ETTERFORSKES IKKE: Tidligere Unge Høyre-leder Kristin Tonning Riise blir ikke etterforsket av politiet.
ETTERFORSKES IKKE: Tidligere Unge Høyre-leder Kristin Tonning Riise blir ikke etterforsket av politiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

Politiet vil ikke etterforske varslersak mot Tonning Riise

Politiet har bestemt at det ikke skal åpnes etterforskning i en av varslersakene mot Kristian Tonning Riise.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

23. januar fikk det aktuelle politidistriktet pålegg av statsadvokaten i det aktuelle fylket om å gjøre innledende undersøkelser for å vurdere grunnlaget for å starte en etterforskning knyttet til et varsel om seksuell omgang med en 16 år gammel jente.

Det skriver politiet i en pressemelding mandag.

Nå har politidistriktet bestemt at det ikke skal åpnes en etterforskning i saken.

Som grunnlag for vedtaket har politidistriktet hatt kontakt med jentas advokat. Det er gjort klart at hun ikke ønsker å forklare seg til politiet.

Politiet har også mottatt en skriftlig redegjørelse fra Høyre.

I sin pressemelding skriver politiet at det inngår i vurderingen om det er sannsynlig at det foreligger et straffbart forhold. I tillegg er sakens alvor, mulighet for fullstendig opplysning av saken og hensynet til den fornærmede, en del av vurderingen.

– Jenta er lettet

Jentas advokat, Ellen Holager Andenæs, er fornøyd med at politiet ikke starter etterforskning i saken. Holager Andenæs har tidligere uttalt at jenta håper at saken blir lagt bort, da hun ikke ønsket å bli utsatt for en slik sak.

– Det er utvist et godt skjønn fra påtalemyndighetens side. Min klient er lettet over det, sier Holager Andenæs til TV 2.

Generalsekretær i Høyre, John Ragnar Aarset, sier til TV 2 at de tar politiets beslutning til etterretning.

– Deres beslutning vil ikke påvirke den interne prosessen vi har i partiet knyttet til Riise og de varslene vi har om ham, sier Aarset.

– Høyre har samarbeidet med politiet og besvart de spørsmål og henvendelser partiet har fått. Utover dette har vi ingen kommentarer til politiets beslutninger.

– Registrerer at politiet ikke har funnet rimelig grunn til etterforskning

Tonning Riises advokat, Finn Krokeide, sier til TV 2 at de nå registrerer at politiet ikke har funnet grunn til å gå videre til å etterforske saken.

– Tonning Riise stilte seg positiv til at det ble foretatt en objektiv gjennomgang av saken fra politiets side. Nå registrerer vi at politiet ikke har funnet rimelig grunn til å undersøke om det har skjedd noe straffbart, sier Krokeide til TV 2.

– Riise har tidligere sagt at han ikke kjenner seg igjen i deler av beskrivelsene som er gjengitt i mediene, og dette står ved lag.

Advokaten opplyser at den tidligere lederen for Unge Høyre er sykemeldt inntil videre.

– Beklager det dypt

I januar gikk Tonning Riise av som leder i Unge Høyre etter at det hadde kommet inn bekymringsmeldinger og senere en rekke varsler vedrørende hans oppførsel.

I slutten av januar skrev Tonning Riise i en tekstmelding via sin kommunikasjonsrådgiver til NTB, at han var positiv til at saken blir belyst grundig og objektivt.

– Jeg har tidligere bekreftet at begge hadde drukket alkohol og hadde sex, og beklaget det dypt. Utover det kjenner jeg meg altså ikke igjen i saken slik den blir gjengitt i mediene, skriver han videre.