Du skriver at du har levd ut fantasiene dine før, og at det har ført til problemer med at du blir sjalu i etterkant. Jeg blir da nysgjerrig på hva som gjorde deg sjalu, og hvordan du og partneren din på den tiden snakket om det å inkludere flere i seksuallivet deres før og i etterkant.

Når du vil involvere flere mennesker i relasjonen deres, eller å iscenesette fantasier er det viktig å ha god kommunikasjon. Det er nyttig at dere snakker om ønsker og behov, og hvordan dere på best mulig måte kan ivareta alle parter sine følelser. Det kan dukke opp mange følelser, både for deg og mannen din, om dere vil involvere flere i seksuallivet deres. Det kan være spenning, nytelse og glede, men også vanskelige følelser som sjalusi, frykt for å bli forlatt, eller tanker om at en ikke er god nok, eller attraktiv nok for den faste partneren. Det kan være relevant å snakke med mannen din om at du tidligere har opplevd å bli sjalu, slik at dere sammen kan finne en god måte å forholde dere til dette på. Hvis dere velger å leve ut fantasien din, og du blir sjalu, er dette også viktig å snakke gjennom med mannen din. Sjalusi trenger ikke å være slutten på et forhold, og gode samtaler rundt vanskelige følelser kan styrke dere begge.

Jeg ønsker deg lykke til!

Spørsmål fra mann (18)

Er det sunt å onanere? Og hvilke negative effekter kan det medbringe?

Svar fra sexologisk rådgiver Anders Røyneberg:
La meg gjøre det helt klart. Onani er sunt for helsen din. Det styrker blant annet hjertet og immunforsvaret ditt, og har positivt innvirkning på din psykiske helse. I tillegg reduseres risikoen for å utvikle sykdom, blant annet prostatakreft.

Jeg vet ikke noe om din oppvekst, livssyn osv. Ofte vil ens bakgrunn påvirke syn på kropp, sex og seksualitet. I de senere år har drevet mye med seksualundervisning for unge og snakket med mange unge på din alder. Jeg har blitt forundret over at det fremdeles eksisterer mange negative myter knyttet til onani, blant annet oppfatningen om at onani potensielt er farlig.

Tidligere ble onani av mange sett på som skadelig, galt, syndig og umoralsk. Fremdeles finnes det miljøer i Norge hvor et slikt syn er utbredt, men heldigvis blir det færre av de. Som sagt vet jeg ikke noe om hvilket miljø du har vokst opp i, eller hva som er din bakgrunn for å stille dette spørsmålet. Uansett er det veldig bra du skriver inn og spør så direkte om onani, som for mange er tabubelagt tema å snakke om.

Og hvorfor er onani sunt? Ett godt eksempel er studier som viser til at menn som har onanert mye og hyppig fått sædutløsning, har redusert fare for prostatakreft. Det å onanere fem ganger i uka eller mer, reduserer faktisk risikoen med en tredjedel.

Du kan med andre ord onanere med god samvittighet og tenke at dette er en god investering i egen helse. Har du lyst, har du lov. Jeg kan ikke komme på noen negative konsekvenser dette kan få for deg, snarere tvert i mot. Håper svaret mitt var til hjelp for deg og lykke til med utforskningen.