Jannes bror om blodsporene: – Familien har hatt mistanke om dette

Terje Opheim sier at det viktigste for dem er å ta vare på barna til den drepte søsteren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag opplyste politiet at de mener at 36 år gamle Janne ble skutt og drept av ektemannen i parets felles bolig i Brumunddal.

Drapet skjedde ifølge politiet natt til 29. desember i fjor, og ektemannen (46) ble pågrepet for drap 12. januar. Dagen etter ble også liket av Janne funnet i Glomma, ved Eidsbrua i Våler, rundt en times kjøretid fra Brumunddal.

Ekteparet har to barn sammen, på 11 og 13 år. Under pressekonferansen kom det også frem at ektemannen har forklart at Janne døde som følge av et uhell.

I letingen etter Janne fant politiet blant annet blodspor i snøen som stammet fra 36-åringen på to forskjellige steder i Brumunddal. Politiet opplyste på pressekonferansen fredag at de mener dette blodet er plantet der.

– Det er noe vi i familien har hatt mistanke om lenge, ettersom det er lange avstander her. Vi har tvilt på at Janne har gått så langt i den situasjonen hun var i den natten, sier hennes bror, Terje Opheim, til TV 2 fredag.

– Bruker minst mulig energi på det

Broren bodde sammen med sin nå drapssiktede svoger i tiden før han ble pågrepet. Da nektet svogeren for å ha noe med forsvinningen å gjøre, men Opheim ønsker ikke å si så mye om hvordan det var.

– Jeg prøver å bruke minst mulig energi på det. Jeg var jo oppi situasjonen. Jeg kunne valgt å bli veldig sint og frustrert over det, men velger heller å bruke litt mer energi på de to guttene som er igjen og fokuserer mer på det. Og heller bruke energien min på det, i stedet for noe jeg ikke kan gjøre noe med.

På pressekonferansen fredag kom det frem at politiet mener Janne ble skutt med et håndvåpen.

– Jeg har ikke noen spesielle tanker rundt det, men jeg synes det er veldig tragisk opp i det hele at Janne ble skutt. Det er en tragisk situasjon for alle.

– To gutter det skal tas hensyn til, for enhver pris

Dette ble presentert i Hamar Arbeiderblad torsdag, og sitert av en rekke medier, inkludert TV 2. Broren til Janne er kritisk til at denne informasjonen kommer ut før pressekonferansen, fordi de ønsker at de to mindreårige barna skal få slik informasjon fra profesjonelle i stedet for å lese det i avisen.

– Da synes jeg det er litt feil av pressen å gå ut en dag før pressekonferansen, for det er to gutter her som det skal tas hensyn til, for enhver pris.

Utover dette, sier Opheim at barna blir godt ivaretatt av støtteapparatet rundt dem.

– Etter forholdene i den situasjonen de er, det er jo egentlig en krisesituasjon, så har de det veldig bra. De har gode fagfolk, venner og mye støtte rundt seg. De går på skolen og fungerer normalt.

Pågrepet for uriktig forklaring

Politiet opplyste også at en ny person siktet for å ha forklart seg uriktig i saken, og denne personen ble pågrepet 31. januar. Denne mannen, som er i 40-årene, har tidligere forklart seg som vitne i saken, 17. januar i år. Da ga han opplysninger til politiet, som de mener ikke stemmer.

– Han har ikke ønsket å forklare seg for politiet, men det er helt nødvendig for oss å avklare hvilken rolle han har hatt i saken, sa politiadvokat André Lillehovde van der Eynden.

Politiet presiserer at de ikke mener at denne mannen var delaktig i drapshandlingen, men ønsker ikke å kommentere denne personens relasjon til noen andre i saken.

Mannen nekter straffskyld, opplyser hans forsvarer, Jørn Mejdell Jakobsen, til TV 2.

Han ble begjært varetektsfengslet i to uker av politiet, men fikk ikke medhold i Hedmarken tingrett fredag. Kjennelsen er anket, og mannen holdes i varetekt frem til denne er behandlet.