– Det er dette vi har snakket om at vi skal ha bort fra norsk hockey!

TV 2s hockeyekspert Eirik Follestad var oppgitt etter en stygg albuetakling i oppgjøret mellom Stavanger Oilers og Vålerenga.

Stavanger Oilers-Vålerenga 5-6 (etter straffer)

Stavanger Oilers tok imot Vålerenga til en skikkelig klassiker i siste seriekamp før Get-ligaen tar OL-pause.

Etter en ellevill hockey-kamp som gikk helt til spilleforlengelse og straffeslag var det til slutt Vålerenga som trakk det lengste strået. Stefan Espeland ble den store helten.

Dermed ble det to poeng til bortelaget, og kun ett til Oilers som ledet lenge.

Det var en svært underholdende kamp med høy temperatur og tidvis svært god hockey, men en stygg albuetakling i første periode fikk TV 2s ekspertkommentator Eirik Follestad til å reagere.

Hjemmelagets Josh Soares gikk etter Vålerengas Jonas Oppøyen og plantet albuen i hoderegionen på VIF-spilleren. Oppøyen gikk rett i isen og ble liggende, mens Soares fikk marsjordre.

Se situasjonen i videovinduet øverst.

Follestad var oppgitt over Soares’ oppførsel.

– Den er stygg. Han setter ut albuen og planter den rett i hodet. Bare til å gå rett i garderoben, takk for i dag og mange kampers utestengelse. Det er ikke noe å diskutere. Man ser at han går etter VIF-spilleren.

– Den sitter midt i hodet, det er ikke ålreit i det hele tatt. Det er dette vi har snakket om så mange ganger at vi skal ha bort fra norsk hockey, sa Follestad.

En tydelig rystet Oppøyen måtte ta seg en pause etter den knallharde knockouten. Han kom heldigvis snart til hektene igjen.

TV 2s kommentatorpar spår at situasjonen vil få etterspill for Soares.

– Soares er en såkalt «repeat offender» og det blir lagt vekt på når man skal bedømme en eventuell straff. Det er slett ikke sikkert at vi får se Soares i Oilers-trøyen igjen denne sesongen, sa Wikestad.

Pangstart

Oilers fikk en pangstart da OL-uttatte Eirik Salsten sendte hjemmelaget i føringen etter bare to minutters spill.

– Det er godt å ta med seg til Sør-Korea, det gjør noe med selvtilliten, sa Eirik Follestad fra kommentatorplass.

Etter ti minutter stilnet imidlertid Martin Laumann Ylven hjemmepublikumet i DNB Arena med en flott avslutning.

– Ylven trer den opp i vinkelen etter massivt VIF-press. Den er ikke lett å redde. Kjærkommen scoring for Ylven som ikke har levert stort etter jul, sa Follestad.

– Herlig åpning på kampen! utbrøt TV 2s kommentator Kasper Wikestad.

Etter Soares-taklingen roet tempaturen seg igjen, og det ble ikke flere mål i den første perioden.

Full kok i andre periode

Midtveis i den andre perioden tok Oilers ledelsen på nytt. Dommer mente først at pucken ikke var over linjen, men etter å ha konsultert med dommerteamet og tatt en titt på kamerabildene, ble det korrekt dømt mål for Oilers og Magnus Hoff.

Hjemmelaget var imidlertid ikke lenge i ledelsen. Jonas Oppøyen var tilbake på isen etter knockouten tidligere i kampen og VIF-spilleren stjal pucken og utlignet for et Vålerenga i undertall. Strålende levert av VIF-spilleren.

Det vekket imidlertid Oilers. Stadig i overtall slo de tilbake umiddelbart ved Curtis Gedig.

– Det er så viktig psykologisk, sa Wikestad.

Og nå var Stavanger Oilers i flytsonen. Bare minuttet senere økte de ledelsen til 4-2 ved Lassi Kokkala som pirket pucken inn foran desperate VIF-spillere.

– For en kamp vi har fått! sa en ekstatisk Wikestad.

Vålerenga hadde ikke tenkt å gi seg uten kamp. De gikk rett i strupen på Oilers i den tredje perioden og fikk betalt nesten umiddelbart. Filip Gunnarsson fikk stå helt alene og løsnet et overraskende skudd. Dermed var reduseringen et faktum.

– En klassescoring! sa Wikestad i kommentatorboden.

Det tente et lite håp for VIF, men ni minutter økte Johannes Johannessen ledelsen for hjemmelaget med en skikkelig suser fra langt hold.

Like etter fikk imidlertid Oilers-spiller Philippe Cornet marsjordre etter at kanadieren brukte skøyten til å sparke bein på en VIF-spiller.

Det er en feig greie, og det er slikt vi vil ha bort, sa Follestad om situasjonen.

Dermed fikk VIF spille fem minutter i overtall. Gjestene takket og bukket og pustet nytt liv i kampen umiddelbart med en redusering fra Simon Mattsson.

Med bare sekunder igjen av overtallsperioden satt utligningen for Vålerenga. Tobias Lindström lurte på mesterlig vis pucken inn fra spiss vinkel og stilnet hjemmepublikumet. Da var det tre og et halvt minutt igjen på klokken.

Flere mål ble det ikke, og dermed gikk det til «sudden death» for tredje gang denne sesongen mellom de to lagene. Til slutt trakk Vålerenga det lengste strået etter straffeslag.

Sparta sikret seg medalje

Sparta Sarpsborg kunne med seier mot Manglerud Star være garantert minst bronse to serierunder før slutt.

Forutsetningen var at tredjeplasserte Lillehammer nektet Frisk Asker seier.

Etter en målløs første periode i både Kristins Hall og Manglerud Ishall begynte brikkene å falle på plass. Håkon Stormli scoret midtperiodens eneste mål for Sparta, mens Brendan Ellis sørget for at Lillehammer ledet 3-2 før siste periode.

Troy Rutkowski sikret seieren for Sparta Sarpsborg i siste periode, før Steffen Ratejczak fikk inn et trøstemål etter videodømming. Lillehammer og Nick Dineen, David Morley og Joey Benik la på til 6-2-seier mot Frisk Asker.

Frisk Asker har fire poeng opp til tirsdagens motstander med to serierunder igjen og er avhengig av hjelp fra andre for å kunne få medalje.

Den suverene serievinneren Storhamar innkasserte nok en seier tirsdag. Tabelljumbo Kongsvinger yppet seg og ledet 1-0 etter første periode etter scoring av Valter Rönning, men i andre og tredje periode rant målene inn i feil mål for bunnlaget da Storhamar vant hele 7-1.

Hamarsingene måtte klare seg uten landslagsuttatte Steffen Thoresen, men tok likevel en ny seier.

På bunnen av tabellen sikret Stjernen fornyet spenning i kampen om den siste sluttspillbilletten med 2-1-seier over tabellnabo Lørenskog etter forlengning. Joshua MacDonald ble den store helten i Fredrikstad med både utligningen og seiersmålet. David Friedmann hadde sendt Lørenskog i ledelsen.

To poeng skiller de to lagene i Lørenskogs favør før de to siste serierundene, som spilles 24.-25. og 27. februar.

(TV 2/©NTB)