Mahad (31) fikk tilbud om å framskynde rettssaken – Regjeringsadvokaten satte foten ned

TAPTE: Mahad Mahamud tapte saken om statsborgerskap.
TAPTE: Mahad Mahamud tapte saken om statsborgerskap. Foto: Pedersen, Terje/SCANPIX
Bioingeniøren Mahad Mahamud så en sjanse til å kunne vinne tilbake sitt norske statsborgerskap allerede om noen uker, da Borgarting lagmannsrett tilbød å fram flytte ankesaken. Men det satte Regjeringsadvokaten en stopper for.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hvorfor skal jeg lide mer? De torturerer meg! Dette er urettferdig, sier en oppbrakt Mahad Mahamud til TV 2.

Først jublet han da Borgarting lagmannsrett kom med et tilbud om å hasteberamme ankesaken. Opprinnelig skulle rettssaken starte 15. oktober i år, over ett og et halvt år etter at Mahad tapte i Oslo tingrett.

Men «Humlen Advokater», som representerer Mahad, ba om å få framskyndet rettssaken hvis det skulle bli en åpning for det.

I slutten av forrige uke kom lagmannsretten med et tilbud om å flytte fram saken til 5. mars.

Mahad, som har søkt asyl på Island, så dermed en mulighet til å kunne komme tilbake til Norge i løpet av kort tid, for å kjempe i retten sju måneder tidligere enn planlagt.

Men tirsdag ble det endelig avklart at Regjeringsadvokaten, som fører saken for staten, ikke går med på å flytte fram saken til perioden 5. til 9. mars.

– Det passet ikke for oss. Vi har andre saker vi jobber med, sier regjeringsadvokat Erik Bratterud til TV 2.

Ett og et halvt år uten inntekt

Mahad er svært skuffet over regjeringsadvokatens svar. Han har ingen rettigheter og ingen inntektsmuligheter, og opplever den lange ventetiden mellom dommen fra Oslo tingrett og ankesaken som en lidelse.

– Når lagmannsretten har tid til å ta saken min i mars, så bør regjeringsadvokaten være med på det. De kjenner saken min ut og inn. Hvorfor vil de utsette den? Jeg skjønner ikke hvorfor de vil drøye. Forvaltningen torturerer meg, sier Mahad.

Regjeringsadvokaten forsikrer at det ikke er vond vilje som ligger bak.

– Hadde det ikke kollidert med andre oppgaver, kunne vi prosedert saken i mars, sier Bratterud.

Dermed ligger det an til at det går over ett og et halvt år fra dommen i Oslo tingrett 13 mars i fjor, til ankesaken kommer opp 15. oktober.

Mahad Mahamud gikk til sak mot Utlendingsnemda (UNE) for å få tilbake sitt norske statsborgerskap, men tapte saken i Oslo tingrett.

Mahads har forklart at han er fra Somalia, og var 14 år da han kom alene til Norge og søkte asyl i 2000. I 2008 fikk han norsk statsborgerskap. Mahad utdannet seg, fikk jobb som bioingeniør ved Ullevål sykehus og bygde hus i Nittedal. Men 17 år etter at han kom til Norge tapte han både statsborgerskap, jobb og hjem fordi UNE mente at han løy seg til opphold i Norge.

Tingretten konkluderte i fjor med at det er sannsynlighetsovervekt for at Mahad har forklart seg uriktig om sin identitet, alder og nasjonalitet, og at han er fra det lille landet Djibouti og ikke Somalia, som han oppga da han kom.

Ville forlate Island

TV 2 har tidligere fortalt at Mahad strandet på Island i oktober i fjor, da han var på vei til Canada. Han søkte asyl på Island, men var innstilt på å trekke asylsøknaden sin hvis rettssaken i Norge kom opp tidligere enn først berammet, men det blir det ikke noe av.

Utlendingsmyndighetene på Island avslo for kort tid siden asylsøknaden til Mahad, og satte en utreisefrist til 8. mai. Han anket avslaget, men hvis også anken blir avslått, blir Mahad uttransportert til Norge etter Dublin-overenskomsten, om at første asylland skal avgjøre saken.

Mahad ber innstendig norske myndigheter om å få tilbake rettighetene sine, slik at han kan jobbe og livnære seg selv mens han venter på at saken kommer opp i Borgarting lagmannsrett.

– Jeg vil ikke bli plassert på et asylmottak, jeg er ingen asylsøker i Norge. Jeg var norsk, men de tok tilbake statsborgerskapet mitt. Da må forvaltningen enten sende meg ut av Norge til det landet de påstår at jeg er fra, eller gi meg tilbake det norske passet mitt. Det finnes ikke noe annen løsning. Nok er nok, sier Mahad Mahamud til TV 2.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook