– Det er absolutt mulig at EM kan ryke

Korsbåndskadde Nora Mørk opereres etter planen onsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Mørk-skaden i Sportsnyhetene i videovinduet øverst på siden!

I en oppdatering på Instagram har Nora Mørk lagt ut et bilde fra sykesengen der hun opplyser at hun trolig legges under kniven onsdag for å fikse korsbåndet som røk i mandagens Mesterliga-kamp mot Nyköping.

– Ser ut som jeg skal opereres i morgen tidlig, skriver Mørk.

Regel kan hindre EM-spill
Deretter begynner den tunge veien tilbake. I tilfeller med korsbåndsskader er man ute av spill i minst seks måneder, men for enkelte kan det ta enda lenger tid.

OPPDATERING FRA SYKESENGEN: Nora Mørk varsler at hun skal under kniven onsdag. FOTO: Instagram
OPPDATERING FRA SYKESENGEN: Nora Mørk varsler at hun skal under kniven onsdag. FOTO: Instagram

– Nora har det selvfølgelig tøft, det er et skikkelig slag i ansiktet for henne med en såpass alvorlig skade, sier landslagslege Anne Froholdt til TV 2.

Det er det fremre korsbåndet i høyre kne som er røket. Det er ikke godt nytt.

– Det er ikke det vanligste, men det er det som er mest dramatisk å ryke. Det er viktigst for stabiliteten i kneet.

For flere år siden ble det innført en såkalt ettårsregel for korsbåndsskader på det norske landslaget. Den er gjelder fremdeles, opplyser Froholdt.

– Ja, for kompliserte korsbåndsskader har vi en slik regel på landslaget, sier Froholdt.

Skulle denne regelen tre i kraft for Mørk, vil EM i Frankrike i november ryke. Alt avhenger av hva legene ser når Mørks høyre kne snittes opp på operasjonsbordet

Overfor TV 2 går Froholdt langt i å bekrefte at EM nok vil gå av stabelen uten Mørk.

– Det mesterskapet kommer nok litt tidlig for hennes del, men vi vil ta vurderinger underveis.

– Vi sier ingenting per i dag. Den avgjørelsen tas ikke nå. Det er absolutt mulig at EM kan ryke. Det er veldig vanskelig å si i dag. Vi skal ikke avskrive det, men vi kan ikke garantere noe, sier landslagslegen.

– Spill i løpet av de første seks månedene er ikke aktuelt. Så er det et vindu fra seks til ni måneder før man er i gang, men det er helt avhengig av hvordan skaden ser ut. Det er jo en idrett med mange korsbåndsskader. Vi er ganske restriktive og forsiktige på landslaget. Så praktiseres det ulikt i klubbene. Vi er ganske enige vi som driver med det. Man skal ha lik styrke i begge beinene før man sier at det er klart. Vi har noen målemetoder som gir oss en pekepinn, sier Froholdt.

– Greiere å forholde seg til
Mørk har hatt sin del av kneproblemer gjennom karrieren. Hele seks ganger er hun blitt operert i knærne som følger av problemer med «jumpers knee». Denne skaden er lettere å forholde seg til, mener landslagslegen.

– Problemene hun har hatt tidligere, har hun hatt god kontroll på. Dette er noe helt annet. Dette er en alvorlig skade, en annen type skade. Den er kanskje greiere å forholde seg til. Man opererer, så er det er fastsatt regime i etterkant, sier Froholdt.

Nå gjenstår det å se hva resultatet av operasjonen blir. På Olympiatoppen vil vil man følge utviklingen tett og følge opp verdens beste håndballspiller så godt det lar seg gjøre.

– Vi må prøve å holde tilbake. Vi som helsepersonell tenker hverken på penger eller å vinne kamper – vi tenker på helsen til Nora. Hun skal leve med kneet senere, sier Froholdt.

Györ bestemmer
Hun frykter likevel ikke at Györ skal haste Mørk tilbake i aksjon før det er forsvarlig, og omtaler den siste fasen før man er tilbake i spill som kritisk.

– Det er Györ som styrer det, og så kommuniserer vi med dem. I utgangspunktet er det der beslutningene tas, sier Froholdt.

– Hun er jo ansatt i klubben. Det er hjemmet hennes, så kommer hun på «besøk» på landslaget. Vi som landslag stiller selvfølgelig opp for Nora. Nå får vi ta en ting av gangen. Vi tenker først operasjon. Da får man mange svar. Om skaden er ren eller ikke. Så legges løpet. Uansett vil vi ha tett dialog med Nora og klubbens helseteam.

– Hvordan har dialogen med Györ vært tidligere når norske spillere har vært skadet?

– Vi har hatt flere der som har vært skadet. Det er litt språkproblemer, men ellers har samarbeidet gått bra. Spillerne har opplevd at vi har snakket godt sammen.

Froholdt har vært i kontakt med Mørks team i Györ og er lei på hennes vegne.

– I dag er det fortvilelse og sorg. Hun er lei seg. Det er det som er i dag. Så får man rette blikket fremover når dagen i morgen kommer. Det er lov å være litt nede. Man må kjenne på skuffelsen, sier Froholdt.

Pappa Morten Mørk er på plass i Ungarn, men hadde ikke anledning til å prate da TV 2 var i kontakt med ham tirsdag formiddag. Det hadde heller ikke landslagssjef Thorir Hergeirsson, som er i Ungarn for spillersamtaler.