BETRODD MANN: Alexander Tettey har gått fra å være helt i kulden til å bli helt uunnværlig for manager Daniel Farke.
BETRODD MANN: Alexander Tettey har gått fra å være helt i kulden til å bli helt uunnværlig for manager Daniel Farke. Foto: Darren Staples

Sjekk Tetteys utrolige statistikk: To forskjellige lag med og uten

Alexander Tettey kan være forskjellen på nedrykk og opprykk for Norwich.

Alexander Tettey startet sesongen helt ute av laget til Norwich, men har siden vist at han er uunnværlig for manager Daniel Farke.

For sjekk denne statistikken:

Alexander Tettey har startet elleve ligakamper denne sesongen. De elleve kampene har endt i ni seirer, én uavgjort og ett tap. Det vil si 2.55 poeng i snitt per kamp. Ta med at laget kun har sluppet inn fire mål på de elleve kampene.

I de 19 kampene Norwich har startet uten trønderen på midtbanen, har de kun vunnet tre. De har spilt seks uavgjorte, og tapt hele ti kamper. De har altså et poengsnitt på 0.79 per per kamp uten Tettey.

– Det er jo en helt utrolig statistikk, slår TV 2s fotballekspert Brede Hangeland fast. Siddisen har nesten 250 kamper i Premier League og vet hva han snakker om.

– Han er veldig undervurdert i den forstand at man ikke ser alt han gjør for laget. Den rollen han bekler har utrolig stor påvirkning på balansen i et lag. Se på de lagene som lykkes, de har en som takler den rollen godt, sier han.

Selv er Tettey beskjeden når han blir konfrontert med denne statistikken.

– Hele laget har spilt solid, og vi er vanskelige å slå. For min del startet jeg sesongen ute av laget, men måtte bare fortsette å jobbe og trene hver dag, slik at jeg kunne gripe sjansen når den kom, sier han til TV 2.

Ute i kulden

For Alexander Tettey var ikke i manager Farkes planer i starten av sesongen. Nå har han vært kaptein de siste kampene. Som managerne før han, har han forstått at det er «no Tettey, no party».

– Han kom fra Tyskland med sin filosofi der han ville dominere kampene med possession. Der passet ikke jeg inn. Samtidig er det vanskelig å lykkes med det i Championship. Så da han ville endre, var det viktig for meg å benytte sjansen. Nå har han endret syn, heldigvis, sier Tettey, som dessverre for Norwich ble skadet etter de første kampene han fikk denne sesongen. Da sluttet laget å vinne, men begynte igjen da trønderen kom tilbake fra skade i romjulen.

Norwich hadde da én seier på sine ti siste frem til det. Og Farkes jobb hang i en tynn tråd. Nå ser det bedre ut. Med åtte poeng opp til playoff kan man ha et lite håp om å kunne være med der når det gjenstår 16 runder.

– Manageren skal ha honnør for å ha innsett at noen endringer måtte til, mener Brede Hangeland, som også påpeker viktigheten av et godt anker for angrepsspillet.

– Når den rollen fungerer, kan laget angripe friere. Man vet man kan risikere litt mer, og tåle en kontring.

Tenker ikke på landslaget

Tettey står med 33 landskamper for Norge, den siste mot Tsjekkia i november 2016. Han tror det blir det endelige tallet.

– Jeg har ikke tenkt på Norge, og jeg tror ikke det skjer at jeg spiller der mer. Hadde kroppen vært super, hadde det vært en annen sak, men det koster krefter å spille i Championship. Men Norge har mange spennende, unge spillere. De kan bli veldig bra, sier 31-åringen.

Tetteys kontrakt med Norwich går ut til sommeren, og mange har spekulert i om Rosenborg blir neste stoppested. Der spilte han frem til 2009. Så kraftige var ryktene at han måtte ty til Twitter for å avkrefte dem i januar. Selv avventer han frem til sommeren, men ser for seg å bli i England litt til.

– Jeg kunne dratt før, men jeg trives veldig godt. Vi er i dialog om å forlenge, så får vi se hva det blir til.

Foreløpig er Norwich nærmest uslåelige med trønderen, som startet sesongen på benken.

– Fra ikke å spille til å være kaptein. Det er litt rart, avslutter han.