STOR SMITTE: Smittevernoverlege i Oslo, Tore W. Steen ber folk være forsiktig når de får influensa, slik at man unngår å smitte andre. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
STOR SMITTE: Smittevernoverlege i Oslo, Tore W. Steen ber folk være forsiktig når de får influensa, slik at man unngår å smitte andre. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Influensa-epidemien herjer: Dette MÅ du gjøre for å unngå smitte

Årets influensaepidemi har nådd toppen, men den ser ikke ut til å gi seg med det første.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Influensa og influensalignende symptomer er den hyppigste årsaken til at folk oppsøker lege, sier smittevernoverlege i Oslo, Tore W. Steen til TV 2.

Nå anbefaler han samtlige å ta influensavaksinen.

– Ved å ta vaksinen reduserer du sjansene for å få influensa. Spesielt viktig er det for de som har stor risiko for å få andre sykdommer som følge av influensa og eldre.

– Spis sunt

Den siste tiden har leger oppdaget en ny type influensa hvor vaksinen ikke har truffet like godt, men Steen mener fortsatt det er fornuftig å vaksinere seg.

Men hvordan skal man unngå å bli smittet av viruset? Svaret er relativt enkelt, ifølge smittevernoverlegen.

– Lev sunt og spis sunt. Vær obs på å vaske hendene. Utfordringen med influensaen er at den smitter via dråpesmitte, og da handler det mye om hvordan andre oppfører seg. Dette kan man naturlig nok ikke kontrollere selv, sier Steen.

Mer mottakelige

Årsaken til at så mange blir syke akkurat nå er fordi vi er mer mottakelige for viruset om vinteren når det er kaldt.

Seniorforsker ved institutt for influensa, Olav Hungnes, sier også at vi blir syke fordi det er noe som bygger seg opp ved at det er gode vilkår for spredning.

– Det er en kombinasjon av mange ting som gjør at vi opplever en epidemi akkurat nå. Influensa er det vi ser mest av på labben akkurat nå, og det ser ikke ut til å gå ned, sier Hungnes til TV 2.

Forskeren oppfordrer deg til å ta hensyn hvis du er syk, og at faren for å smitte andre er stor hvis du hoster og nyser masse.

Stor forskjell

Har man først fått influensa anbefaler Steen å holde seg hjemme i en ukes tid, men sier samtidig at folk må være obs på hvilke type symptomer man har før man velger sofaen over jobb.

Den største forskjellen mellom influensa og en vanlig forkjølelse er at influensaen er et kraftigere virus som rammer hele kroppen. Symptomene er ofte høy feber og muskelsmerter.

– De fleste blir forkjølet i løpet av vinteren. Når man bare er litt snufsete, så syntes jeg ikke man skal holde seg hjemme. Det er et uskyldig virus. Hvis alle som var forkjølet skulle holdt seg hjemme, så hadde det ikke vært mange igjen, sier legen.