Frode Berg bak gitter i Lefortovo-domstolen i Moskva fredag. (AP Photo/Yusuf Maydunov)
Frode Berg bak gitter i Lefortovo-domstolen i Moskva fredag. (AP Photo/Yusuf Maydunov)

Ett spørsmål unnlot spionsiktede Frode Berg å svare på

MOSKVA (TV 2): «Alle kort må på bordet», skriver TV 2s utenriksreporter Øystein Bogen om spionsiktede Frode Berg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvem var nordmannen som ba Frode Berg ta med penger og et brev til Moskva? Kan han virkelig ha handlet på oppdrag fra norsk etterretningstjeneste, eller var russiske sikkerhetstjenester kun ute etter å ta ham? Det norske spionmysteriet i Moskva ble ikke mindre etter dagens fengslingsmøte.

En sterkt preget og tilsynelatende nedbrutt Frode Berg ble fredag ført inn i Lefortovo-domstolen av to maskekledde menn i sivil.

Utfallet av fengslingsmøtet kom ikke som noen overraskelse, heller ikke for Berg: Tre nye måneder i fengsel.

Den største overraskelsen var at domstolen, stikk i strid med skikk og bruk i russiske rettssaler, la til rette for en slags pressekonferanse med Berg, mens han sto i sitt stålbur og ventet på kjennelsen.

Berg var takknemlig for å se at saken hans hadde fått et nesten fulltallig norsk pressekorps til å ta turen til Moskva og svarte villig på de fleste spørsmål. Men ett forble ubesvart:

Hvem er personen som ba ham ta med 3000 euro og et brev, som begge skulle sendes til en russer Berg hadde inntrykk av var nødstilt?

Ifølge påtalemyndigheten var russeren i virkeligheten spion for Norge, og pengene betaling for hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten.

Ifølge Bergs advokater er han en venn eller i det minste bekjent av den tidligere grenseinspektøren fra Kirkenes. Berg kan således ha personlige motiver for ikke å ville identifisere mannen som kanskje sitter med nøkkelen på spiongåten.

Dette til tross for at Berg i dag fortalte at han følte seg «misbrukt» av personen.

TV 2-reporter Øystein Bogen

Forsvarer Ilja Novikov har nok mer lyst til å blåse pengedonorens identitet, men kan ikke. Advokaten har nemlig skrevet under en streng taushetserklæring som forbyr ham å snakke om noe av etterforskningsmaterialet.

– Hvis jeg sier det, ville jeg snart sitte i nabocella til Berg, sa Novikov under en improvisert pressekonferanse i ettermiddag.

Mens vi venter på flere opplysninger om pengemannen og hans motiver, må vi spørre oss: Kan det virkelig tenkes at lille Norge driver agentvirksomhet i Russland?

Muligheten er selvfølgelig til stede. Men vi må samtidig stille spørsmålet: Hvis penger og direktiver skulle overleveres til en hemmelig agent i Russland, ville det ikke finnes sikrere og mer profesjonelle måter å gjøre dette på enn å sende det i posten? Bankoverføring til Kypros eller Bitcoins, for eksempel?

Det russiske postvesenet er notorisk upålitelig. Russere jeg har snakket sier de aldri i verden ville sendt penger i posten. I verste fall ville de blitt stjålet. I beste fall ville brevet blitt borte på veien av andre grunner. Kanskje det ville dukket opp om et år.


Resultatet ville uansett vært det samme: Mottakeren ville ikke fått sin lønn, og misfornøyde spioner skal man passe seg vel for. Som andre lønnstakere har de en tendens til ikke å ville å gå på jobb hvis betaling uteblir, og til slutt vil de kanskje søke en annen arbeidsgiver. Hvis den norske etterretningen virkelig sto bak et så uprofesjonelt opplegg, burde de kanskje bare legge ned driften med en gang.

Ofte kan «fellene» være så simple som pengesedler etterlatt på fortauet.
TV 2-reporter Øystein Bogen

Men hvis det så likevel var slik at dette hjelpeløse komplottet var beordret av den norske regjeringen, ville virkelig våre myndigheter være så blottlagt for moral og etikk at de ville sette en pensjonist fra Kirkenes i stor fare ved å sende med av gårde med dette materialet? Jeg tror og håper at svaret er nei.

Frode Berg gir ikke inntrykk av å være noen superagent, og hvis han skulle bli arrestert på sin ferd, ville ikke det bare gå utover ham. Deler av det påståtte agentnettverket i Russland ville også gå i vasken, og før eller siden ville saken bli politisk pinlig.

Risikoen både i mikro- og makromålestokk ville med andre ord vært alt for høy. Spesielt med tanke på den relativt beskjedne pengesummen som skulle overleveres.

Etter å ha arbeidet i Russland i over 20 år har jeg hørt om flere andre episoder der nordmenn er blitt forsøkt satt i baret av opportunistiske russiske sikkerhetsagenter eller korrupte politifolk, deriblant meg selv.

Ofte kan «fellene» være så simple som pengesedler etterlatt på fortauet. Når en ærlig utlending bøyer seg ned for å plukke dem opp, stormer agentene frem og beskylder ham for å være i besittelse av falske penger, eller for å ha stjålet dem fra en forbipasserende.

Fra Russland kan vi neppe vente mer åpenhet. Men i Norge er det vår tradisjon.
TV 2-reporter Øystein Bogen

Motivene kan være kan alt fra korrupsjon og grådighet til et forsøk på å skremme eller presse vedkommende til å bli spion for Russland.

Et annet mulig motiv for en slik iscenesettelse kan være å stille et helt land i forlegenhet for å skaffe seg politiske innrømmelser, og der det konkrete offeret er tilfeldig valgt.

I saken om Frode Berg har flere av disse teoriene versert. Men for Berg selv haster det med å få en avklaring. Advokaten hans frykter at nordmannens helsetilstand vil forverre kraftig hvis han må tilbringere ytterligere flere måneder i isolasjon.

Det ville hjelpe hans sak om så mange kort som mulig kom på bordet.

Fra Russland kan vi neppe vente mer åpenhet. Men i Norge er det vår tradisjon.

Etterretningstjenesten uttaler seg normalt aldri om sine operasjoner, men burde i dette tilfellet gjøre et unntak, spesielt dersom Berg ikke har jobbet for dem. Og når det gjelder den mystiske pengemannen i Norge, må oppfordringen også være:

Stå frem og fortell om din rolle i spionmysteriet i Moskva.