STØTTER LAGVENNINEN: Marta Tomac (27) vet hvordan Nora Mørk har det etter korsbåndsskaden, men er helt sikker på at Mørk vil prestere på topp igjen.
STØTTER LAGVENNINEN: Marta Tomac (27) vet hvordan Nora Mørk har det etter korsbåndsskaden, men er helt sikker på at Mørk vil prestere på topp igjen. Foto: Vidar Ruud

– Er det noen som skal klare å komme tilbake, er det Nora

Landslagsspiller Marta Tomac, som også er ute med korsbåndskade, er helt sikker på at vi får se Nora Mørk på topp igjen.

Mandag kveld røk korsbåndet for Nora Mørk. En som tidligere har vært gjennom dette er landslagsvenninnen Marta Tomac.

I mai i fjor ble Vipers-spilleren operert for en korsbåndskade, og mistet VM i desember. Det var tungt for 27-åringen å se bildene av Mørk som vred seg i smerte.

– Jeg fikk skikkelig vondt i hele kroppen, forteller Marta Tomac til TV 2.

– Jeg vet hvordan hun har det. Nora har vært gjennom mye. Både den siste tiden, og tidligere med knærne sine. Men er det noen som skal klare å komme tilbake, så er det henne. Det er jeg helt sikker på.

EM i Frankrike er ti måneder unna. Tirsdag uttalte landslagslege Anne Froholdt at mesterskapet kanskje ryker for Mørk.

– Jeg håper jo at vi får se Nora i et mesterskap. Det tror jeg vi kommer til å gjøre, enten det blir nå eller om to år, sier lagvenninnen.

Tomac er i alle fall helt sikker på at vi får se Nora tilbake på toppnivå. Mørk har tidligere hatt store problemer med knærne, og har blitt operert seks ganger for «jumpers knee».

– Du skal lete lenge for å finne en mer dedikert person på akkurat dette. Hun har vært igjennom det før og vet hva man går til, selv om det var en annen skade, sier landslagsspilleren.

Privilegert som langslagsspiller

Tomac har valgt hovedsakelig å få medisinsk oppfølging gjennom landslaget fremfor klubben. Hun er veldig glad for å ha hatt støtten fra Olympiatoppen.

– Man er veldig privilegert at man er landslagsspiller når man er så uheldig og blir skadet. Da er man i veldig sikre hender, og får sikkert mer enn den hjelpen man trenger, sier 27-åringen.

Selv hadde hun en annen opplevelse enn Mørk da korsbåndet hennes røk. Hun forteller at hun kjente at noe ikke var helt rett med kneet, men at hun ikke hadde store smerter, og gikk som vanlig etterpå. Det var ingen som først skulle tro at det var en korsbåndskade.

– Hva er vanskelig med opptreningen?

– Det tøffeste er tanken på at det er veldig lenge til du får gjøre det du elsker mest, og det er å spille håndball. Selv om jeg har vært veldig heldig og hatt mange flinke folk rundt meg som har støttet og motivert, så gjør man det alene. Du er vant til å være en del av et lag, men så skal man plutselig trene på egenhånd i ni måneder, forteller Tomac.

–Ville spille så fort som mulig

Første del av Tomacs rehabilitering var i Kroatia. Der sier dem at man kan begynne å spille etter seks måneder. Hun forteller at hadde hun blitt spurt rett etter at korsbåndet røk, hadde hun sagt at hun skulle spille neste dag. Men hun har blitt klokere i prosessen og lært mye om kroppen.

– Norsk forskning viser at hvis du begynner å spille etter seks måneder, er det 60 prosent sjanse for at korsbåndet ryker igjen. Venter du til etter ni måneder er sjansen redusert til ti prosent. For meg er det ikke noe annet svar enn å vente minst ni måneder. Jeg vil heller være forsiktig så jeg ikke havner i den situasjonen igjen, sier hun.

Nå er Marta Tomac på god vei tilbake. Fysisk er kneet veldig bra, og hun har foreløpig bestått alle testene. Om hun blir å se på banen for Vipers denne sesongen er fortsatt usikkert.

– Vi får se etter det har gått ti måneder eller om det blir neste sesong. Jeg er i den situasjonen at når jeg kan spille håndball igjen, er det ikke så lenge igjen av sesongen. Vi får se om jeg skal være fornuftig å vente til neste sesong, eller om kneet er såpass bra at det ikke skader å bli med på sluttrunden, sier hun.