FÅR HJELP FRA PETTER: Petter Nyquist håper noen kan gi Liza en jobb.
FÅR HJELP FRA PETTER: Petter Nyquist håper noen kan gi Liza en jobb. Foto: Privat

Får hjelp av petter uteligger:

Liza (30) har vært nykter i over et år – nå ønsker hun seg bare en fast jobb

Petter Nyquist og Liza ble gode venner etter tv-innspillingen for et og et halvt år siden. Nå vil han hjelpe henne ut i arbeidslivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Petter Nyquist tok med seg åtte rusavhengige på tur, hadde han ikke et mål om at deltakerne skulle bli rusfrie, men at de skulle få oppleve noe helt annet enn Oslos gater.

Likevel er det mange av dem som har fått livet snudd på hodet, i positiv forstand, etter at innspillingen av «Petter Uteligger – fra gata til Nordkapp» var over sommeren 2016.

Én av de åtte som fikk bli med den fem uker lange turen var Liza (30).

Nykter i over et år

Mandag delte Petter et bilde av 30-åringen på Petter Uteligger sin offisielle Facebook-side, og sin private, i håp om å nå ut til noen snille sjeler og sjefer i vårt langstrakte land.

«Denne jenta her er det kanskje noen som husker fra serien «Petter Uteligger - fra gata til Nordkapp». Liza har gjort en helomvending i livet sitt og har nå vært helt nykter i ett år og fire måneder. Hun er en herlig sprudlende jente med masse ståpå-vilje og godt humør», starter Petter innlegget med.

Liza har det siste året jobbet på et cateringkjøkken i Oslo sentrum. Men nå er arbeidstreningen ferdig, og Liza trenger en jobb og nye utfordringer.

– Hun er helt i fyr og flamme, og det er klart at et så stort engasjement er med på å gi henne en massiv boost. Det har ikke vært noen enkel greie. Hun har vært redd for å ikke få jobb, og er i en utrolig kritisk fase hvor det er viktig å ha noe trygt å gå til, noe en arbeidsplass er, sier Petter til TV 2 over telefon.

Nå har Facebook-posten tatt helt av i sosiale medier, og på et døgn har nesten 19.000 delt innlegget.

– Det er helt sinnssykt hvordan det tok av! Det sier noe om at folk har lyst til å bidra og vil Liza godt, og det er så fint. Så er det jo sånn at selv om det deles 100.000 ganger, så er det ikke sikkert at hun finner en jobb. Det viktigste er jo at Liza finner den jobben som er rett for henne og det hun ønsker, sier han videre.

Vil jobbe med dyr

Liza har jobbet fem dager i uken på cateringkjøkkenet, og Petter forteller at hun gjerne begynner syv om morgenen. Til nå har hun gått på arbeidsavklaringspenger og har vært på arbeidstrening i ett år. Men om en måneds tid står Liza uten jobb da arbeidstreningen vil være over – og noen andre tar over hennes plass.

Petter tror at hvis hun finner det hun søker – en jobb med dyr, på kjøkken, i klesbutikk eller kafe – vil hun være klar for å jobbe fullt og betale skatt som «alle andre».

– Det har mye å si for mestringsfølelsen, sier han, og legger til:

– Veien er veldig kort for at det skal skje dumme ting, det er jo det hun er redd for.

Og derfor valgte Petter, i samråd med Liza, å søke hjelp på Facebook.

– Det er veldig mange andre som befinner seg i lignende situasjon og som ikke får den backupen og støtten de trenger. Det er her man må legge inn ressurser, og de må brukes for alt det er verdt.

– Liza er heldig som får drahjelp, for det er veldig mange som ikke får den hjelpen de trenger.

Hyller Petter Stordalen

– Det har kommet mye feedback og mange forslag til steder hvor hun kan ta kontakt. Det er også noe useriøst. Hun skal begynne og se gjennom sammen med en kontaktperson hun har der hun bor. Så får de gå gjennom og vurdere alle tilbudene og finne ut om det er noe Liza kan tenke seg, forteller Petter som senest snakket med Liza i dag.

– Engasjementet vi ser på Facebook kommer av at folk ser at Liza prøver, står i det og vil jobbe. Da bør vi ta et ansvar og inkludere folk. I den anledning må jeg skryte av Petter Stordalen – han sørger for at alle, uansett bakgrunn, får en sjanse. Det at Liza kan få en ny arbeidsplass og bygge ut det lille nettverket hun har i dag, det gjør at hun føler at hun er verdt noe. Hun elsker jo å jobbe.