VINTERPAUSE: Premier League-sjefene vurderer å innføre vinterpause. Her varmer Manchester City-spillere opp mens snøen faller på Old Trafford.
VINTERPAUSE: Premier League-sjefene vurderer å innføre vinterpause. Her varmer Manchester City-spillere opp mens snøen faller på Old Trafford. Foto: Dave Thompson

Premier League vurderer vinterpause

Den tette timeplanen i den engelske ligaen kan nå bli endret for å redusere belastningen på spillerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge BBC vurderer Premier League-sjefene å innføre vinterpause.

De store ligaene i Tyskland, Italia, Spania og Frankrike har alle en form for pause på vinteren for å redusere belastningen på spillerne.

– Premier League har vært i diskusjoner med Englands fotballforbund og ligaforeningen (EFL) i flere måneder om den stadig mer overbelastede engelske fotballkalenderen, heter det fra Premier League-organisasjonen.

TV 2s fotballekspert Petter Myhre er ikke i tvil om at dette er et godt forslag.

– Jeg ønsker vinterpause velkommen. Det er kun negativt for oss som seere og tilskuere at det blir et opphold. Men for klubbene og spillerne vil det være utelukkende positivt. Særlig i år hvor det spilles VM eller EM, da de spiller nesten 20 måneder i strekk. Det er rovdrift, sier Myhre.

Muligheten for en januarpause starter tidligst etter at den nåværende TV-avtalen går ut i 2019. Det diskuteres om man skal ha en fotballpause etter det tradisjonsrike jule- og nyttårsprogrammet.

– Skal det ha noen effekt, bør pausen være på minimum tre uker. Den er viktig både for fysikken og det mentale, forteller Myhre.

Det vil spilles samme antall kamper i løpet av sesongen, og i følge TV 2s ekspert er det større sjanser for at vi får se mer av de beste spillerne.

– Fans klager på trenernes rullering av spillerne og at de ikke alltid får se de beste. Vi ønsker jo å se toppspillerne, men denne rulleringen er en konsekvens av at det er for tøff timeplan, sier Myhre.

Myhre tror denne pausen vil være behjelpelig for engelske lag som spiller i Europa – at de kan stille på likt med de andre lagene som har vinterpause. Også viktig er det for at de mest interessante spillerne vil stille opp i turneringer som Nations League.

Manchester City-manager Pep Guardiola sa tidlig i januar at den tette timeplanen "dreper" spillerne. Kyle Walker pådro seg en skade, som Guardiola mente var et resultat av at han spilte kamper med for korte mellomrom.

– Her i England beskyttes ikke spillerne. Sjefene må reflektere. Vi må tenke kvalitet over kvantitet, sa Guardiola da.

Det er ikke kjent hva de store TV-selskapene mener om en januarpause. I England deler Skysports (fem TV-pakker) og BT (to) rettighetene. Her hjemme har TV 2 rettighetene.

Den nye TV-avtalen løper mellom 2019 og 2022. Detaljene blir trolig offentliggjort neste uke.