Norge har med over 6000 astmadoser til OL: – Forstår at det høres mye ut

Olympiatoppen har sendt over 6000 doser med astmamedisin til vinter-OL. Det er flere ganger mer enn blant annet Finland og Sverige, melder NRK.

OSLO 20180118.
Landslagssjef i langrenn, Vidar Løfshus, har med seg over 6000 astmadoser i bagasjen til OL. Foto: Roald, Berit
OSLO 20180118. Landslagssjef i langrenn, Vidar Løfshus, har med seg over 6000 astmadoser i bagasjen til OL. Foto: Roald, Berit

NRK har sett på hva slags og hvor mye medisiner Olympiatoppen har sendt til Pyeongchang.

Listene viser at er 1800 doser Symbicort, 1200 doser Atrovent, 1200 doser Alvesco, 360 doser Ventoline og 1200 doser Airomir med på lasset.

I tillegg er både medisinene Pulmicort og Atrovent til bruk på forstøver med til OL-byen.

– Johaug-saken har lært oss at det er viktig å ha med et lager av medisiner, så vi kan bruke det vi er trygge på. Vi har valgt å ta med alt det vi kan komme til å trenge, sier lederen for den norske helseteamet i OL, Mona Kjeldsberg, til NTB.

Kjeldsberg poengterer at Norge bare har med tolv inhalatorer. Disse skal fordeles på fire leirer. Til forstøverne har Norge kun med medisiner som kan brukes uten restriksjoner, og for det meste dreier det seg om saltvann.

– Vi har hele veien vært åpne om hva vi har med, om alt fra ost og vaffelrøre til medisiner. Vi har ingenting å skjule, sier lederen for den norske helseteamet. Så håper vi at alle holder seg friske. Og så er det sånn at vi tar med oss det aller meste hjem igjen, fortsetter hun. Ingen friske utøvere skal få behandling, poengterer Kjeldsberg.

Flere enn Finland og Sverige
NRK har også undersøkt hvor mye astmamedisin finnene, svenskene og tyskerne har med seg til Sør-Korea. Alle sier at de har sendt en betydelig mindre mengde enn Norge.

– Vi har valgt å ha med ti inhalatorer med Ventoline, forlarer Maarit Valtonen, Finlands sjeflege, til NRK.

– Vi har informert alle med kroniske sykdommer om å ta med sin egen medisin, og det er usannsynlig å oppdage nye tilfeller av astmadiagnoer i løpet av OL, fortsetter hun

Ingen av de nevnte nasjonene har med seg forstøverapparater.

– Vi bruker ikke det. Havner man i en akuttsituasjon, så finnes det muligheter på klinikken i OL-byen. Det er ikke sånt vi driver med i normale tilfeller, sier den svenske OL-sjefen Peter Reinebo.

– Forstår at det høres mye ut
Mona Kjeldsberg forstår at astmamedisinene Norge har med kan høres mye ut.

– Det er jo sånn at mengden doser høres veldig, veldig stor ut for mange. Det kan jeg forstå. Hvis man bryter dette ned på en annen måte, vil ikke mengden se så stor ut. Når det gjelder astmamedisin, har vi med 43 innhalatorer til sammen. De er ment til personlig bruk. Det vil si at når den er gitt til én person, så er det den personen som vil fortsette å bruke den, forklarer Kjeldsberg til NRK.

Det var feilbruk av doser for et slikt forstøverapparat som Martin Johnsrud Sundby ble utestengt i tre måneder for i 2016.

(©NTB)