Ny mann pågrepet i Janne-saken:

Politiet: – Jannes ektemann hevder drapet var et uhell

HAMAR/OSLO (TV 2): Politiet mener ektemannen har plantet flere bevis etter drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag morgen kunne politiet opplyse om en rekke nye detaljer som er avdekket under etterforskningen av drapet på Janne Jemtland (36) fra Brumunddal.

– Vi mener at Janne ble drept på eiendommen. Det er klart at blodsporene inneholder snø og blod som har blitt plassert der, sa politiadvokat Andre Lillehovde van der Eynden under pressekonferansen.

Det er funnet blodspor på to forskjellige steder i Brumunddal, som stammer fra den drepte.

I tillegg påpekte politiadvokaten at de har en teori om at Jannes mobiltelefon ble ødelagt etter at den hadde logget inn på en basestasjon i Brumunddal sentrum klokken 05:50 samme natt som hun forsvant. Mobiltelefonen er ikke funnet.

Pågrepet for falsk forklaring

Politiet opplyste også at en ny person siktet for å ha forklart seg falskt i saken, og denne personen ble pågrepet 31. januar. Denne mannen, som er i 40-årene, har tidligere forklart seg som vitne i saken, 17. januar i år. Da ga han opplysninger til politiet, som de mener ikke stemmer.

– Han har ikke ønsket å forklare seg for politiet, men det er helt nødvendig for oss å avklare hvilken rolle han har hatt i saken, sa politiadvokaten.

Politiet presiserer at de ikke mener at denne mannen var delaktig i drapshandlingen, og ønsker heller ikke å kommentere denne personens relasjon til noen andre i saken.

Denne mannen nekter straffskyld, opplyser hans forsvarer, Jørn Mejdell Jakobsen, til TV 2. Den siktede mannen ønsket selv ikke å stille i fengslingsmøtet, men begjærer seg løslatt.

Hevder drapet var et uhell

– Vi har grunn til å si at Janne ble skutt. Hun ble påført dødelige skuddskader 29. desember, og hun døde denne dagen, sa politiadvokaten.

De mener at det ble brukt et håndvåpen, men dette er ikke funnet. Van der Eynden sa også at den drapssiktede ektemannen har forklart seg i til sammen syv avhør, og at han også skal avhøres i dag.

– Han erkjenner ikke straffskyld, men knytter seg til situasjonen. Slik han oppfatter situasjonen, så var dette et uhell, sa politiadvokaten.

Han ønsket ikke å si noe om hva de tenker rundt denne bevisplantingen. De mener at Janne ble fraktet med en bil til funnstedet i Glomma ved Eidsbrua i Våler kommune, rundt en times kjøretur fra Brumunddal.

I tillegg gikk politiet ut og avkreftet informasjon om at ektemannen har forklart seg om en krangel før Janne døde.

Meldt savnet av ektemannen

36-åringen ble meldt savnet av ektemann 30. desember i fjor. De to hadde vært på fest 28. desember, og han forklarte tidlig i saken at hun dro fra hjemmet deres etter at de hadde tatt taxi hjem fra festen.

Blodspor fra Janne ble funnet på to forskjellige steder i Brumunddal, og mobiltelefonen hennes har slått inn på en basestasjon nær sentrum av Brumunddal klokken 05:50 samme natt som hun forsvant.

Ektemannen ble pågrepet, siktet for drap fredag 12. januar, etter at politiet hadde gjort omfattende undersøkelser i parets bolig. Bakgrunnen for pågripelsen var funn gjort av kriminalteknikere i boligen.

Dømt for grov vold mot innvandrer

Den drapssiktede ektemannen er tidligere dømt for vold og ordensforstyrrelse tidlig på 90-tallet. I en dom fra 1991 som TV 2 har fått innsyn i, kommer det frem at ektemannen er dømt for grov vold mot en mannlig flyktning fra Vietnam. Janne Jemtlands ektemann har ifølge dommen slått og sparket offeret, slik at han ble sykmeldt i over to uker.

TV 2 har tidligere snakket med offerets sønn, Hai Hang, om hvordan han opplevde hendelsen i 1991.

– Min far kom hjem, og jeg husker han lå i gangen i sitt eget blodbad. Som 13-14-åring var det ganske tøft for meg å se det. Jeg var rett og slett livredd, sa Hang, under et intervju i 2015.

Ektemannen er også dømt for tyveri av en gressklipper, og for å ha skadet en gjenstand som tilhørte en annen person. Han ble dømt til fem måneders fengsel.