Kina innfører omstridt poengsystem for innbyggerne

BLIR VURDERT: Nå skal kinesere få poeng ut fra hva de sier og gjør.
BLIR VURDERT: Nå skal kinesere få poeng ut fra hva de sier og gjør. Foto: Anthony Wallace / AFP Photo
Kina er i ferd med å implementere et system som overvåker befolkningen og gir poeng ut fra hva folk gjør og sier. – Nå er vi nødt til å bremse litt, sier teknologiekspert Magnus Brøyn.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sensur og frihetsberøvelse har lenge vært en del av Kinas politikk overfor landets 1,3 milliarder innbyggere.

Nå går den kinesiske staten enda lengre.

Landet har begynt å innføre et omfattende overvåkingssystem der de overvåker hva innbyggerne sier, kjøper og gjør, og gir ut poeng ut fra dette.

Idéen om ordningen ble lansert tilbake i 2014. Nå er den allerede i bruk i noen byer og vil bli satt i verk over hele landet innen 2020.

– Kinesiske myndigheter mener at et sosialt ranking-system vil kunne gjøre det lettere å sjalte den ene fra den andre blant 1,3 millarder kinesere i midtens rike, og da ønsker de å bruke teknologi, sier Brøyn.

Han beskriver ordningen som et «sosialt speilbilde».

– Det er en realitet vi er nødt til å ta med oss og vi er nødt til å ikke lukke øynene for dette. 1,3 milliarder kinesere blir nå utsatt for det som verdens nest største land, India, gikk bort fra, nemlig et kastesystem. Her har vi å gjøre med et digitalt og sosialt kastesystem, sier han.

Systemet skal blant annet bidra til å øke troverdigheten til kinesisk næringsliv og politikk.

– Motivasjonene er mange, men det gjøres også for å sørge for at ikke det systemet som opprinnelig har vært et kommunistisk fundert system, ikke skal takle å møte teknologiens fremtid, sier Brøyn.

Kan bestemme hvem som lever og dør

Den totale poengsummen kan i ekstreme tilfeller, med de autonome bilene som er på vei ut på veiene, avgjøre om man dør eller overlever en bilulykke.

TEKNOLOGIEKSPERT: Magnus Brøyn er teknologiekspert og leder i CoxitPR.
TEKNOLOGIEKSPERT: Magnus Brøyn er teknologiekspert og leder i CoxitPR. Foto: TV 2

– Bilene og teknologien bestemmer i fremtiden hvem som skal få leve, fordi den kunstige intelligensen har skjønt lenge før menneskene at her kommer det til å bli en ulykke og kanskje en dødsulykke, sier han.

Sitter det personer i bilene som har en høy poengsum, kan det godt hende at teknologien og de selvkjørende bilene, vil prøve å verne om dem.

– Mens den tre år gamle jenta som ikke har rukket å opparbeide seg denne sosiale scoren ennå, kanskje blir ofret på brutalt vis, sier Brøyn.

Påvirker økonomien

Kineserne har lenge ligget langt foran oss i Vesten når det gjelder teknologi og digitale løsninger, som digitale betalingsløsninger.

– Dette utgjør et godt grunnlag for å få oversikt over pengestrømmene i samfunnet. Her skal kinesernes betalingsdyktighet måles, sier Brøyn.

I tillegg vil hvor vidt man bidrar som en god innbygger i samfunnet, kunne påvirke poengsummen.

– Plukker du opp søppel i en park skal du kanskje få ekstrapoeng, mens hvis du sniker på trikken eller t-banen får du minuspoeng, sier Brøyn.

– Alt dette kan bety at du kanskje ikke får kjøpt den leiligheten du hadde lyst til å kjøpe, eller flytte inn i det området du hadde lyst til å flytte til, legger han til.

Må vite kjørereglene

Det er ingen hemmelighet at mye informasjon om hver av oss allerede er i omløp. Store selskaper som Facebook og Google har side opp og side ned med informasjon om brukerne sine, men det Kina nå driver med, mener Brøyn er annerledes.

– Dette er et statsorientert system som har oversikt over i utgangspunktet alt som rører seg, og det er et system som kan sammensette data på tvers fra ulike kilder og utnytte det i møte med deg og meg, eller det vil si, den menige kineser i første omgang, sier han.

Nå spør han seg om dette er måten vi ønsker at teknologien påvirker hverdagslivet vårt. Han mener det er lov å bli en skeptisk til at teknologien er i ferd med å begynne å styre livene våre i stedet for at vi styrer den.

– Vi har de siste 10 – 20 årene opplevd en ekstrem begeistring knyttet til teknologien, men nå er vi nødt til å bremse litt. Nå er det på tide å i hvert fall påse at om ikke håndbrekket og nødbremsen skal dras i, så skal vi i hvert fall følge med på utviklingen og ha foten på bremsen. Vi er på vei inn i et veikryss, et digitalt veikryss, og vi må vite hva som er kjørereglene og hvem som styrer dette spillet.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook