ASTMAMEDISIN: Det var under Spania Rundt i august at Chris Froome ble tatt med for høye verdier av astmamedisinen Salbutamol
ASTMAMEDISIN: Det var under Spania Rundt i august at Chris Froome ble tatt med for høye verdier av astmamedisinen Salbutamol Foto: Francisco Seco

Kristoff om Froomes comeback:
– Skader sykkelsportens rykte

Alexander Kristoff skulle helst sett at Chris Froome ikke returnerte til sykkelsporten før dopingsaken mot ham er avgjort.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Men det gjør han.

Mandag ble det klart at Team Sky trosser de som mener at Froome burde suspendert seg selv i påvente av en avgjørelse i saken mot ham.

Sesongdebuten er nå satt til 14. februar, i det spanske etapperittet Ruta del Sol.

De kunne gått foran som et godt eksempel og utsatt starten til saken er klar, sier Kristoff til TV 2.

Vi møter nordmannen utenfor luksushotellet Westin i Dubai, dagen før han skal debutere for sitt nye lag UAE Team Emirates. Han hadde ikke fått med seg den siste utviklingen i saken mot en av sykkelsportens giganter før TV 2 fortalte ham om det.

– Dum sak
– Dette er den største stjernen, som har vunnet Tour de France. Det er en dum sak. Det skader ryktet når en så stor rytter har en sak gående, selv om stoffet ikke nødvendigvis er av de mest alvorlige. Men det er regler for dette, og de skal holdes, sier Kristoff der han sitter under palmene.

DEBUT: Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm debuterer for UAE Team Emirates i Dubai tirsdag. Foto: TV 2.
DEBUT: Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm debuterer for UAE Team Emirates i Dubai tirsdag. Foto: TV 2.

Det var under Spania Rundt i august at Froome avla en urinprøve med for høye verdier av astmamedisinen salbutamol.

Det kan gi utestengelse - men etterforskningen til det internasjonale sykkelforbundet er ikke avsluttet.

– Vanskelige omstendigheter
Kristoff får støtte av spurter-rival Marcel Kittel.

– Det er en juridisk side og så er det en moralsk side av det hele, sier Marcel Kittel, som vant fem etapper i Tour de France i fjor - som ble vunnet sammenlagt av nettopp Chris Froome.

– Min personlige mening, tatt i betraktning sportens historie, så burde han holdt seg unna konkurranser for å gi sykkelsporten mer tid. Det ville også vært bedre for ham selv, mener tyskeren.

Team Sky har helt siden saken ble kjent for offentligheten i desember, vært tydelige på at de ikke har gjort noe galt og at de støtter sin rytter. Nå sier lagets manager, Sir Dave Brailsford, dette:

– Vi erkjenner at omstendighetene er vanskelige, men det er viktig for alle parter at prosessen blir gjennomgått grundig før konklusjonen er klar. Situasjonen er kompleks, men vi jobber så hardt vi kan sammen med Chris for å komme til en løsning så raskt som mulig.

Ingen kommentar fra Cavendish
I Dubai er noen av sykkelsportens største profiler samlet denne uka. Saken er tydelig betent. Mark Cavendish sier til TV 2 at han ikke ønsker å kommentere Froomes retur.

– Det er veldig viktig å få en rask avgjørelse, men jeg vil ikke gi noe statement om han bør sykle eller ikke, sier John Degenkolb til det samme spørsmålet.

Nå frykter Kristoff konsekvensene hvis avgjørelsen drøyer og Froome skulle vinne Tour de France til sommeren, for så å få en utestengelse med tilbakevirkende kraft.

– Det er det verst tenkelige scenariet. Det er håpløst om det skjer. De bør få klarhet i denne saken før de største løpene kommer igang.

Froome har siden saken ble kjent holdt seg i Sør-Afrika, langt unna kaoset som venter i Spania om en drøy uke.

– En annen side av det hele er at det blir vanskelig for Froome å prestere denne sesongen hvis han ikke får kjørt noen løp. Så man kan forstå hans side av saken også, sier Kristoff.