TALTE: Partileder Knut Arild Hareide talte til sine partifeller på Gardermoen lørdag.
TALTE: Partileder Knut Arild Hareide talte til sine partifeller på Gardermoen lørdag. Foto: Åserud, Lise

Hareide: – Situasjonen er alvorlig, men ikke helsvart

KrF-leder Knut Arild Hareide vedgår at partiet er i en bølgedal, men håper en ny strategi om å rendyrke det politiske budskapet vil bringe dem på offensiven.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en tale til KrFs landskonferanse på Gardermoen lørdag, beskrev han partiet som en båt i ruskevær. KrF gjorde sitt dårligste valg etter krigen i fjor høst og må nå finne sin rolle i opposisjonen.

På gjennomsnittsmålingen for januar, lå partiet bare rett over sperregrensen med 4,2 prosent i oppslutning.

– Selv om situasjonen er alvorlig, er den langt fra helsvart. KrF er plassert på den politiske midtbanen. Stortingsvalget ga KrF en viktig posisjon i norsk politikk, sa Hareide i talen.

Nå er det opp til dem selv å gripe muligheten for å få gjennomslag og kunne påvirke.

– Dersom vi gjør det, kan det gi partiet en ny glanstid, sa han.

– Betyr KrF noe for folk?

Det var en åpenhjertig partileder som stilte seg og partiet noen spørsmål til refleksjon.

– Er KrF relevante nok? Betyr KrF egentlig noe, vil noen spørre, sa han.

– Vi må tørre å stille oss noen ærlige spørsmål om vi gir gode nok svar på det velgerne er opptatt av, fulgte han opp.

Hareide viste også til nedgangen partiet har opplevd de siste 20 årene. For å kunne snu utviklingen, må man erkjenne at problemet handler om mer enn å ikke lykkes med kommunikasjonen, understreket han.

Han viste til at andre partier som har vært nede i lignende bølgedal, har klart å snu nedtur til opptur. En del av løsningen handler om å snakke mer om verdispørsmål og mindre om det alle andre er opptatt av eller la spørsmål om partisamarbeid eller regjeringsstrategier ta overhånd, mener han.

Vil rendyrke politisk profil

Hareide listet opp noen områder hvor KrF kan markere seg framover.

* Metoo-debatten, som han mener er et «rop etter gode verdier», behov for åpenhet og menneskeverd.

Han viste dessuten til at partiets sentralstyre så sent som fredag behandlet to sett med nye retningslinjer for varslersaker. De skal nå ut på høring i partiet og de endelige retningslinjene vil bli behandlet av landsstyret i april.

* Alkohol. KrF vil i løpet av våren legge fram et forslag om å redusere alkoholbruken i Norge.

* Verdidebatt i innvandrings- og integreringspolitikken med vektlegging på å beholde kristne kulturverdier. Hareide viste til et forslag partiet har lagt fram i Stortinget om at alle elever skal få tilbud om å delta på skolegudstjeneste der det er mulig.

* Bioteknologi. Stortinget skal i vår behandle stortingsmeldingen som regjeringen la fram i juni i fjor. Sentrale spørsmål er eggdonasjon, surrogati og fosterdiagnostikk.

KrFs landskonferanse går over to dager. Formålet med konferansen er å samles til politisk verksted og inspirasjon, men det blir ikke gjort noen avstemninger, lagt fram noen resolusjoner eller lignende.

(NTB)