ÅTTE GULL: Øverst fra venstre: Sølvvinner Jan Thomas Jenssen og gullvinner Erik Valnes fra U23-sprinten for herrer, Tiril Udnes Weng som tok gull i samme øvelse på kvinnesiden, mixed-laget som tok gull i hopp og Mattis Stenshagen som vant 15 km klassisk i U23-klassen. Nederst fra venstre: Jon Rolf Skamo Hope, som vant 10 km klassisk for juniorer, Harald Østberg Amundsen, som vant 20 km skiatlon for juniorer, Jørgen Lippert, som gikk Norge inn til gull på U23-stafetten og Marius Lindvik som vant hopprennet i herreklassen.
ÅTTE GULL: Øverst fra venstre: Sølvvinner Jan Thomas Jenssen og gullvinner Erik Valnes fra U23-sprinten for herrer, Tiril Udnes Weng som tok gull i samme øvelse på kvinnesiden, mixed-laget som tok gull i hopp og Mattis Stenshagen som vant 15 km klassisk i U23-klassen. Nederst fra venstre: Jon Rolf Skamo Hope, som vant 10 km klassisk for juniorer, Harald Østberg Amundsen, som vant 20 km skiatlon for juniorer, Jørgen Lippert, som gikk Norge inn til gull på U23-stafetten og Marius Lindvik som vant hopprennet i herreklassen. Foto: NTB scanpix

Vanvittig medaljerush for de norske talentene: – All grunn til å se lyst på fremtiden

Norge var soleklart beste nasjon i junior-VM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble et solid medaljerush for de norske talentene i nordiske grener under junior-og U23-VM i Sveitsiske Kandersteg og Goms. På åtte dager og i 22 konkurranser, tok de norske langrenns-, hopp- og kombinerttalentene totalt 21 medaljer.

Se alle medaljevinnerne i faktaboksen neders!

I junior-VM ble det fem gull, fem sølv og fem bronse til de norske fremtidshåpene. Regner man med U23-klassen, som kun arrangeres i langrenn, er Norge oppe i åtte gull, seks sølv og sju bronsemedaljer.

Norge toppet medaljestatistikken helt suverent.

– Det skiller oss fra de andre
Til sammenligning tok Norge 13 medaljer (fire gull, fem sølv og fire bronse) i junior- og U23-VM i Park City for ett år siden.

Det gror også godt blant alpinistene. Søndag slo Kajsa Vickhoff Lie til med VM-gull for junior i super-G-rennet i sveitsiske Davos, og lørdag tok Norge lagsølv. Mesterskapet er fortsatt ikke over.

– Nok en gang leverer norske juniorutøvere flotte resulateter i junior-VM. Selv om alpint ikke er avsluttet har vi så langt i junior-VM i nordiske grener og i alpint vunnet seks gull, i tillegg til en rekke andre medaljer. Norge ble beste nasjon i nordiske grener og vinner Marc Hodler Trophy med klar margin. Marc Hodler Trophy går til beste nasjon. Dette viser den gode bredden i norsk skisport og den flotte jobben som gjøres i Ski-Norge. Det er all grunn til å se lyst på framtida for norsk skisport, sier skipresident Erik Røste til TV 2.

Han hyller de som hver eneste dag står på for å jobbe frem neste generasjon med talenter rundt om i landet.

– Grunnlaget for disse fantastiske resultatene er lagt i klubbene våre rundt om i hele Norge. Det er den daglige jobben som gjøres i klubbene av mange tusen frivillige som er hovedgrunnen til at det hvert eneste år utvikles nye unge skiutøvere. Det er grunnfjellet i norsk skisport og en av de viktigste årsakene til at vi er verdens beste skinasjon. Det er på dette området vi skiller oss fra de aller fleste andre nasjoner, sier skipresidenten.

Fremtidens OL-vinnere
Totalt ble det seks gull, fem sølv og fire bronse for de norske junior- og U23-håpene i langrennsløypa.

Utviklingssjef for langrenn i Skiforbundet, Brit Baldishol, er svært tilfreds med innsatsen i langrennsløypa.

– Det har vært en fantastisk mesterskap, resultatene tyder på at vi har gjort et av de bedre verdensmesterskapene de siste årene. Spesielt på guttesiden vi har tatt mange medaljer, sier hun til TV 2.

– Tror du det er noen fremtidige OL-vinnere der?

– Ja, det tror jeg absolutt det er. Vi er veldig optimistisk for at noen av dem skal slå an. Vi vet jo at Sion skal søke OL i 2026, så da skal de sannsynligvis tilbake til den samme arenaen. Da er det kanskje noen av de som var med nå som skal være med å kjempe. Blir det OL der, regner jeg med noen av dem vil være aktuelle. Det vil jo være midt i gullalderen for noen av disse juniorene, sier Baldishol.

– Helt suverent
Også i hoppleiren har stemningen vært på topp etter to gull og to bronse.

– Det har vært helt suveren dager, det var deilig, sier utviklingssjef Tore Øvregård til TV 2.

Spesielt Marius Lindvik har imponert, og vært overlegen i hvert eneste hopp han gjennomførte under mesterskapet.

