Tidligere Nato-sjef og tidligere dansk statsminister Anders Fogh Rasmussen kan bli nytt medlem i den norske nobelkomiteen.
Tidligere Nato-sjef og tidligere dansk statsminister Anders Fogh Rasmussen kan bli nytt medlem i den norske nobelkomiteen. Foto: Brendan Smialowski / Scanpix

Fogh Rasmussen kan bli medlem i den norske nobelkomiteen

To navn gjenstår i prosessen om hvem som skal bli Frp's medlem i Nobelkomiteen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fremskrittpartiets stortingsgruppe avgjør onsdag hvem som skal bli partiets medlem i Nobelkomitéen.

Etter det TV2 forstår står det nå mellom enten forskningsdirektør Asle Toje eller den tidligere danske statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Frp's valgkomité klarte ikke å bli enige om en enstemmig innstilling. Det vil derfor bli opp til partiets stortingsgruppe å avgjøre saken. De møtes onsdag ettermiddag, sier lederen i valgkomitéen, Morten Wold til TV2.

- Vi er fortsatt i en prosess, men mitt mål er at vi skal bli enige på gruppemøtet onsdag kl 15, sier han.

Forskingsdirektør ved Det norske Nobelinstituttet, Asle Toje, kan bli nytt medlem i nobelkomiteen.
Forskingsdirektør ved Det norske Nobelinstituttet, Asle Toje, kan bli nytt medlem i nobelkomiteen. Foto: Junge, Heiko

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde vil helst ha Asle Toje inn i komiteen. Toje er i dag forskningsdirektør i Nobelinstituttet. Han har skrevet flere bøker og har en doktorgrad i internasjonal politikk. Han må slutte i jobben hvis han blir valgt inn i komiteen, noe han har sagt seg villig til.

- Asle Toje er veldig kunnskapsrik og engasjert, han er forsker, skribent og kommentator og vil bli en viktig bidragsyter til komitéen, sier Tybring-Gjedde til TV2.

Den tidligere danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen har også sagt seg villig til å tre inn i komitéen. Rasmussen var generalsekretær i NATO inntil Jens Stoltenberg overtok jobben i 2014. Han var statsminister i Danmark i tre perioder, fra 2001 til 2009 for det danske partiet Venstre. Han var en ivrig tilhenger av den amerikanske invasjonen av Irak i 2003.

Det er Stortinget som formelt velger medlemmer til Nobel-komitéen. De vedtok i desember at stortingsrepresentanter og vararepresentanter til stortinget ikke kan velges som medlemmer til Nobel-komitéen. Dermed kunne ikke Frp's førstekandidat, Carl I Hagen velges inn i komitéen. Men de andre partiene på Stortinget har sagt seg villige til å støtte Fremskrittspartiets nye kandidat. Som altså blir klar på onsdag.