«ANTISUPERMAMMA»:

– Barna har godt av å se foreldrene krangle

Mammablogger Kristine Storli Henningsen (43) mener barna kan ha godt av å se foreldrene krangle. Hun får støtte av relasjonsterapeut Eva Sollie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er bedre at man kan vise de normale følelsene som oppstår når man blir sint. Og heller forklare det for barna etterpå, forteller Henningsen på God morgen Norge.

Kristine Storli Henningsen står bak bloggen «Antisupermamma», og brenner for å vise og forklare barna hvordan ting egentlig er. Hun har også omtalt tematikken i familieklubben.no

– Det er bedre å vise barna at vi kan bli ordentlig sinte og at vi kan snakke om det etterpå. Da vil de også lære viktige ting om konflikthåndtering.

Lær barna å krangle

Henningsen presiserer at det ikke er snakk om krangling som innebærer vold, skriking eller å kalle hverandre stygge navn. Men hverdagskrangelen kan barn trygt være vitne til.

Relasjonsterapaut Eva Sollie er på langt nær enig i det Kristine forteller.

– Barn må også lære å krangle. Vi er forbilder for våre barn og vi må sette ord på det som skjer så barna forstår.

Alle vet at det vil oppstå krangler og konflikter i et parforhold. Da er det desto viktigere å ha et bevisst forhold til hvordan man krangler. Man skal aldri undervurdere barns evne til å oppfatte at det er noe som foregår, selv om man forsøker å skjule det.

– Det er viktig å være bevisst på sitt eget kroppspråk. Det kan være ganske ubehagelig for barna hvis det synes på hele deg at du er sint, men likevel står du og smiler og sier at alt er greit, sier Sollie.

Verre å skjule følelsene

For mange er det utenkelig å krangle foran barna, nettopp fordi man har lært at det er noe man ikke skal gjøre. Krangel mellom foreldrene er noe barna skal skånes for.

– Det er klart at det kan være ubehagelig for barna, sier Sollie.

– Desto viktigere er det å forklare barna at «akkurat nå er pappa og jeg litt uenige, men vi kommer til å bli venner igjen», fortsetter hun.

Kristine Storli Henningsen mener det er bedre at barna kan oppleve at det finnes konflikter og at de lærer å løse dem istedenfor at alt skal skyves under teppet.

Trebarnsmoren påpeker at mange barn vokser opp i et hjem hvor ingen viser noen form for negative følelser. Isteden ligger konfliktene og ulmer under overflaten.

– Fantasien er oftere sterkere enn virkeligheten. Jeg tror barn tar mye mer skade av å tolke fritt basert på de voksenes kroppspråk i slike situasjoner, sier Henningsen.

Si unnskyld

Sollie er klar på at det ikke er alle kranglene som er greit å ta foran barna.

– Krangler rundt sjalusi, penger eller alkohol skal man holde unna barna. Det er krangler hvor barna selv kan føle at de må ta ansvar, sier Sollie.

Det er helhetsinntrykket som teller, ifølge terapeuten. Hun mener at barn tåler mer enn vi tror, men påpeker viktigheten av å forklare for barna hva som har skjedd. Ikke minst må man lære dem å avslutte krangelen på en god måte.

– Det aller viktigste er at man også viser barna at det er greit å si unnskyld. Har barna sett at dere krangler, la dem se at du sier unnskyld og at dere blir venner igjen.