FORANDRET FARGE: Slik skal brystmelken til en australsk kvinne ha sett ut etter at hun hadde fått i seg en god dose rødbeter.
FORANDRET FARGE: Slik skal brystmelken til en australsk kvinne ha sett ut etter at hun hadde fått i seg en god dose rødbeter. Foto: Facebook

Småbarnsmor fikk panikk da brystmelken hennes plutselig ble rosa

– Jeg fikk nesten et hjerteinfarkt før jeg skjønte hva det var, sier kvinnen som opplevde at brystmelken hennes brått endret farge. Det hele hadde en helt naturlig forklaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En australsk kvinne fikk seg en stor overraskelse da hun nylig skulle amme den 16 måneder gamle datteren sin.

– Man kan trygt si at jeg nesten fikk et hjerteinfarkt før jeg skjønte hva det var, sier kvinnen, som ikke ønsker å bli navngitt, til foreldrenettstedet Kidspot.

Under ammingen oppdaget kvinnen at brystmelken var blitt rødrosa, og hun fryktet at noe var alvorlig galt.

Kvinnen la ut et bilde av melken i en ammegruppe på Facebook, og teoriene var mange.

I kommentarfeltet har flere foreslått at det må være blod i brystmelken, mens andre har foreslått at det må være snakk om noe hun hadde spist.

Og helt riktig – da kvinnen tenkte seg om, innså hun at det var de mange rødbetene hun hadde spist den dagen som gjorde et kraftig utslag i melka.

SETTER FARGE: Rødbetens dype rødfarge skyldes de to naturlige fargestoffene betacyanin og betanin. Foto. Wikimedia Commons
SETTER FARGE: Rødbetens dype rødfarge skyldes de to naturlige fargestoffene betacyanin og betanin. Foto. Wikimedia Commons

Rødbeter hele dagen

Kvinnen forteller Kidspot at hun både hadde spist et smørbrød med rødbeter på, drukket en juice som inneholdt rødbeter, samt å ha småspist på rødbeter senere på dagen.

Ikke bare ble melken rosa – urinen hennes fikk også et rødlig skjær, og det samme skjedde datteren.

Kvinnen sier at datteren likte brystmelken hennes ekstra godt den dagen, og at hun derfor diet mer enn vanlig.

– Det fikk melken til å smake søtere, sier kvinnen om den rosa brystmelken.

Vet ikke om fargen

Breastfeeders Australia skriver på sine nettsider at mat som nettopp rødbeter, gulrøtter, squash, gresskar og tang kan sette farge på brystmelken, da de inneholder store mengder naturlige fargestoffer.

«Det er et bredt spekter for hva som er normalt når det kommer til fargen på brystmelk. De fleste mødre vet ikke om fargen på brystmelken sin, med mindre de pumper seg», skriver Australian Breastfeeding Association på sine nettsider, og viser til denne oversikten:

  • Rosa brystmelk

Kan være forårsaket av inntak av store mengder mat som inneholder sterke farger, som rødbeter. Noen ganger kan det indikere blod.

  • Gul/oransje brystmelk

Dette kan være forårsaket av å spise store mengder oransjefarget mat, som gulrøtter, squash eller gresskar.

  • Grønn brystmelk

Dette kan være forårsaket av store mengder grønn (og til og med blå)-farget mat, som grønne grønnsaker, kelp og andre typer tang i tablettform, eller organiske vitaminer. Blåfarge i mat kan i noen tilfeller gi brystmelken grønnskjær.

  • Sort brystmelk

Dette kan være forårsaket av enkelte typer medikamenter. Sort brystmelk kan også indikere blod.

  • Rød/brun brystmelk

Dette indikerer vanligvis blod eller nedbrutte blodprodukter. I de fleste tilfeller er ikke dette en indikasjon på en alvorlig tilstand (som for eksempel brystkreft), men en mor bør oppsøke en lege for å utelukke dette.