DEN NYE HELTEN: Nick Foles gikk fra kontraktløs til Super Bowls viktigste spiller på under ett år, og sikret Philadelphia Eagles sitt første trofé.
DEN NYE HELTEN: Nick Foles gikk fra kontraktløs til Super Bowls viktigste spiller på under ett år, og sikret Philadelphia Eagles sitt første trofé. Foto: Winslow Townson

Var planlagt som flaskebærer – i natt førte han Eagles til Super Bowl-trofeet

Nick Foles var et navn ytterst få trodde skulle være på alles lepper etter endt sesong, natt til mandag styrte han Philadelphia Eagles til klubbens første Super Bowl-tittel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en solskinnshistorie av de sjeldne som utspilte seg på U.S Bank Stadium i Minnesota natt til mandag. Philadelphia Eagles vant sitt først trofé i Super Bowl, og det var en 29 år gammel reserve som tok på seg hovedrollen.

Nick Foles var en lovende quarterback som ung, men har etter sin innmarsj i NFL måtte finne seg i å være andre valg bak mer profilerte spillere.

Mannen fikk sjansen til å starte kamper og ledet Philadelphia til playoff i 2013, men kollapset fullstendig sesongen etter og ble fristilt. Han prøvde lykken i Kansas City og St. Louis Rams, men mislyktes i begge klubbene og var igjen uten kontrakt.

– Jeg tror alle mennesker går igjennom perioder i livet som er vanskelig. Jeg skal være så ærlig og si at jeg vurderte sterkt frem og tilbake om jeg skulle gi meg, men er veldig glad for at jeg bestemte meg for å fortsette, sa Eagles-quarterbacken til pressen før årets Super Bowl.

29-åringen, som har tenkt å bli prest etter endt karriere, dro på en ukes fisketur for å klarne tankene. Etter flere diskusjoner med familie og venner bestemte han seg for å fortsette.

Philadelphia Eagles ga Foles en ny sjanse, men denne gangen var han tiltenkt nærmest en rolle som flaskebærer og sannsynligheten for å få spille var så og si ikke til stedet.

Stygg skade på førstevalget

Så dukket muligheten opp, høyre korsbånd røk for Eagles førstevalg Carson Wentz og plassen var dermed åpen for Nick Foles. Det begynte godt for amerikaneren som leverte fire touchdown-pasninger i sin første kamp fra start, men møtte på et par kampers motgang før han igjen fant tilbake til formen og så seg aldri tilbake.

Han ledet Philadelphia med stødig hånd gjennom playoff-rundene og etter en fenomenal oppvisning i den siste kampen mot Minnesota Vikings var drømmen en virkelighet. Foles skulle lede sitt kjære Eagles mot den største quarterbacken gjennom tidene, Tom Brady.

Det store fokuset var som ventet på ligaens største stjerne, Tom Brady, før oppgjøret. 40-åringen kunne med seier bli historisk som den eneste spilleren med seks Super Bowl-titler i karrieren.

Få levnet Foles noen mulighet til å stjele rampelyset fra den mangeårige Patriots-generalen, men tiden skulle vise at Eagles-quarterbacken ikke stod tilbake for Brady og spilte en av sine beste kamper i karrieren. Han sikret med det Philadelphias første Super Bowl i klubbens 85 år lange historie.

– Jeg var rolig gjennom kampen. Vi hadde god selvtillit fra start og har drømt om dette siden vi var små, så at vi får oppleve dette sammen er fantastisk, sa en tydelig rørt Nick Foles etter kampen.

29-åringen ble kåret til Super Bowls «Most Valuable Player» etter tre touchdown-pasninger og 373 yards kastet. Foles ble også den første quartbacken gjennom tidene til å ta i mot en touchdown-pasning i «end zone». Ekspertene tror likevel, tross fantomsesongen, at Foles må belage seg på å spille andrefiolin når Carson Wentz er tilbake fra skade.