NETTHETS: MDG-politiker Lan Marie Nguyuen Berg ble utsatt for grov netthets fra medlemmer av Mannegruppa Ottar.
NETTHETS: MDG-politiker Lan Marie Nguyuen Berg ble utsatt for grov netthets fra medlemmer av Mannegruppa Ottar. Foto: Bendiksby, Terje/ NTB Scanpix

MDG vil møte Facebook etter grov hets av Lan Marie Berg

Et bilde av MDG-politiker Lan Marie Berg og medfølgende sjikanerende kommentarer har spredt seg på sosiale medier. Nå ønsker MDG et møte med Facebook.

En skjermdump fra Manneguppa Ottar om MDG-politiker Lan Marie Nguyuen Berg har florert på sosiale medier.

Ytringene som ble kommentert under et bilde av Berg inneholder blant annet drapstrusler og oppfordringer til vold.

Rammer kvinner

Partisekretær i MDG Lars Gaupset sier at han aldri har opplevd lignende, og legger til at den type hets først og fremst går utover de kvinnelige politikerne.

– Jeg tror våre kvinnelige politikere er hardere rammet fordi vi driver en radikal politikk. I Bergs tilfelle handler det også om at hun er en ung, kvinnelig minoritet, sier Gaupset til TV 2.

Gaupset har ikke vært i kontakt med administratoren i «Mannegruppa Ottar» direkte, men partiet har fått en beklagelse fra gruppen.

– Administratoren i gruppen har beklaget hetsen som ble rettet mot Berg, og han sier han har slettet innlegget og kommentarene.

Gaupset synes det har tatt for lang tid.

– Hetsen har jo fått florere lenge på sosiale medier. Jeg håper gruppen får en strengere og mer rutinemessing ordning i slike saker, sier Gaupset.

Administrator i «Mannegruppa Ottar», Kay Eriksen, bekrefter at de har slettet innlegget.

– Vi har kanskje en av de strengeste regelverkene blant grupper jeg ha sett, sier Eriksen til NRK.

Eriksen har ikke besvart TV 2s henvendelser.

Utestengt fra Facebook

MDG-politiker Ingvild Kessel delte innlegget på sin egen Facebook-profil. Etterpå ble hun utestengt fra Facebook i 24 timer.

– Mannegruppa slår til igjen. Små, små menn som bruker hets av andre som satire. Men som gir langt blanke i om de innskrenker demokratiet. Eller som ikke forstår hva de faktisk bidrar til. Jeg vet ikke, skriver Kessel i innlegget sitt.

Kessel fikk flere trusler fra medlemmer på gruppen som truet med å anmelde henne for å ha publisert Facebook-kommentarer med navn.

Nå ønsker MDG å møte Facebook for å diskutere saken mot Berg, men også for å redegjøre for generell behandling av netthets.

– Facebook har sagt at Kessels utestengelse var en feil, men vi ønsker likevel et møte for å klare opp i ting, sier Gaupset.

Myndighetsansvarlig i Facebook, Maianne Neraal, bekrefter til NRK at de har mottatt forespørsel om møte.