VIL TIL OL: Sergej Ustjugov håper en anke i siste liten vil gi ham grønt lys til OL. Her sammen med landslagstrener Markus Cramer i Oberstdorf.
VIL TIL OL: Sergej Ustjugov håper en anke i siste liten vil gi ham grønt lys til OL. Her sammen med landslagstrener Markus Cramer i Oberstdorf. Foto: Pedersen, Terje

Ustjugov anker OL-utestengelse

Håper å nå frem med anke kun få dager før OL i Sør-Korea starter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et aller siste desperat forsøk på å få lov til å delta i OL har Sergej Ustjugov og 31 andre russiske utøvere levert inn en formell anke til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Ikke fått begrunnelse
Ustjugov og Co. mener avgjørelsen Den internasjonale olympiske komitè (IOC) om ikke å invitere dem til OL, som starter førstkommende lørdag, er gal. De er aldri tatt for dopingbruk, men er straffet etter avsløringene om statsstyrt doping i forbindelse med Sotsji-OL for fire år siden.

169 russere får lov til å delta i OL som "Olympic Athlete from Russia" etter invitasjon fra IOC. Ustjugov er ikke blant dem, men en begrunnelsen har man ikke fått.

– Jeg leser media hver dag for å se hva som er grunnen til at Ustjugov og Shipulin ikke får delta i OL. Det er ikke kommet én eneste begrunnelse, sa Johan Kaggestad i Sportsnyhetene mandag.

Også skiskytteren Anton Shipulin er på listen over utøverne som anker. Se hele listen her (ekstern lenke).

Mandag ble det klart at Alexander Legkov og tolv russere ikke blir invitert til lekene, til tross for at CAS frikjente dem for IOCs sanksjoner forrige uke. Legkov er ikke blant utøverne som har levert inn en ny anke til CAS.

– Jeg tror IOC spiller et ganske dristig spill. Det er ikke noen tvil om at det er økonomiske interesser fra utøverne i forbindelse med OL. Jeg tror de kan risikere å få en del rettssaker på nakken, sa Kaggestad.

Anke blir hurtig behandlet
CAS valgte forrige uke å gi Legkov og 27 andre russere medhold i en anke av straffen om utestengelse fra OL og frarøvelse av medaljene fra lekene i Sotsji. CAS mente at ikke det er grunnlag for å utestenge de 28 russiske utøverne fra OL og begrunner det med manglende bevisgrunnlag.

CAS fastslår samtidig at elleve andre russere som har anket sin livstidsutestengelse, bare blir utestengt fra OL i Pyeongchang. Utestengelsene kom i kjølvannet av den hardtslående McLaren-rapporten som avdekket statsstyrt doping i Russland.

– Det er en ekstremt komplisert sak hvor de mangler juridiske bevis som kan utestenge dem. Idretten sliter med å etterforske og komme med nok bevis i en sånn sak som gjør at man kan komme med denne type sanksjoner. Idrettens antidopingarbeid er rigget for positive og negative prøver, sa TV 2s Mads Kaggestad da nyheten sprakk.

– McLaren rapporten er tydelig, og man har gode vitneutsagn, men det holder ikke juridisk. Idretten er maktesløs mot et sånt system som det er snakk om i Russland-sakene. Dette er en seier for russisk idrett.

Nå gjenstår det å se om den avgjørelsen vil få innvirkning når CAS skal hastebehandle sakene til Legkov og Co. Det er varslet at høringene vil finne sted onsdag med en avgjørelse så raskt som mulig etter det.