HØydramatisk Super Bowl:

Tom Brady feilet da Eagles tok sin første Super Bowl-tittel

Tom Brady leverte igjen en imponerende andre halvdel, men feilet da det gjaldt som mest da Philadelphia Eagles hentet hjem sitt første Super Bowl-trofe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunktene fra dramaet i Sportsnyhetene øverst i saken!

Alles øyne var rettet mot den regjerende mesteren New England Patriots da Super Bowl 52 gikk av stabelen natt til mandag.

Rammene var satt etter at en småsyk Pink fremførte nasjonalsangen foran over 60 000 tilskuere på U.S Bank Stadium.

Det skulle derimot vise seg at Philadelphia Eagles ikke hadde ankommet Minnesota som statister.

Tom Brady kunne bli historisk med sin sjette Super Bowl-tittel og leverte tidvis prestasjoner i ypperste klasse. Det var derimot quarterback-kollega Nick Foles som skulle bli den store helten og spilte en av hovedrollene da Eagles slo fjorårets mester, 41-33.

– En fantastisk prestasjon av Eagles. Underdogen fra Philadelphia nedkjemper det velsmurte maskineriet. Det er veldig imponerende, sa Jørgen Hoff i Viasat-studio etter kampen.

Vanvittig kamp

En rolig åpning med to såkalte «field goals» fra begge lag førte til 3-3 halvveis inn i første periode. Philadelphia fulgte deretter opp med et angrep hvor Eagles-quarterback Nick Foles sendte i vei en 40-yards pasning mot wide receiver Alshon Jeffery som sikret kampen første touchdown.

Tom Brady hadde vanskeligheter med å bryte igjennom et velfungerende Eagles-forsvar, og da tidligere Patriots-spiller LeGarette Blount løp inn til en ny touchdown mot sin forrige arbeidsgiver begynte man å se konturen av hva som var i ferd med å skje.

En strålende soloprestasjon og touchdown fra James White ga New England ny giv, før et historisk Super Bowl-øyeblikk fant sted minutter senere.

En genial variant fra Eagles-sjef Doug Pederson lurte hele Patriots-forsvaret da quarterback Nick Foles ga «tight end» Trey Burton ansvaret for å levere den avgjørende pasningen like før pause. 26-åringen fant en umarkert Foles i målsonen, og ble med det den første quarterbacken i historien til å ta i mot en touchdown-pasning.

– Vi har prøvd den litt på trening, og jeg sa til sjefen at vi bare skulle gå for det. Jeg var fast bestemt på å ta i mot den ballen, sa finalens MVP Nick Foles etter kampen.

Patriots slet seg tilbake i kampen og etter å ha ligget under 22-12 til pause. En touchdown fra Rob Gronkowski førte den regjerende mesteren bare tre poeng bak, 22-19, og momentumet så ut til å være på deres side.

Omdiskutert situasjon

Det momentumet passet running back Corey Element på å drepe fullstendig med en ny touchdown, som i ettertid kommer til å bli diskutert blant ekspertene om den skulle vært godkjent eller ikke.

– Jeg er sjokkert over at den touchdownen blir stående. Jeg var hundre prosent sikker på at den skulle bli avblåst, uttalte de amerikanske kommentatorene i sjokk etter at avgjørelsen var tatt.

Patriots var på ny i bakleksa ut i den tredje perioden da Tom Brady, som han har gjort så mange ganger før, fant Rob Gronkowski med en ny touchdown som sendte de regjerende mesterne i ledelsen for første gang i kampen med ni minutter igjen å spille.

Avgjørende takling

Det meste lå nå i hendene på Patriots og Tom Brady, men et nytt angrep og en ny touchdown for Eagles ga igjen et nytt håp for klubbens første tittel. Med to minutter igjen av oppgjøret ladet Brady armen, men en oppofrende Brandon Graham kastet seg frem og felte 40-åringen.

Tidenes quarterback mistet ballen og Philadelphias store drøm var et faktum etter at «kicker» Jake Elliott fastsatte resultatet til 41-33 like før sluttsignalet gikk.

– Jeg var rolig gjennom kampen. Vi hadde god selvtillit fra start og har drømt om dette siden vi var små, så at vi får oppleve dette sammen er fantastisk, sa en tydelig rørt Nick Foles etter kampen.

29-åringen fra Texas er i utgangspunktet reserve for Philadelphia, men på grunn av en skade på førstevalget Carson Wentz tidlig i sesongen, har Foles vært mannen Eagles har måtte satt sin lit til. Med en fantastisk sesong og opptreden i Super Bowl, ble Foles fortjent kåret til finalens MVP med tre touchdown-pasninger og 373 yards kastet.