– Det har vært en gjeng profesjonelle utøvere som har tatt jobben seriøst, ikke tatt noe for gitt, jobbet knallhardt og levert under press. Marius Lindvik var storfavoritt, og han var best i alle sine ni hopp. Det er helt fantastisk. Og Anne Odine Strøm overpresterte og fikk en fantastisk 3. plass. Gutta leverte i lagkonkurransen og det ble en herlig sier i mixed-lagkonkurransen. Helt suverent, sier han.

– Er dette det beste junirverdensmesterskapet for hopperne noen gang?

– Ja. Vi hadde vel to gull og en bronse med Johann André Forfang og Phillip Sjøen i Almaty i 2015, men det gang var det ikke mixed lagkonkurranse, sier Øvregård.

– Artig at østerrikerne blir nysgjerrig
Det har faktisk gått så bra at de østerrikske konkurrentene har begynt å snuse i hva som foregår lenger nord i verden.

– Det er artig at østerrikerne er blitt nysgjerrig på hva vi driver med i Norge. Når de kommer og spør om hva vi gjør, så føler vi at vi gjør noe riktig, ler utviklingssjefen.

Trenerne Henning Stensrud og Line Jahr er mektig imponert av hopptalentene.

– Alle som var med leverte på sitt beste. Lindvik, som var bestemann, viste i Zakopane før VM at han er blant de beste i verden. Han var desidert best i alle hoppene. Det var litt deilig å stå på trenertribunen og vite at ankermannen hopper fra resten med åtte til ti poeng uansett, sier Stensrud.

– Er det en fremtidig OL-vinner blant de som var med i VM?

– Det er jeg helt sikker på. Det viser seg at det er viktig å være god allerede som voksen junior. Klarer vi å ta vare på disse talentene, så er de fremtiden. Dette er neste generasjon. Anna Odine og Silje (Opseth) er på topp 15 i verdenscupen for kvinner. Lindvik er i toppen for herrer. Nå er det viktig at vi i Hopp-Norge tar vare på dem på riktig måte, sier han.

– Mer lovende enn noen gang
For Line Jahr gikk det over all forventning.

– Utrolig. Jeg håpet det, men hadde faktisk ikke regnet med at det skulle bli så bra, sier hopptreneren, som ikke er i tvil om hva som var hennes høydepunkt.

– At Anna klarte å ta bronse var stort. Vi var favoritter til medalje i mixed, og at vi tok gull der var kjempeartig, sier hun.

Maren Lundby er den store OL-favoritten i Pyeongchang, og skal vi tro Jahr er det god grunn til optimisme også i de kommende olympiske lekene.

– Det gror veldig bra. Anna Odine Strøm har tatt store steg, og vi har Silje Opseth som kvalifiserte seg til OL. Og så har vi en fin gjeng som kommer etter dem, som har mye potensial. Det blir artig for norsk jentehopp fremover. Det ser mer lovende ut enn noen gang på jentesiden, mener Jahr.

Ting går fremover også på kvinnesiden i kombinert. Fra 2021-VM får kvinnene for første gang delta i VM i seniormesterskapene. I år var jentenes kombinert med i junior-VM som testøvelse, og fra neste år vil det for første gang var en del av det offisielle programmet.

– Det er en viktig milepæl og noe som ikke hadde skjedd uten god og systematisk jobbing fra det norske kombinertmiljøet. Jeg er svært fornøyd med at Norge har gått foran i utviklingen av kombinert for kvinner, sier skipresident Erik Røste.

Norske medaljer i junior- og U23-VM i nordiske grener:

Langrenn: Sprint, fristil, junior, jenter:
Sølv: Kristine Stavaas Skistad

Langrenn: Sprint, fristil, junior, gutter:
Sølv: Jørgen Lippert

Langrenn: Sprint, fristil, U23-kvinner:
Gull: Tiril Udnes Weng

Langrenn: Sprint, fristil, U23-menn:
Gull: Erik Valnes
Sølv: Jan Thomas Jenssen
Bronse: Even Northug

Kombinert: Normalbakke 10km, gutter:
Sølv: Einar Lurås Oftebro

Langrenn: 10 km klassisk, junior, gutter:
Gull: Jon Rolf Skamo Hope
Bronse: Jørgen Lippert

Langrenn: 15 km klassisk, U23-menn:
Gull: Mattis Stenshagen

Hopp, gutter:
Gull: Marius Lindvik

Kombinert, lagkonkurranse, gutter:
Bronse: Jens Lurås Oftebro, Simen Kvarstad, Andreas Skoglund og Einar Lurås Oftebro

Langrenn: 10 km skiathlon, junior, jenter:
Sølv: Lone Johansen

Langrenn: 20 km skiathlon, junior, gutter:
Gull: Harald Østberg Amundsen
Sølv: Jon Rolf Skamo Hope
Bronse: Jørgen Lippert

Langrenn: 30 km skiathlon, U23, menn:
Bronse: Ole Jørgen Bruvoll

Hopp, jenter:
Bronse: Anna Odine Strøm

Hopp, lagkonkurranse, gutter:
Bronse: Fredrik Villumstad, Jesper Ødegaard, Thomas Aasen Markeng, Marius Lindvik

Langrenn: 4x5 km stafett, U23, herrer:
Gull: Harald Østberg Amundsen, Jon Rolf Skamo Hope, Håvard Moseby, Jørgen Lippert

Hopp, lag, mixed:
Gull: Silje Opseth, Fredrik Villumstad, Anna Odine Strøm, Marius Lindvik