IKEA: Skuespilleren Fernando søkte på jobb som skuespiller i en av IKEAs reklamefilmer. Avslaget ble begrunnet med feil hudfarge.
IKEA: Skuespilleren Fernando søkte på jobb som skuespiller i en av IKEAs reklamefilmer. Avslaget ble begrunnet med feil hudfarge. Foto: Yves Herman

Fikk reklame-nei av IKEA på grunn av hudfarge

Etter å ha søkt på en jobb i en av IKEAs kommende reklamefilmer, fikk den svenske skuespilleren Fernando avslag fordi han ikke hadde et europeisk utseende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svenske Fernando (34) søkte i november en reklamejobb hos møbelgiganten IKEA. Avslaget ble begrunnet med at han hadde feil hudfarge, skriver Aftonbladet.

Fernando fikk øye på en annonse på Facebook hvor de søkte etter skuespillere til reklamefilmen. I annonsen stod det at de søkte etter skuespillere med en humoristisk «touch», men det stod ingenting om preferansen om hudfarge.

Ønsket Europeisk utseende

Det fikk han midlertidig vite da det innleide castingbyrået Crocodile Casting sendte avslagsbrevet på epost. Der skrev de at det ikke gikk med en svart på det greske markedet.

Castingbyrået forklarte utsagnet med at IKEA hadde spesifisert at de ønsket en skuespiller med europeisk utseende til reklamefilmen.

– At jeg stiller spørsmål ved dette handler ikke om at jeg ikke fikk jobben. Jeg vil at folk skal forstå at man ikke kan skrive slikt. Det her handler om at jeg synes man burde få mer mangfold i reklamefilmer, sier Fernando til avisen.

Legger seg flat

Presseansvarlig i IKEA Sverige, Jakob Holmström, beklager formuleringen i avslagsbrevet og sier den ikke representerer IKEAs holdninger.

– Vi forsøker å speile hele samholdet, men i blant når det kommer til reklamefilmer vil man ha en spesifikk type akkurat for den filmen. Alle kan ikke være med i alle prosjekter, og jeg tror de fleste forstår at alle skuespillerjobber ikke er for alle.

Holmström sier han ikke vet hvorfor IKEA i Hellas ønsket en lyshåret person denne gangen, og mener formuleringen burde vært annerledes.

Fernando mener det ikke er uvanlig at man får avslag i en skuespillerjobb på grunn av hudfarge.

34-åringen har ikke ønsket å stå frem med etternavnet sitt i denne saken.