JAKKEN PÅ: Prins William, hertuginne Kate, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon snakket med skoleelever om psykisk helse og om hvordan det er å være ung i Norge under sitt besøk til Hartvig Nissens skole i Oslo fredag. Pool. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
JAKKEN PÅ: Prins William, hertuginne Kate, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon snakket med skoleelever om psykisk helse og om hvordan det er å være ung i Norge under sitt besøk til Hartvig Nissens skole i Oslo fredag. Pool. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Derfor tok ikke Kate av seg kåpen under «Skam»-besøket

TV 2s kongehusekspert forklarer den spesielle grunnen til at hertuginnen beholdt yttertøyet på innendørs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ettermiddag reiste det britiske hertugparet hjem til England etter to dager på besøk i Oslo.

På turen var de blant annet innom skolen hvor suksesserien «Skam» er spilt inn, på Hartvig Nissen videregående. Her møtte prins William og Kate både skuespillere og elever for å prate om mental helse.

Men selv om samtalene foregikk innendørs, viser bildene at hertuginne Kate ikke tok av seg kåpen hun hadde på. Også på bildene fra parets private lunsj med kronprinsparet på Skaugum, har Kate kåpen på seg.

– Liker ikke å bli fotografert

Ifølge det britiske magasinet OK! er årsaken til Kates valg simpelthen kongelig etikette. De skriver at ingen kvinner i den britiske kongefamilien tar av seg jakken i offentligheten, fordi det ikke sømmer seg.

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland sier at det kan være flere årsaker til at Kate beholdt kåpen på under besøket.

Prins William, hertuginne Kate, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon.
Prins William, hertuginne Kate, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon. Foto: Åserud, Lise

– De kongelige, og kanskje særlig de britiske, praktiserer absolutt ulike etiketteregler for sin påkledning – både når de representerer ute og når de har offisielle oppgaver innendørs. Og felles for dem alle er at de ikke liker å bli fotografert når de tar av seg eller på seg yttertøyet, forteller han.

– Når vi et par ganger under besøket i Oslo denne uken så Kate bære kåpe innendørs, kan det være denne «regelen» som ligger bak. Men jeg tror faktisk det også kan hende at hun nå under graviditeten har lett for å fryse, sier Totland.

KÅPEN PÅ: Dronning Elizabeth II besøker en barneskole i London i 2017. Hun beholder vanligvis kåpen på, selv når hun er innendørs.
KÅPEN PÅ: Dronning Elizabeth II besøker en barneskole i London i 2017. Hun beholder vanligvis kåpen på, selv når hun er innendørs. Foto: Daniel Leal-olivas/AFP

Han forteller at dronning Elizabeth i England er av dem som ofte beholder kåpen på.

– Hun kommer noen ganger i kåpe med diamantbrosje og hatt til et arrangement, men tar av seg kåpen i garderobe eller lignende hvis hun kun skal bære kjole innendørs. Og da får hun faktisk hjelp av en av sine hoffdamer til å flytte brosjen fra kåpe til kjole. Men som oftest ser vi henne med kåpen på, også innendørs, fortsetter Totland.

Uformelle prinser

Det kongehuseksperten også har bitt seg merke i, er klesvalget til prins William og kronprins Haakon. De to gikk begge uten slips under lunsjen på Skaugum. Og prins William gikk til og med i genser og skjorte åpen i halsen.

– Kongelige menn bryr seg ikke i samme grad om de blir sett eller fotografert mens de kaster frakken. Men det var tydelig at kronprins Haakon og prins William hadde konferert om antrekk før besøket på Nissen skole, sier han.

Totland sier han ikke er vant til å se prins William i et såpass uformelt antrekk.

– Vi ser jo vanligvis både William og Haakon i dress og slips når de representerer. Når de opptrer uten slips her, er det selvsagt for å være litt mindre formelle og litt mer på bølgelengde med ungdommen de skal møte og samtale med, sier han.

Han tror prins William kan ha tatt inspirasjon fra sin bror prins Harry.

LUNSJ: Kronprinsparet inviterte til lunsj på Skaugum på besøkets andre dag. Da satt prins William og kronprins Haakon uten slips.
LUNSJ: Kronprinsparet inviterte til lunsj på Skaugum på besøkets andre dag. Da satt prins William og kronprins Haakon uten slips. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen / Det Kongelige Hoff / Scanpix

– Harry har flere ganger kledd seg i frakk og skjerf utendørs og genser med åpen skjorte, når han den siste tiden har representert sammen med forloveden Meghan Markle. Og han har fått ros fra både presse og publikum for sin uformelle stil, sier Totland.

Møtte Kate

Totland fikk selv et personlig møte med hertuginne Kate under Oslo-besøket. Etter parets siste post, som var besøk på Holmenkollen, fikk kongehuseksperten overrekke en gave til gravide Kate. Gaven var et strikket, norsk ullsjal, samt en isbjørn i krystall fra Hadeland glassverk.

– Jeg synes det var fantastisk at de tok imot. Jeg synes det er veldig morsomt, for jeg har gitt strikkede gaver både til prins Philip og andre medlemmer av familien før, sa Totland.

Og på besøket i Holmenkollen var Kates kåpe ikke lenger å se.

– Hun skiftet til sportsklær og strikkelue på et av Skaugums gjesteværelser, og kom strålende opplagt til Holmenkoll-anlegget, sier kongehuseksperten.