DROPPER OL: Gerhard Heiberg har bivånet 14 strake olympiske leker.
DROPPER OL: Gerhard Heiberg har bivånet 14 strake olympiske leker. Foto: Nesvold, Jon Olav

Heiberg dropper OL

Helsen tvinger IOCs æresmedlem til å bli hjemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gerhard Heiberg har drøyd avgjørelsen i det lengste. Fredag er det åpningsseremoni i Sør-Korea.

78-åringen har gjennom sitt arbeid i den olympiske bevegelse bivånet 14 strake olympiske leker, men denne gangen må han melde pass.

– Jeg har en sjelden gang hørt på rådet fra kona og legen. Dermed blir det OL på TV for min del. Det er 20 minusgrader og sterk vind i Pyeongchang, så jeg hadde uansett bare måttet holde meg på hotellrommet, sier Gerhard Heiberg til TV 2.

– Må avfinne med meg at jeg er syk

Æresmedlemmet i IOC har slitt med ulike typer kreft de siste årene. Lymfekreften er det som plager ham mest om dagen, mens han har hatt føflekkreft.

Et langt og hektisk liv har krevd sitt av Heiberg, som i fjor ga seg etter 22 år i IOC.

– Jeg har vel visst gjennom mange år at jeg har drevet rovdrift på kroppen min. Da jeg fikk hjerteinfarkt i 2011, følte jeg at jeg hadde bedt om det. Så den fortjente jeg, sier Heiberg.

– Er dette sannsynligvis ditt siste OL?

– Jeg håper ikke det. Jeg må jo avfinne meg med at jeg er syk, men har sagt i lang tid at jeg vil leve mens jeg lever. Jeg har tenkt å leve en stund, og har en bra dialog med min lymfekreft. Foreløpig har den lovet å holde seg litt i ro, og jeg er ikke ferdig ennå. Så jeg håper det blir et godt samarbeid videre også, sier han og trekker på smilebåndet.

– Vi har mistet dette med begeistring og folkeliv

Oppladningen til Pyeongchang-OL har vært preget av den russiske dopingskandalen. Heiberg er ikke fornøyd med utviklingen han har sett fra sitt første OL som IOC-medlem – Lillehammer i 1994.

– Jeg synes vi har mistet litt av dette med begeistring og folkeliv. Når det er dopingproblemene som dominerer, synes jeg det er leit å konstatere at det ikke er idretten, gleden og entusiasmen som er der. Det er andre ting som dominerer nyhetsbildet, sukker han.

– Har OL da utspilt sin rolle?

– Svaret er klart nei. Vi må kanskje følge med bedre enn før, vi må være mer åpen og mer forutsigbar. Jeg føler det er et spørsmål for IOC å tilpasse seg virkeligheten vi nå opplever. Jeg føler viljen er til stede, helt fra toppen av IOC og nedover, slår han fast.